REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno „Žalgirio“ (8-12) krepšininkai ketvirtadienio vakarą pradeda paskutinį Eurolygos reguliaraus sezono trečdalį.

Kauno „Žalgirio“ (8-12) krepšininkai ketvirtadienio vakarą pradeda paskutinį Eurolygos reguliaraus sezono trečdalį.

REKLAMA

Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniai išvykoje grumsis su Maskvos srities „Chimki“ (7-13) klubu.

Rungtynių pradžia – 19.00 val. Šią dvikovą tiesiogiai galima stebėti vaizdo transliacijų internetu platforma tvplaypremium.lt, bei televizijos kanalu „TVPlay Sports“.

Pirmąją ekipų akistatą Kaune po dramatiškos kovos 83:84 laimėjo Rusijos klubas,

Abi šios komandos turnyro lentelėje žygiuoja greta viena kitos, bei vis dar garsiai kalba apie tikslus iškovoti bilietą į atkrintamąsias varžybas.

Sugrįžęs paukštis

Komandos norinčios praverti ketvirtfinalio duris, pasibaigus reguliariam sezonui privalo būti tarp 8 pajėgiausių pirmenybių komandų.

REKLAMA
REKLAMA

Maskvos srities „Chimki“ vadovai nusprendė, kad pasiekti šį rezultatą su buvusiu treneriu Georgios Bartzoku veikiausiai nepavyks, todėl ekipos vairą patikėjo Rimui Kurtinaičiui.

REKLAMA

Pamaskvės klube lietuvis vyriausiuoju treneriu dirbo 2011-2016 metais, bei su komanda dukart laimėjo Europos taurę ir sykį triumfavo Vieningosios krepšinio lygos (VTB) finale.

Tarsi į namus sugrįžęs specialistas iš Lietuvos „Chimki“ klubui jau dirigavo dvejose rungtynėse.

Praėjusiame Eurolygos ture pamaskvės ekipa po pirmo kėlinio turėjo 18 taškų persvarą (28:10), tačiau sustojo ir turėjo pripažinti Miuncheno „Bayern“ pranašumą – 60:71.

Vis tik, pirmadienį Kurčiui pavyko iškovoti savo pirmąją pergalę po sugrįžimo, kai VTB čempionate tik po atkaklios kovos 100:92 pavyko palaužti Saratovo „Avtodor“ klubo pasipriešinimą.

REKLAMA
REKLAMA

Artimu R. Kurtinaičio draugu save įvardijęs Tomas Pačėsas bendraudamas su portalu tv3.lt atsisakė vertinti bičiulio darbą, bet prasitarė manantis, kad „Chimki“ ekipai šiemet nėra lemta nuversti kalnų.

„Rimas ir aš esame artimi draugai, todėl lygindamas jo ir buvusio „Chimki“ trenerio G. Bartzoko darbą, neišvengčiau asmeninių simpatijų Kurčiui. Graikas yra puikus treneris, kartą laimėjęs Eurolygą (2013 m. su „Olympiacos“ – aut.past.). Šis faktas pasako daug apie jo sugebėjimus.

Manyčiau, kad nebūtų labai tikslu vertinti jo sugebėjimus vien tik pagal šio sezono rezultatus. Akivaizdu, kad vasarą dėliodamas komandos žaidimo planą, jis viską statė ant Aleksejaus Švedo kortos. Todėl, kai rusas ir kitas labai svarbus ekipos žaidėjas Anthony Gillas patyrė traumas, G. Bartzoko kurtas projektas tiesiog nebegalėjo pilnai vystytis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bus labai įdomu stebėti, kaip čia seksis Rimui. Tikiuosi viskas bus gerai, nors lengvo gyvenimo jam tikrai nežadu. „Chimki“ ekipa šiame sezone nėra pakankamai gerai sukomplektuota, o lyderių traumos bendrą situaciją tik pablogino“,- portalui tv3.lt sakė T. Pačėsas.

Traumų šešėlis

Prieš dvikovą su „Žalgiriu“ pamaskvės klubas sulaukė iškart dviejų prastų žinių.

Paaiškėjo, kad 26-erių metų puolėjui Anthony Gillui bus atlikta operacija ir po jos krepšininkas negalės žaisti mažiausiai penkis mėnesius. Vadinasi, jam sezonas jau baigtas.

Šį sezoną Eurolygoje amerikietis vidutiniškai rinko po 11,5 taško ir atkovodavo 3,5 kamuolio.

Ketvirtadienio akistatą su „Žalgiriu“ praleis ir rusas Andrejus Zubkovas. Jam buvo sulaužyta nosis.

REKLAMA

Tiesa, 27-erių metų 206 cm ūgio krepšininkas šiemet atlieka tik simbolinį vaidmenį – vidutiniškai per 13 minučių įmeta 3,5 taško, ir atkovoja 2,3 atšokusio kamuolio.

Be jokios abejonės skaudžiausias „Chimki“ praradimas – Aleksejus Švedas. Rusijos krepšinio žvaigždė pirmajame tarpusavio mūšyje su Kauno „Žalgiriui“ patyrė nykščio traumą, dėl kurios Eurolygoje praleido jau 11 rungtynių iš eilės.

Rusijos klubui pergalingai pasibaigusioje pirmoje šio sezono akistatoje su „Žalgiriui“, A. Švedas įrodinėjo savo vertę.

Tada rezultatyviausias šio sezono Eurolygos krepšininkas į mūsiškių krepšį įmetė 25 taškus, atliko 10 rezultatyvių perdavimų, bei surinko 32 naudingumo balus.

REKLAMA

„Chimki“ su Aleksejumi Švedu ir be jo – dvi labai skirtingos komandos. Kad ir kaip bebūtų, be jo ši ekipa yra labiau palaužiama, praranda savo tikrąjį veidą. Užtenka tik prisiminti, ką A. Švedas išdarinėjo per pirmąjį klubų susitikimą Kaune, kad suprastum, koks jis yra svarbus visam „Chimki“ kolektyvui“,- A. Švedą gyrė T. Pačėsas.

Krepšinio specialistas ir buvęs ilgametis treneris nemano, kad „Žalgiriui“ galėtų pakišti koją atsipalaidavimas dėl priešininkų gretas išretinusių traumų.

Anot T. Pačėso, kauniečių treneris Š. Jasikevičius auklėtiniams tikrai neleis atsipalaiduoti, bei sugebės išreikalauti iš savo žaidėjų maksimalios koncentracijos ir atsidavimo.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atkrintamose varžybose nemato

1996 metų Atlantos olimpinių žaidynių prizininkas pritaria nuomonei, kad šios rungtynėms abiem komandoms bus viena iš paskutinių galimybių dar suspėti į Eurolygos atkrintamųjų varžybų traukinį.

Alytiškis neabejoja – ryškus šios dvikovos favoritas yra Kauno „Žalgiris“.

„Manau, kad šioje sezono stadijoje visi koziriai – „Žalgirio“ rankose, ypač jeigu kalbėtume apie atsarginių žaidėjų suolelį. Kauniečiams šiame susitikime svarbiausia išnaudoti savo stipriąsias puses ir pergalė turėtų būti pasiekiama ranka.

Pagrindinis kauniečių koziris – į rikiuotę po traumos sugrįžtantys žaidėjai, kuo varžovai pasigirti negali. Džiugina, kad anksčiau traumas patyrę Paulius Jankūnas ir Nate‘as Woltersas pamažu grįžta į savo ritmą. Labai gerą sezoną žaidžia Brandonas Daviesas ir Aaronas White‘as.

REKLAMA

Neseniai komandą papildęs taiklią ranką turintis Deonas Thompsonas tik dar labiau pailgino klubo atsarginių žaidėjų suolelį, kas yra didelis „Žalgirio“ pliusas. Praktiškai neabejoju, kad kauniečiai pamaskvėje švęs pergalę. Jiems tai būtų labai svarbus laimėjimas, leisiantis jautis tvirčiau kovoje dėl patekimo į ketvirtfinalį“,- sakė prieš du metus Vilniaus „Rytą“ treniravęs specialistas.

Praėjusią savaitę į Rusijos komandą sugrįžęs R. Kurtinaitis iš klubo prezidento gavo aiškią užduoti – išvesti komandą į Eurolygos atkrintamąsias varžybas.

Tačiau, T. Pačėsas išreiškė dideles abejones dėl šio tikslo įgyvendinimo. Anot jo, „Chimki“ sudėtis nėra pajėgi patekti tarp aštuonių geriausių šio sezono komandų.

REKLAMA

Krepšinio specialistas įsitikinęs – pamaskvės klubui kur kas realesnis uždavinys yra patekti į VTB lygos finalą.

Jeigu čia varžysis Maskvos CSKA ekipa, kitas finalininkas sulauks pakvietimo žaisti sekančio sezono Eurolygoje.

Kol kas „Chimki“ sėkmingai žygiuoja link to – VTB lygoje klubas turi 12 pergalių ir 2 pralaimėjimus, bei turnyro lentelėje užima antrą vietą.

Svarbiausia – rezultatas

R Kurtinaičio auklėtiniai šiame Eurolygos sezone pirmauja pagal mestų tritaškių skaičių (575), nors pagal tolimų metimų pataikymą užima vos tryliktą poziciją (197/575 – 34,26%).

Tuo metu „Žalgiris“ yra rečiausiai tritaškiais metimais (293) pasikliaujanti komanda visoje lygoje, nors taiklumu ir lenkia būsimą varžovą (111/293 – 37,88%).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Net ir Eurolygoje priešpaskutinę vietą pagal mestus tritaškius (403) užimantis Stambulo „Fenerbahče“ klubas kauniečius lenkia milžiniška persvara.

Ir nors daugelis krepšinio gerbėjų bei ekspertų dažnai piktai linksniuoja „Žalgirį“ dėl retai naudojamų tritaškių metimų, T. Pačėsas nėra linkęs pritarti šiai kritikai.

„Pastaruosius kelis sezonus pagrindinis „Žalgirio“ ginklas puolime yra užtikrintas žaidimas po krepšiais. Š. Jasikevičius iš savo auklėtinių reikalauja išnaudoti kiekvieną vadinamo missmatcho galimybę, kai aukštesnis krepšininkas po susikeitimų gynyboje lieka rungtyniauti prieš žemesnį priešininką.

REKLAMA

Tokia žalgiriečių strategija pernai atvedė juos iki Eurolygos finalo ketverto, tai duoda apčiuopiamos naudos ir šiame sezone, todėl nėra jokio rimto pagrindo kalbėti apie kažkokius skaičius.

Pasakysiu paprastai – nėra jokio skirtumo, kaip iškovoti pergalę, svarbiausia yra ją pasiekti. Sezonui pasibaigus niekam nerūpės, kiek kuri komanda metė tritaškių metimų, svarbiausia bus galutinis rezultatas“,- akcentavo T. Pačėsas.

Skaičių mozaika

Žvelgiant vien statistiškai, „Chimki“ ir „Žalgirio“ žaidimas šiame Eurolygos sezone atrodo taip:

„Chimki“ – „Žalgiris“

Taškai (gynyboje): 76,9 (79,2) – 78,6 (80,00)

Atkovoti kamuoliai (puolime): 30,3 (9,9) – 32,9 (9,0)

Rezultatyvūs perdavimai: 18,1 – 17,2

Perimti kamuoliai: 7,9 – 5,2

Blokai: 2,7 – 1,6

Klaidos: 12,10 – 13,40

Dvitaškiai (proc.): 55,6 – 53,0

Tritaškiai (proc.): 34,3 – 37,9

Baudos (proc.): 76,3 – 80,9

Modernios Eurolygos istorijoje šios komandos tarpusavyje sužaidė septynias dvikovas, iš kurių žalgiriečiai laimėjo vos vieną.

Vienintelę pergalę kauniečiai pasiekė pirmame tarpusavio mūšyje, kuris vyko dar 2010 metų lapkričio 18-ą dieną.

Š. Jasikevičiaus auklėtiniai net ir pernai pralaimėjo abejas žaistas akistatas, nors vėliau ir nužingsniavo iki pat Eurolygos finalo ketverto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų