REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
26
Raimondas Kurlianskis. Eligijus Masiulis (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Vilniaus apygardos teisme „MG Baltic“ politinės korupcijos bylą, valstybės kaltimą byloje palaikantis prokuroras Justas Laucius teismui pranešė apie praėjusių metų pabaigoje Raimondo Kurlianskio ir Eligijaus Masiulio sudarytą sandorį dėl 10 tūkst. eurų paskolos.

26

Vilniaus apygardos teisme „MG Baltic“ politinės korupcijos bylą, valstybės kaltimą byloje palaikantis prokuroras Justas Laucius teismui pranešė apie praėjusių metų pabaigoje Raimondo Kurlianskio ir Eligijaus Masiulio sudarytą sandorį dėl 10 tūkst. eurų paskolos.

REKLAMA

2018 m. gruodžio 12 d. E. Masiulis į sąskaitą „Luminor“ gavo 10 tūkst. eurų iš R. Kurlianskio. Mokėjimo detalės: „Paskola“.

„Ši operacija traktuojama kaip įtartina. Už šiuos pinigus E. Masiulis apmokėjo advokato paslaugas (4 tūkst. eurų), realizavo politines ambicijas (926 eurai užstatas VRK), už šiuos pinigus tenkino kitus savo kasdienius poreikius“, – teismui pareiškė prokuroras Justas Laucius.

Be to, prokuroras pateikė 2018 m. gruodžio 12 d. sudarytą rašytinę sutartį tarp E. Masiulio ir R. Kurlianskio bei jų advokatų.

REKLAMA
REKLAMA

„Sutarčiai pikantiškumo suteikia tai, kad sutartį pasirašė ir Simonas Slapšinskas, ir Mindaugas Bliuvas. Pagal ją R. Kurlianskis vieniems metams skolina 10 tūkst. eurų E. Masiuliui“, – teismui sakė J. Laucius. 

REKLAMA

 

Prokuroro dar nenušalino

 

Kaltinamųjų gynėjams pasipiktinus, kad prokuroras peržengė ribą, atskleisdamas asmeninius R. Kurlianskio ir E. Masiulio duomenis, teisėjų kolegija paskyrė pertrauką apsitarti, ar prokuroras gali būti nušalinamas nuo bylos. Po valandą trukusios pertraukos kolegija nusprendė pratęsti laiką, skirtą proceso sprendimui. Sprendimas bus pareikštas vasario 6 dieną.

Atskleidė asmeninius duomenis 

R. Kurlianskio advokatas S. Slapšinskas teismo prašė prokuroro parengtus dokumentus pridėti prie bylos, bet piktinosi, kad šis atskleidė asmens duomenis be leidimo.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai rodo gerbiamo prokuroro piktybiškumą bei teisinį nihilizmą. Gerbiamas prokuroras ką tik paviešino duomenis apie asmens gyvenimą. Prokuroras sako, kad čia nieko baisaus. Norėčiau gerbiamam prokurorui priminti, kas yra banko paslaptis – tai banko santykiai su klientu. Tai yra neskelbtina informacija“, – teisme piktinosi S. Slapšinskas.

Anot S. Slapšinsko, ikiteisminio tyrimo metu Valstybinė mokesčių inspekcija jau tikrino R. Kurlianskio pajamas, o visos jos yra uždirbtos ir deklaruotos.

„Informacija apie dviejų asmenų tarpusavio sandorius yra ne tik gauta, bet ir paviešinta neteisėtai. Jokie įstatymai nedraudžia atlikti asmenims civilinių teisių sandorius“, – pabrėžė advokatas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu E. Masiulį ginantis M. Bliuvas kėlė versiją, kad asmeninius R. Kurlianskio ir E. Masiulio duomenis J. Laucius iš banko gavo kaip vyriausiasis Vilniaus apygardos prokuroras.

„Kokiu teisiniu pagrindu prokuroras bando šiuo duomenis teikti teismui? Kokiu teisiniu pagrindu jam pateikta ši informacija? Akivaizdu, kad prokuroras jau susipainiojo savo kompetencijoje ir funkcijose“, – kalbėjo M. Bliuvas.

Prokurorui palinkėjo raštingumo

Pats E. Masiulis piktinosi, kad prokuroras neturi teisės atskleisti duomenų apie esą teisėtai sudarytą paskolą.

„Tikrai tie pinigai yra padaryti pavedimu ir pagal paskolos sutartį, per advokatus. Mes žinome, kad mums yra kardomųjų priemonių pritaikyta. Neslėpsime, kad ateidami į posėdį ryte mes vienas kitam rankas paspaudžiame. Ta paskola sutikta metams už 3 proc. palūkanas. Ji yra teisėta. Dabar aš girdžiu salėje mano asmeninių išlaidų vardinimą“, – piktinosi E. Masiulis.

REKLAMA

R. Kurlianskis teisme nedaugžodžiavo, tik palinkėjo prokurorui daugiau raštingumo.

„Sutartį derinau per advokatą S. Slapšinską. Nekartosiu, ką sakė advokatas S. Slapšinskas. Raštingumo reikėtų šiek tiek, mėtantis tokiais kaltinimais“, – kalbėjo R. Kurlianskis.

Savo ruožtu prokuroras J. Laucius savo sprendimą paviešinti sandorio detales grindė tuo, kad R. Kurlianskiui ir E. Masiuliui uždrausta tarpusavyje bendrauti.

„Asmuo, kuris yra labiau finansiškai nusisekęs, finansuoja kitą asmenį, kuris yra mažiau finansiškai nusisekęs. Atkreipčiau dėmesį, kad kaltinimai jiems panašūs – vienas kaltinamas kyšio davimu, kitas – paėmimu“, – sakė J. Laucius.

REKLAMA

Teismas pirmadienį apsispręs, ar dėl šališkumo bei neteisėtais atskleistų asmens duomenų nušalinti prokurorą J. Laucių.

Vilniaus apygardos teismas nagrinėja „MG Baltic“ politinės korupcijos bylą, kurioje R. Kurlianskis kaltinamas davęs kyšių politikams už koncernui naudingų sprendimų priėmimą.

Byloje taip pat kaltinami buvęs liberalų lyderis Eligijus Masiulis, buvęs Seimo narys Šarūnas Gustainis ir eksparlamentaras, buvęs „darbietis“ Vytautas Gapšys. Seimo narys Gintaras Steponavičius kaltinamas piktnaudžiavimu, nesant kyšininkavimo požymių. Kaltinimai byloje oficialiai pateikti ir pačiam koncernui „MG Baltic“, Darbo partijai bei Liberalų sąjūdžiui. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų