REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV nusprendus atsisakyti Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutarties su Rusija gali kilti naujos ginklavimosi varžybos, bet taip pat atsiras galimybių Vašingtonui atnaujinti savo branduolinį arsenalą, sako pareigūnai.

JAV nusprendus atsisakyti Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutarties su Rusija gali kilti naujos ginklavimosi varžybos, bet taip pat atsiras galimybių Vašingtonui atnaujinti savo branduolinį arsenalą, sako pareigūnai.

REKLAMA

Prezidentas Donaldas Trumpas penktadienį paskelbė, kad JAV nuo šeštadienio sustabdo savo įsipareigojimus pagal INF sutartį ir pradeda pasitraukimo iš jos procesą, kuris truks šešis mėnesius.

NATO penktadienį pareiškė, jog visiškai palaiko Jungtinių Valstijų sprendimą pasitraukti iš Šaltojo karo laikų sutarties su Rusija, ir nurodė, kad Maskva savo sparnuotųjų raketų sistemomis 9M729 pažeidė šį susitarimą.

Maskva, atsakydama į Jungtinių Valstijų sprendimą pasitraukti iš INF sutarties, taip pat stabdo įsipareigojimus pagal šį susitarimą ir imasi kurti naujų tipų raketas, šeštadienį pareiškė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

REKLAMA
REKLAMA

JAV daug metų skundėsi dėl įtariamų Rusijos pažeidimų, tačiau dabar atvirai kalba ir apie progą modernizuoti savo branduolinį arsenalą.

2018 metų vasarį pristatydamos naują branduolinės ginkluotės politiką, Jungtinės Valstijos perspėjo, kad planuoja pirkti du naujus ginklus: naujo tipo branduolinių raketų, leidžiamų iš povandeninių laivų, ir naujo tipo branduolinių sparnuotųjų raketų, kuriomis būtų pažeista INF sutartis.

REKLAMA

Vis dėlto ši naujoji raketa, kuri kariuomenėje atsirastų tik per dešimtmetį, INF sutartį pažeistų tik tuo atveju, jei būtų dislokuota, nurodo Pentagonas.

Pentagonas visuomet pabrėždavo, kad tyrimų ir plėtros programos pagal 1987 metais tuomečio JAV prezidento Ronaldo Reagano ir Sovietų Sąjungos lyderio Michailo Gorbačiovo pasirašytą sutartį nėra draudžiamos.

Nuo šeštadienio amerikiečių „nebevaržo šios sutarties apribojimai“, penktadienį naujienų agentūrai AFP sakė Pentagono atstovas Johnny Michaelas.

2019 metų JAV kariniame biudžete numatytos lėšos šios naujos vidutinio nuotolio, nuo žemės paleidžiamos raketos kūrimui, tačiau šiuo metu tebevyksta „tyrimų fazė“, sakė atstovas.

REKLAMA
REKLAMA

Tad Pentagonas jau rengė savo atsaką rusiškoms raketoms 9M729, kurios, kaip tvirtina Maskva, gali nuskrieti tik 480 kilometrų.

Tačiau Vašingtonas, kurį remia sąjungininkės NATO, sako, kad rusiškos raketos jau buvo išbandytos ir nuskriejo daug toliau.

INF sutartimi buvo uždraustos nuo žemės paleidžiamos sparnuotosios ir balistinės raketos, kurių veikimo nuotolis – nuo 500 iki 5,5 tūkst. kilometrų.

Ginklavimosi varžybos

Jeffrey Pryce'as  iš Johnso Hopkinso universiteto tvirtino, kad INF sutartis yra naudinga Jungtinėms Valstijoms, nes pagal ją draudžiamos visos nuo 500 iki 5,5 tūkst. km nuskriejančios raketos „žemė–oras“, bet joje tiesiog nieko nesakoma apie raketas, paleidžiamas iš povandeninių laivų ar lėktuvų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Todėl pagal INF sutartį Rusija netenka reikšmingų karinių pajėgumų, kuriems jos dydis ir vieta yra strateginiai pranašumai“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė šis buvęs Pentagono pareigūnas.

„JAV, priešingai, turi galingiausius pasaulyje karinį jūrų laivyną ir oro pajėgas. O INF sutartimi nevaržomos iš jūros ar oro paleidžiamos raketos“, – pridūrė jis.

Kaip rodo ne pelno organizacijos „Susirūpinusių mokslininkų sąjunga“ (Union of Concerned Scientists) skaičiai, JAV turi 4,6 tūkst. branduolinių ginklų, kurių 1 740 yra dislokuoti ir parengti panaudoti bet kuriuo metu, o 2 922 – saugomi.

10 JAV karinio jūrų laivyno povandeninių laivų, apginkluotų branduolinėmis raketomis, nuolat patruliuoja jūrose, nurodo organizacija.

REKLAMA

Rusija turi panašų branduolinių kovinių galvučių kiekį, bet jos povandeniniai laivai yra prastos būklės, kaip parodė kelios avarijos pastaraisiais metais.

Kinija, siekianti karinio pranašumo Azijoje, taip pat turi vidutinio nuotolio raketų. Pasak ekspertų, 95 proc. Kinijos raketų pažeistų INF sutartį, jei Pekinas joje dalyvautų.

Michaelas Kreponas iš strateginių studijų centro „The Stimson Center“ mano, kad „mes einame naujų branduolinio ginklavimosi varžybų link“.

„Kai tik tavo nacionalinis gynybos biudžetas yra 10 kartų didesnis nei Rusijos ir penkis kartus didesnis nei Kinijos, gali sau leisti ginklavimosi varžybas. Bet ginklavimosi varžybos paprastai gerai nesibaigia: net jei pirmauji varžybose, tavo saugumas sumažėja“, – sakė M. Kreponas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų