REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo narys Naglis Puteikis paskelbė pasitraukiantis iš valstiečių frakcijos parlamente, metė pirštinę premjerui Sauliui Skverneliui ir pareiškė, kad tikrieji „apačių“ kandidatai valstiečių partijoje yra ne kas kitas, o Ramūnas Karbauskis, Stasys Jakeliūnas ir Tomas Tomilinas.

Seimo narys Naglis Puteikis paskelbė pasitraukiantis iš valstiečių frakcijos parlamente, metė pirštinę premjerui Sauliui Skverneliui ir pareiškė, kad tikrieji „apačių“ kandidatai valstiečių partijoje yra ne kas kitas, o Ramūnas Karbauskis, Stasys Jakeliūnas ir Tomas Tomilinas.

REKLAMA

Būtent šie politikai, o ne dabartinis premjeras, pasak N. Puteikio, turėtų atstovauti valstiečius prezidento rinkimuose. „Pats R. Karbauskis, bent frakcijoje, aiškiai atstovaudavo kitą pusę, aiškiai su T. Tomilinu ir S. Jakeliūnu „apačių“ rėmėjai. S. Jakeliūnas, R. Karbauskis, T. Tomilinas – jie (valstiečiai) tikrai turėjo didžiulį pasirinkimą“, – kalbėjo politikas.

N. Puteikis sakė, kad viena iš priežasčių, kodėl jis traukiasi iš valstiečių partijos, yra premjero S. Skvenelio vykdoma liberali politika ir jo asmeninės savybės, kurios parlamentarui atrodo nederamos.

REKLAMA
REKLAMA

„Premjeras turi tokių charakterio savybių, kurios neturi nieko bendro su viešuoju interesu. Premjeras įsižeidė, kai aš rėmiau streikuojančius mokytojus (lipo per langą į ministeriją – aut. past.). O juk paaiškėjo, kad mokytojai buvo teisūs, algos yra tragiškai mažos“, – sakė N. Puteikis, prisiminęs, kad po mokytojų streiko jam atėjus į valstiečių frakcijos posėdį premjeras demonstratyviai atsistojo ir išėjo.

REKLAMA

„Ar tokia asmeninio charakterio savybė gali būti suderinta su tokias aukštas pareigas užimančiu politiku?“, – klausė N. Puteikis.

S. Skverneliui kliuvo ir daugiau kritikos, labiausiai N. Puteikis premjerą ir jo aplinką, dar vadinamą „valstiečių liberaliuoju flangu“, kaltino liberalumu, mokesčių turtingiesiems mažinimu ir leidimu privatiems pensijų fondams įsigalėti Lietuvoje.

Pasak parlamentaro, politika, kurią šiuo metu vykdo S. Skvernelis, finansų ministras Vilius Šapoka ir socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis, yra tokia liberali, kad negali prilygti net Eligijaus Masiulio ar Andriaus Kubiliaus liberalumui.

REKLAMA
REKLAMA

N. Puteikis siūlė premjerui pasigalinėti renkant parašus, eiti į butus ir namus, kalbėtis su žmonėmis ir pasižiūrėti, kas yra patrauklesnis ir populiaresnis tarp žmonių. Politikas įsitikinęs, kad jis gali gauti itin daug rinkėjų balsų ir laukia visų kandidatų debatų, kurių metu žmonės pamatys, kokia yra tikroji situacija.

Pasak, N. Puteikio rinkimai dar neprasidėjo ir niekas negali prognozuoti, kas išeis į antrą turą. „S. Skvernelis dar nė neužsiregistravo. Apklausos yra juokingos, netikros. Aš atstovauju apačias, visada taip dariau“, – rėžė N. Puteikis.

Puteikio rinkiminis pasirodymas 

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas Ramūnas Karbauskis tv3.lt sakė, kad visa N. Puteikio retorika tėra rinkiminis pasirodymas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kad N.Puteikis išeis iš mūsų frakcijos buvo aišku tada, kai jis atėjo. Buvo aišku, kad jis dalyvaus prezidento rinkimuose ir niekaip negalės būti mūsų frakcijoje, kai partija ir frakcija turės kitą kandidatą. Nieko naujo neatsitiko, mes žinojome, kad taip bus. Visgi buvo klausimas, kaip jis savo rinkimų kampaniją „statys“. Frakcijoje jis buvo daugiau nei du metus, bet mes negirdėjome, kad viskas yra blogai. Jis pragmatiškai skaičiuoja, kad oponuoti konservatorių kandidatams jam nėra prasmės, nes tie balsai, kuriuos gautų Ingrida Šimonytė ar Gitanas Nausėda, matyt, su jo elektoratu niekaip nesusisiekia. Taigi, pasirenkamas kitas taikinys – S. Skvernelis ir visa retorika yra taikoma jo atžvilgiu“, – sakė R. Karbauskis.

REKLAMA

Anot jo, keistoka tai, jog N. Puteikis nevisai korektiškai renkasi kritikos kryptį.

„Nepateisinama ta prasme, kad neaišku, kur N. Puteikis buvo du su puse metų? Jam staiga viskas paaiškėjo, jis staiga viską suprato? Taip nebūna“, – kalbėjo valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas. R. Karbauskis įsitikinęs, kad N. Puteikis siekia valstiečių skaldymo.

Politikas sako kad tai, kas dabar vyksta yra absoliučiai nutaikyta į rinkimus, rinkėjų nuotaiką ir yra pragmatiški dalykai, kurie neturi nieko bendro su realiu gyvenimu.

„Sakant, kad premjeras – liberalas, bandoma jį nustumti į dešinę pusę, kad kairėje ir centre atsirastų vietos. Tai – žaidimas, ir dar bus tokių, kurie bandys S. Skvernelį padaryti dešiniuoju. Tai neteisinga ir negražu, nes jei kalbėti apie konkrečius sprendimus, tai N. Puteikis juose dalyvavo“, – tikino R. Karbauskis.

REKLAMA

Atstovauja „viršui“, o meluoja „apačioms“

Politikos apžvalgininkas Virgis Valentinavičius sako, kad N. Puteikis, kalbėdamas apie valstiečius yra teisus.

„Aš netaikyčiau termino „liberalas“. S. Skvernelis yra ištikimas skambiam verslui ir jei būtent tai turi galvoje N. Puteikis, tai jis yra teisus. S. Skvernelis nuo pat kadencijos pradžios demonstruoja pavyzdingą ištikimybę stambiam verslui ir tęsia daugelio Lietuvos vyriausybių tradiciją, didžiausią dėmesį skirti stambiojo verslo poreikiams: mažinant mokesčius ar didinant privilegijas,  tai darant paprastų žmonių sąskaita, per regresinę mokesčių sistemą, profsąjungų mažinimą“, – sako politikos apžvalgininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, valstiečiai tarp jų ir R. Karbauskis ar T. Tomilinas, ėjo į rinkimus žadėdami, kad nuo šiol bus kitaip, bus atsigręžta į žmones.

„Verslas yra per daug įsigalėjęs Lietuvoje ir daug metų galėjo diktuoti savo sąlygas politikams. Mokesčių reformos paprastiems žmonėms atiduoda tik simbolinę duoklę, tai menki pinigų pabarstymai, kurių vos užtenka mokesčiams už elektrą. Tarkime „Sodros“ lubos yra aiškus tarnavimas patiems turtingiausiems žmonėms, tiems, kuriems labiau sekasi, taigi, čia N. Puteikis yra visiškai teisus“, – sakė V. Valentinavičius.

Jis tikina, kad N. Puteikis be reikalo šaukiasi R. Karbauskio, kaip „teisingo“ apačių kandidato, nes būtent jis parinko S. Skvernelį į kandidatus.

REKLAMA

„Tai buvo jo (R. Karbauskio – aut. past.) sprendimas ir be jo tai nebūtų įmanoma. R. Karbauskio vadovaujama dauguma Seime nuosekliai remia S. Skvernelio politiką. Taigi, siūlyti R. Karbauskį, kaip tikrą apačių kandidatą yra absurdiškas dalykas. Suprasčiau dėl T. Tomilino, jis revoliucionierius, bet jis kaip kitados Algirdas Sysas su savo kairiaisiais lozungais, lieka kaip figos lapelis, simbolis, kad dar yra kairiosios politikos“, – kalbėjo V. Valentinavičius.

Pasak apžvalgininko, yra kuriamas mitas, kad R. Kaubauskis ir S. Skvernelis atstovauja apačias ir yra jų kandidatai.

„Pagal tai, ką jie realiai daro, tai yra tarnavimas patiems turtingiausiems žmonėms“, – sakė V. Valentinavičius, primindamas, kad R. Karbauskis yra vienas iš dviejų šiuo metu valdžioje esančių oligarchų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų