REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
14
Mirė (nuotr. 123rf.com)

Gripas šiemet smogia negailestingai. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro atstovas spaudai Zigmas Nagys naujienų portalui tv3.lt pirmadienio popietę patvirtino, kad dar du suaugę žmonės mirė nuo gripo Vilniuje ir Kaune.

14

Gripas šiemet smogia negailestingai. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro atstovas spaudai Zigmas Nagys naujienų portalui tv3.lt pirmadienio popietę patvirtino, kad dar du suaugę žmonės mirė nuo gripo Vilniuje ir Kaune.

REKLAMA

„Informacija žinoma tokia, kad nuo gripo mirė du suaugę žmonės. Vienas – Kauno apskrityje, o kitas –  Vilniaus. Kol kas detalesnės informacijos, kokios tiksliai buvo komplikacijos ir problemos, neturime“, – sakė Z. Nagys. 

Šiais metais nuo gripo mirė jau 12 žmonių.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai informuoja, sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) šalyje ir toliau didėja.

Penktąją šių metų savaitę (2019 m. sausio 28 d. – vasario 3 d.) bendras Lietuvos sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis buvo 179,2 atv./10 tūkst. gyventojų.

REKLAMA
REKLAMA

Pernai (2018 m.) tuo pačiu metu sergančiųjų buvo nežymiai daugiau – 179,6 atv./10 tūkst. gyventojų. Mažiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis šių metų 5-ąją savaitę registruotas Utenos administracinėje teritorijoje, didžiausias – Alytaus administracinėje teritorijoje.

REKLAMA

Penktąją šių metų savaitę visoje Lietuvoje dėl gripo į ligoninę paguldyta 470 asmenų, iš kurių – 59 vaikai iki 2 m., 225 vaikai 2-17 m. amžiaus grupėje ir 186 suaugusieji.

Intensyviosios terapijos skyriuje gydomi 33 asmenys, iš kurių – 16 vaikų ir 17 suaugusiųjų. Ligoninėje gydytos dvi nėščiosios. 2018–2019 m. gripo sezono metu iš viso registruota 12 mirties nuo gripo atvejų.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, gripo epidemijos žemėlapis ir toliau kinta. Iš 60 šalies savivaldybių gripo epidemiją paskelbė devyniolikta.

REKLAMA
REKLAMA

Nors skiepai yra pati efektyviausia priemonė, apsauganti nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų, nereikėtų pamiršti ir nespecifinių gripo bei ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų prevencijos priemonių. Todėl rekomenduojama:

tinkamai ir dažnai plauti rankas, nusiplovus jas nusausinti;

vengti sąlyčio su sergančiais asmenimis;

vengti masinio žmonių susibūrimo vietų;

laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo rekomendacijų – prisidengti nosį ir burną, vienkartines nosinaites nedelsiant išmesti, nusiplauti rankas; neplautomis rankomis stengtis neliesti akių, nosies ir burnos;

gerai vėdinti patalpas;

susirgus kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, neiti į darbą, sergančių vaikų neleisti į vaikų ugdymo įstaigas, gydytis, kaip nurodė gydytojas;

sergantys gripu asmenys apsaugoti kitus gali dėvėdami medicinines kaukes, kurios sulaiko kvėpavimo takų sekretus kosint ar čiaudint, bei sveiki žmonės slaugydami sergantį asmenį taip pat turėtų dėvėti medicininę kaukę.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų