REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje tęsiasi gripo epidemija. Nors karantiną paskelbusių mokyklų mažėja, pavojinga liga toliau glemžiasi gyvybes, nuo ketvirtadienio mirė dar 2 žmonės.

Lietuvoje tęsiasi gripo epidemija. Nors karantiną paskelbusių mokyklų mažėja, pavojinga liga toliau glemžiasi gyvybes, nuo ketvirtadienio mirė dar 2 žmonės.

REKLAMA

Šiuo metu čia sostinėje, Jeruzalės progimnazijoje pamokos nevyksta, mat, nuo penktadienio čia yra paskelbta gripo epidemija. Mokykloje karantino rėžimas skelbiamas tuomet, kai suserga penktadalis mokinių. Progimnazijos vadovas aiškina, kad mokiniai į klases turėtų sugrįšti trečiadienį, tada situacija bus vertinama iš naujo.

„Vienose klasėse nebūdavo vieno, dviejų mokinių, pradinėse klasėse neatvykdavo netgi po pusę klasės. Buvo įvairiai tiesiog, bet bendras neatvykusių žmonių skaičius, kai peržengė leistiną 20 procentų ribą, tai priėmėm sprendimus, kad reiktų skelbti mokykloje karantiną“, – sakė progimnazijos direktorius Linas Vasarevičius.

Epidemijas mokyklos skelbia visoje šalyje. Lietuvoje šiuo metu yra 1082 bendrojo lavinimo mokyklos. Penktadienį karantinas buvo paskelbtas 154-iose mokyklose, tačiau pasak Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos, situacija taisosi, mat, tokių mokyklų skaičius krito ir sumažėjo iki 127-ių.

REKLAMA
REKLAMA

„Kol kas tendencija lyg ir į gerą, aišku mokyklų skaičiai mėtosi per savivaldybes. Vienur pamažėja, kitur padaugėja, bet bendras skaičius yra vis tiek mažesnis“, – ministerijos atstovas Aidas Aldakauskas.

REKLAMA

Ministerijos specialistai tikina, kad situacija pavojingiausia Kaune.

„Kaunas vienas iš pirmųjų, kur pradėjo savivaldybė skelbti, tai tikimės, kad 2016-ų metų scenarijus, kai Kaunas beveik 5 savaites buvo epidemijos židinys nepasikartos“, – sakė A. Aldakauskas.

Daliai vaikų nustojus eiti į mokyklas, Seimo nariai susirūpino tėvais. Socialdemokratas Juozas Olekas ragina valdžią pritarti jo idėjai, kuri leistų karantiną paskelbusias mokyklas lankančių vaikų tėvams mokėti nedarbingumo išmokas.

„Iki šiol galiojančio įstatymo nuostatos leidžia tėvams, kurių vaikai lanko ikimokyklines, priešmokyklines įstaigas pasiimti nedarbingumo lapelius priežiūrai, bet ne ką didesni pradinukai, jų karantino atvejais, to daryti negalima“, – sakė Seimo narys Juozas Olekas.

REKLAMA
REKLAMA

Ši Oleko idėja gimė prieš metus. Po pateikimo Seimas jai pritarė, tačiau pataisoms kelia užkirto socialinės apsaugos ir darbo ministerija, kuri aiškina, kad idėja per brangi. Esą tokios nedarbingumo išmokos papildomai valstybei kainuotų valstybei kainuotų daugiau penkis su puse milijonų eurų. Pradinukų priežiūrai ministerija rekomenduoja naudoti kitas laisvas dienas.

„Yra galimybė ir pasiimti kasmetines atostogas, ir nemokamas atostogas, ir pasinaudoti papildomu laiku laisvu, dirbti nuotoliniu būdu“, – kalbėjo viceministrė Eglė Radišauskienė.

Nors situacijas mokyklose, anot Švietimo ir mokslo ministerijos gerėja, užkrečiamų ligų specialistai perspėja, kad budrumo prarasti negalima. Mat, nuo gripo mirė dar 2 žmonės. Išviso šis klastingas virusas pasiglemžė 12-a gyvybių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų