REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nepaisant to, kad mirtingumo nuo vėžio skaičius pastarąjį ketvirtį amžiaus nuolat krenta, onkologiniai susirgimai išlieka viena iš pagrindinių mirties priežasčių pasaulyje.

Nepaisant to, kad mirtingumo nuo vėžio skaičius pastarąjį ketvirtį amžiaus nuolat krenta, onkologiniai susirgimai išlieka viena iš pagrindinių mirties priežasčių pasaulyje.

REKLAMA

Iš esmės tai tokios ligos kaip „vėžys“ ir nėra. Šiuo terminu yra vadinami 200 įvairių susirgimų, kurių metu normalios ląstelės supiktybėja ir pradeda sparčiai daugintis, suformuoja greitai augantį auglį bei geba užkrėsti gretimus organus, rašoma BBC.

Ketvirtadaliui vėžiu susirgusiųjų galima buvo ligą diagnozuoti anksčiau

Vasario 4-ąją pasaulis minėjo Pasaulinę kovos su vėžiu dieną. Vien kol skaitysite šį tekstą pasaulyje nuo šios ligos užges kelios gyvybės.

2018-aisiais vėžys buvo diagnozuotas beveik 18 mln. žmonių. Iš jų net 5 mln. galima buvo nustatyti daug ankstesnėje stadijoje – o tai reiškia, ir anksčiau ar efektyviau pradėti gydymą.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes norėtume, kad žmonės žinotų: daugelis vėžio rūšių pasiduoda gydymui ir net yra visiškai išgydomos, ypač jeigu liga aptinkama kaip įmanoma anksčiau ir pradedama terapija“, – pažymi britų Vėžio kontrolės sąjungos vadovas Cary Adamsas.

REKLAMA

Pavyzdžiui, jeigu gimdos kaklelio vėžys yra diagnozuojamas vėlyvoje stadijoje, pacientės galimybės išgyventi dar penkerius metus neviršija 15 proc. Tačiau jeigu liga aptinkama anksti, šis rodiklis siekia net 93 proc.

Būtent todėl svarbu pasirūpinti reguliariais profilaktiniais tyrimais, nepaisant to, kad kartais gali būti baisu „išgirsti diagnozę“. Britų atlikti tyrimai rodos, kad ši priežastis yra itin dažnai nurodoma, kai bandoma pasiteisinti, kodėl nereikia eiti į gydymo įstaigas.

Svarbu žinoti, kad ligos židinys gali atsirasti bet kuriame organe ir būti įvairių formų. Tačiau taip pat yra kai kurie simptomai ar požymiai, kuriuos pastebėjus, derėtų kreiptis į gydytojus.

REKLAMA
REKLAMA

Jūsų dėmesį turintys atkreipti požymiai:

Neįprasti gumbeliai, iškilimai ir patinimai. Reikia žinoti, kad vėžiniai augliai dažnai nepasireiškia skausmais, ypač ankstyvose jų stadijose. Ypatingą dėmesį reikia atkreipti į pakitimus kaklo, vyrams sėklidžių, o moterims – krūtų srityse, o taip pat pažastų srityse.

Užsitęsęs kosulys, dusulys ar apsunkęs rijimas.

Jums įprastos žarnyno veiklos pokyčiai. Netikėtai prasidėjęs užkietėjimas arba, atvirkščiai, dažni viduriavimo priepuoliai – ypač jeigu išmatose matyti tamsaus kraujo žymės.

Netikėtas kraujavimas – įskaitant nedidelį kraujo iš makšties, tiesiosios žarnos, net kraujas seilėse atsikosėjant.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Staigus svorio netekimas. Jeigu jūs patys sau netikėtai per trumpą laiką (keli mėnesiai) ženkliai sublogote – tai vienas iš pretekstų kreiptis į gydytoją. Be vėžio staigus svorio kritimas gali signalizuoti skydliaukės veiklos sutrikimas ar diabeto vystymąsi.

Chroniškas nuovargis ir katastrofiškas energijos trūkumas dalykams, kuriuos anksčiau lengvai nuveikdavote – nepaisant normalaus ir sveiko miego. Tiesa, dažniausiai chroniškas nuovargis pradedančiajam sirgti vėžiu pasireiškia ir kitais simptomais.

Nepaaiškinamas skausmas – bet kokio pobūdžio ir pasikartojimų: tiek aštrūs skausmai, tiek ir įkyrūs; tiek chroniški, tiek ir kankinantys retkarčiais.

REKLAMA

Naujų apgamų atsiradimas ar jau buvusių transformacija: dydžio, formos ar spalvos pokytis; įvairūs sukietėjimai ar kiti anksčiau neregėti dalykai.

Šlapinimosi problemos: dažnesnis ar gausesnis šlapinimasis, o taip pat skausmas jo metu.

Pokyčiai krūtinėje: netikėtai pakitęs krūtų dydis ar forma, kitoks jausmas prisilietus ar skausmo atsiradimas.

Apetito netekimas. Jeigu jums ilgam atsirado alkio jausmas, ir jūs pradėjote mažiau valgyti, negu anksčiau, tai taip pat gali būti signalu apsilankyti pas medikus, net jeigu jokių kitų simptomų nėra.

Ilgai negyjanti žaizda ar opa – ypač burnoje.

Chroniškas rėmuo ar kiti reguliarūs virškinimo sutrikimai – pykinimas, vėmimas, net pilvo pūtimas.

REKLAMA

Stiprus prakaitavimas naktimis.

Kaip sumažinti vėžio riziką

Vėžio rizika auga dėl mažai nuo mūsų priklausančios aplinkybės – genetinio polinkio, ar išorinių faktorių – jonizuojančios spinduliuotės, kancerogeninių medžiagų aplinkoje ar ligų sukėlėjų.

Visiškai išvengti vėžio yra neįmanomam, tačiau yra būdai, kuriais galima sumažinti onkologinių ligų atsiradimo tikimybę. Pasaulio Sveikatos Organizacija duoda penkis patarimus.

Venkite rūkymo ir tabako dūmų. Perspėjimai, kuriuos didžiulėmis raidėmis rašo ant cigarečių pakelių yra ten ne tam, kad dizaineriui būtų smagiau. Rūkymas ar tabako kramtymas gali tapti ne tik plaučių, tačiau ir gerklės, prostatos, kasos, kepenų, šlapimo takų ir kitų organų vėžio priežastimi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Saugus seksas ir medicinos procedūros. Virusai, kurie gali padidinti kai kurių vėžio rūšių atsiradimą, persiduoda lytiniu keliu, o taip pat ir per kraują – pavyzdžiui, naudojantis tomis pačiomis adatomis ar daugkartinio naudojimo medicininiais įrankiais.

Reguliariai tirkitės. Idealiu atveju pilną profilaktinę apžiūrą reiktų kartoti kas pusę metų.

Skiepykitės. Už visai nedidelį mokestį ar visai nemokamai galima pasiskiepyti nuo hepatito, žmogaus papilomos viruso ir kitų susirgimų, tuo pačiu tai sumažintų kai kurių vėžinių susirgimų riziką.

Sveika mityba ir aktyvus gyvenimo būdas. Subalansuotas maisto racionas, kuriame gausi vaisių ir daržovių, tvarkingas miego režimas ir nors nedidelės fizinės apkrovos gali ženkliai pagerinti imunitetą iš padėti išvengti daugelio ligų – įskaitant ir vėžį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų