REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
23
„MG Baltic“ byla, vasario 1 d. (nuotr. fotodiena/Justino Auškelio)

„MG Baltic“ politinės korupcijos byloje penktadienį liudyti stojo Liberalų sąjūdžio pirmininkas, parlamentaras Eugenijus Gentvilas.

23

„MG Baltic“ politinės korupcijos byloje penktadienį liudyti stojo Liberalų sąjūdžio pirmininkas, parlamentaras Eugenijus Gentvilas.

REKLAMA

E. Gentvilas sakė R. Kurlianskį pažįstantis nuo 2001 m., kai meravo Klaipėdos miestui. Seimo narys sakė negalintis apibrėžti R. Kurlianskio pareigų, tačiau žinojo, kad jis dirbo su vienu didžiausių koncernų „MG Baltic“.

„Vėliau su R. Kurlianskiu esu ranką paspaudęs 2012 m. spalio mėnesį „Neringos“ restorane. Mes su Liberalų sąjūdžiu sutikinėjome rinkimų rezultatus, atvyko keletas svečių, tarp jų – ir R. Kurlianskis“, – Vilniaus apygardos teisme liudijo E. Gentvilas.

Su kitu kaltinamuoju byloje – Eligijumi Masiuliu – E. Gentvilas sakė esantis pažįstamas nuo 1994 m., kai E. Masiulis prisijungė prie Klaipėdos liberalų. E. Gentvilas sakė pažįstantis ne tik visus kaltinamuosius byloje, bet ir juridinius asmenis, o Liberalų sąjūdį įvardino kaip „šventą organizaciją, kuri bus išteisinta“.

REKLAMA
REKLAMA

Pinigų neprašė

Pavasarį išslaptintoje Valstybės saugumo departamento medžiagoje teigiama, kad, siekdami didinti savo įtaką sostinėje, „MG Baltic“ atstovai nusprendė suskaldyti, manoma, A. Zuoko vadovaujamą Liberalų ir centro sąjungą. Kaip pažymima žvalgybos medžiagoje, 2006 m. „MG Baltic“ atstovai nusprendė įkurti sau parankią politinę jėgą, manoma, Liberalų sąjūdį

REKLAMA

Tuo metu E. Gentvilas teisme tvirtino, kad partija įkurta po rietenų su A. Zuoku, siekiant sukurti „skaidrią ir švarią“ partiją.

„Mums, kaip partijai, pinigų visada užteko. Mes niekada neaptarinėjome jokių kitų alternatyvių finansavimo šaltinių. Man niekada neteko dalyvauti jokiuose pokalbiuose su bet kokiu kitu partijos nariu, su rėmėjais kokiais nors apie kokius nors siūlymus, kad galėtų padėti partijai kokiais nors neteisintais būdais“, – apie partijos finansus kalbėjo E. Gentvilas.

Guogos grėsmė

2015 m. tuometinis liberalas Antanas Guoga prabilo Liberalų sąjūdyje ketinantis sukurti frakciją „Klestinti Lietuva“, į kurios gretas galėtų jungtis visi partiečiai.

REKLAMA
REKLAMA

„A. Guoga dar 2014 m. mėgo lozungą „Klestinti Lietuva“. Po to jis galvojo, kad reikėtų partijos viduje sukurti tokį judėjimą. 2016 m. A. Guoga Liberalų sąjūdžio pirmininko rinkimuose konkuravo E. Masiuliui, rinkimus pralaimėjo, bet pareiškė partijos viduje ketinantis kurti „Klestinčios Lietuvos“ frakciją“, – prisiminė E. Gentvilas.

Anot liberalų lyderio, A. Guoga turėjo ambicijų tapti lyderiu, bet jo noras partijos viduje sukurti frakciją E. Gentvilui atrodė galintis privesti prie naujos partijos kūrimosi.

„Man atrodė, kad einama į partijos skaldymą. Todėl E. Masiulis pasiūlė susitikti po suvažiavimo pas A. Guogą ir aptarti tą situaciją. Mes tada nuvažiavom trise – Gintaras Steponavičius, E. Masiulis ir aš“, – pasakojo E. Gentvilas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, pokalbio metu politikai A. Guogą įtikinėjo, kad partijos viduje negalima kurti frakcijos.

„Ar jis planavo kurti tą frakciją, ar kurti partiją – aš nežinau. Bet jis iškėlė tokį dalyką – ką jūs man už tai, kad aš jos nekursiu. To pokalbio metu jis pasakė, kad gal galėtume sukurti, jog jis nekurs partijos, bet, jei per 2016 m. Seimo rinkimus rinkėjai jį išreitinguos aukščiau nei E. Masiulį, jis taps premjeru“, – teigė E. Gentvilas.

Neigė Kurlianskio ir Masiulio santykius (Papildyta 14.07 val.)

Tuo metu prokuroro Justo Lauciaus paklaustas, ar žinojo apie E. Masiulio ir R. Kurlianskio santykius, E. Gentvilas tai neigė.

„Aš esu įsitikinęs, kad per tuos mūsų pažinties metus jis niekada nėra pasakęs, kad bendravo su Kurlianskiu. Arba tai buvo visiškai nekaltas kontekstas“, – tvirtino E. Gentvilas.

REKLAMA

Į įstatymą nesigilino (Papildyta 13.42 val.)

E. Gentvilas pripažino žinantis apie Seime pristatytas Vartojimo kredito įstatymo pataisas. Bet pats norėjo balsuoti už greitųjų kreditų rinkos griežtinimą, o ne liberalizavimą.

„Mano požiūris į tą redakciją buvo labai palankus. Aš buvau pasirengęs balsuoti už apribojimus kredito bendrovėms. <...> Prisimenu, kad frakcijoje aptarinėjome apie 40 projektų, už kuriuos reikės balsuoti. Prisimenu, kad buvo Š. Gustainio pataisas projektui. Nesigilinau ir nežinojau, už ką ten reikės balsuoti. Š. Gustainis buvo partijos atstovas Seimo Ekonomikos komitete. Turinio aš nežinojau“, – tikino E. Gentvilas.

Byloje – aštuoni kaltinamieji

Amžiaus byla vadinamoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje kaltinimai pateikti penkiems fiziniams ir trims juridiniams asmenims.

REKLAMA

Darbo partijai įtarimai pateikti dėl kyšininkavimo ir prekybos poveikiu, Liberalų sąjūdis įtariamas kyšininkavimu, prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu, o koncernas „MG Baltic“ įtariamas šių partijų papirkimu ir prekyba poveikiu.

Pareigūnai įtaria, kad politikai ėmė ar tarėsi dėl kyšių su tuometiniu „MG Baltic“ viceprezidentu R. Kurlianskiu, o vėliau siūlė ar palaikė koncernui palankias iniciatyvas Seime ir kitose institucijose.

Buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas E. Masiulis įtariamas dėl prekybos poveikiu, kyšininkavimo ir neteisėto praturtėjimo, buvusiam šios partijos vicepirmininkui G. Steponavičiui pateikti įtarimai piktnaudžiavimu, buvusiam Vilniaus miesto tarybos nariui Š. Gustainiui – kyšininkavimu. V. Gapšys įtariamas dėl kyšininkavimo ir prekybos poveikiu, R. Kurlianskis – dėl papirkimo ir prekybos poveikiu.

Valstybinį kaltinimą palaiko prokuroras Justas Laucius. Bylą nagrinėjančią teisėjų kolegiją sudaro pirmininkė Nijolė Žimkienė, Jurgita Kolyčienė ir Ugnius Trumpulis. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų