REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Antikorupcijos komisija nutarė kreiptis į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT), kad ši pateiktų korupcijos rizikos vertinimą dėl politinio pasitikėjimo pareigūnų dalyvavimo viešuosiuose pirkimuose.

Seimo Antikorupcijos komisija nutarė kreiptis į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT), kad ši pateiktų korupcijos rizikos vertinimą dėl politinio pasitikėjimo pareigūnų dalyvavimo viešuosiuose pirkimuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Būtų tikslinga paklausti STT, ar politinio pasitikėjo pareigūnų dalyvavimas viešųjų pirkimų komisijos nariais ar ekspertais nesukelia rizikos“, – trečiadienį per komisijos posėdį sakė jos pirmininkas liberalas Vitalijus Gailius.

REKLAMA

Taip pat nutarta į kitą komisijos posėdį pakviesti Viešųjų pirkimų tarnybos vadovę Dianą Vilytę, kad ši įvertintų, kokia korupcijos rizikos apimtis viešinimo konkursuose.

Opozicinių konservatorių atstovas Jurgis Razma trečiadienį kreipėsi į premjerą Saulių Skvernelį, siūlydamas kuo skubiau atšaukti Vyriausybės kanceliarijos rekomendaciją vykdant viešuosius pirkimus kreiptis į Vyriausybę dėl ekspertų delegavimo.

„Juk eidamas į komisiją, jis paklaus savo šefo nuomonės, kokiai pozicijai jam atstovauti“, – per Antikorupcijos komisijos posėdį svarstė kitas konservatorius Rimantas Dagys.

REKLAMA
REKLAMA

„Koks pavaldinys pasipriešins tiesioginei viršininko valiai?“ – klausė jis.

Klausimas dėl politinio pasitikėjimo pareigūnų dalyvavimo viešuosiuose pirkimuose kilo naujienų portalui 15min.lt pranešus, kad premjeras dažnai susitinka su viešųjų ryšių konsultantu Dariumi Gudeliu. Pernai Vyriausybės kanceliarija jam išrašė mažiausiai 19 leidimų patekti į Vyriausybės rūmus.

D. Gudelis yra komunikacijos agentūros „VIP Viešosios informacijos partneriai“ savininkas ir krepšinio klubo „Rytas“ dalininkas. Per praėjusius Seimo rinkimus jo kompanija turėjo sutartį su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, bet po to jokių oficialių sutarčių nesudaryta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot portalo, D. Gudelio įmonių „VIP Viešosios informacijos partneriai“ ir „MIG marketingo idėjų generatorius“ bendra pernai viešajame sektoriuje laimėtų sutarčių vertė siekė daugiau nei 2,5 mln. eurų.

Stambiausią valstybės užsakymą pernai D. Gudelio verslas gavo iš Nacionalinės mokėjimų agentūros. 2018-ųjų vasarą šios agentūros viešųjų pirkimų ekspertu tapo premjero patarėjas Tomas Beržinskas. Po kelių mėnesių D. Gudelio įmonė laimėjo du agentūros konkursus. Bendra jų vertė – beveik 900 tūkst. eurų.

REKLAMA

T. Beržinskas trečiadienį BNS sakė, kad premjeras nežinojo apie jo kaip eksperto dalyvavimą vertinant kelių konkursų pasiūlymus dėl viešinimo paslaugų pirkimo.

„Premjeras apie tai sužinojo dabar, pasirodžius publikacijoms viešoje erdvėje“, – tvirtino Vyriausybės vadovo patarėjas.

Anot jo, problemų dėl politinio pasitikėjimo pareigūnų dalyvavimo viešųjų pirkimų komisijoje anksčiau nematė ir Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT).

„Kolegos iš Sveikatos apsaugos ministerijos klausė VPT, ar gali politinio pasitikėjimo pareigūnai atlikti viešųjų ryšių ekspertų paslaugas. Gautame atsakyme nurodyta, kad įstatymai tokio draudimo nenumato“, – sakė T. Beržinskas.

„Žinoma, jeigu kompetentinga institucija – STT – rekomenduos kitaip, nedalyvausiu“, – pabrėžė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų