REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prie jūros, vienoje gražiausių Lietuvos vietų – ant Olando kepurės skardžio – kraują stingdantis radinys. Aplinką prižiūrintis vyras čia, po pušimi pamatė pelenų krūveles, o kiek pažarsčius pelenus aptiko įrodymą, kad čia išbarstyti kremuoto žmogaus palaikai.

Prie jūros, vienoje gražiausių Lietuvos vietų – ant Olando kepurės skardžio – kraują stingdantis radinys. Aplinką prižiūrintis vyras čia, po pušimi pamatė pelenų krūveles, o kiek pažarsčius pelenus aptiko įrodymą, kad čia išbarstyti kremuoto žmogaus palaikai.

REKLAMA

Pajūrio regioninio parko takais, kaip kasdien pereinantis aplinkotvarkos specialistas tokio radinio po pušimi, ant Olando kepurės skardžio nesitikėjo.

„Pirma mintis buvo, kas kūrentas laužas, kiek žinau, mūsų teritorijoje negalima šito daryt, pavarčius šituos pelenus radau žetoną, kur buvo parašyta aiškiai „Kėdainiai“ ir tikrai kilo mintis, kad kažkas keisto, kad čia yra ne laužas kūrentas, o žmogaus palaikai sudeginti“, – sako aplinkotvarkos specialistas Algirdas Račkauskas.

„Mane sukrėtė, nežinau, aš savo artimo – niekada taip su savo artimu nepasielgčiau, kad iškratyt pelenus, yra tam skirtos vietos, yra kapinės, galima palaidot, yra ta pati siena“, – tikina aplinkotvarkos specialistas.

REKLAMA
REKLAMA

Pajūrio regioninio parko ekologas sako, kad reikia tokią praktiką stabdyti, kol ši netapo norma. Apie pelenus pranešta policijai.

„Rekreacinėj vietoj, kur ypač daug žmonių lankosi, vaikščioti tarp palaikų išbarstytų ir ypač jeigu tai taptų mada, kaip vestuvės kažkada buvo tapusios toje vietoje, kuri turi kažkokį šarmą, trauką, tiesiog būtų atimta ta vieta iš kitų žmonių“, – sako ekologas Erlandas Paplauskis.

REKLAMA

Iš ekologinės pusės gal čia ir nėra labai didelė tarša, tačiau visgi išbertas sudegęs žmogaus kūnas. „Išskyrus kokį fosfatus, kalcį, dar kokį ten anglies, tas chemines medžiagas vyraujančias, vis tiktai mes per gyvenimą prikaupiam ir sunkiųjų metalų“, – sako ekologas.

Kaip dera elgtis su mirusiųjų palaikais, apibrėžia įstatymas. „Laidojimas t.y. žmogaus palaikų, taip pat kremuotų ar balzamuotų, užkasimas kape, padėjimas laidojimo rūsyje, kolumbariumo nišoje ar kitoje tam skirtoje vietoje, jeigu pažodžiui visa tai sakyti, tiesiog laidojančių asmenų pasirinkimu yra skiriama arba kapavietė, arba niša kolumbariume, jeigu yra tokia laisva ir žmonės savo pasirinkimu tuos kremuotus žmogaus palaikus palaidoja“, – kalba Kapinių priežiūros sk. vedėja Zina Stankienė.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbinti pašnekovai ne tokie griežti: sako, kad kiekvieno valia, kas su jo palaikais turi būti daroma po mirties.

„Pelenai tai ne kaulai, nemaišo, aš nemanau, kad čia kažkoks blogas dalykas ar nusikaltimas, pelenai, pelenai į pelenus“, – sako praeivis Tadas.

„Man atrodo, Indijos prezidentė išbarstyta buvo pajūry, Indira Gandhi ar kažkaip, ir nieko, ten žmonės priima daug religijų, daug nuomonių, tolerantiškiem reikia būti“, – tikina klaipėdietis Saulius.

„Aš nenorėčiau, kad mane išbarstytų, kad sudegintų ir į kapą. Juk turim giminių, turim visko šalia, o kai aš išgirdau, sakiau, Dieve dieve, juk išnešios, o kaip paskui kauliukus susirinksi“, – tikina Birutė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Policijos pareigūnai tokią informaciją gavo pirmąkart, tad per 10 dienų bus apsispręsta, ar išvis pradėti ir kokį tyrimą. Nustatyti, kas taip pasielgė, nebus sunku, nes ant ženkliuko yra identifikavimo numeris.

„Šiuo metu policijos pareigūnai tikslina gautą informaciją, greičiausiai tai gali būti žmonių palaikų laidojimo taisyklių pažeidimas, už kurį galimai gresia bauda nuo 14 iki 60 eurų“, – sako Klaipėdos policijos atstovė Andromeda Gauslienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų