REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vandens kokybė turi didelę įtaką mūsų savijautai ir sveikatai. Lietuvos vandens išteklius tikrai pelnytai galime vadinti vienu didžiausių mūsų valstybės turtų, kurio galėtų pavydėti ne viena pasaulio valstybė.

Vandens kokybė turi didelę įtaką mūsų savijautai ir sveikatai. Lietuvos vandens išteklius tikrai pelnytai galime vadinti vienu didžiausių mūsų valstybės turtų, kurio galėtų pavydėti ne viena pasaulio valstybė.

REKLAMA

Viešajam geriamojo vandens tiekimui naudojamas giliųjų vandeningųjų horizontų vanduo, kuriam didelės įtakos neturi aplinkos tarša, todėl Lietuvoje centralizuotai tiekiamas vanduo yra tinkamas gerti, saugus ir kokybiškas. Be to, jo kokybė nuolat tikrinama. Tačiau vis dar negalima teigti, kad vandens saugos problema yra išspręsta visoje Lietuvoje.

Geriamajame vandenyje rastas normas viršijantis arseno kiekis. Arseno poveikis žmogaus organizmui

Normas viršijantis arseno kiekis rastas geriamajame vandenyje Raseinių, Marijampolės, Jurbarko, Lazdijų, Vilkaviškio rajonuose.

Arsenas – linkęs organizme kauptis sunkusis metalas. Ypač dideliu neigiamu poveikiu pasižymi jo neorganiniai junginiai. Arseno sukeltos ligos gali pasireikšti ne iš karto. Veikdamas ilgą laiką priklausomai nuo poveikio lygio (kiekio) arsenas gali sukelti odos, nervų sistemos, inkstų, šlapimo pūslės, kepenų pakenkimus, virškinimo trakto veiklos sutrikimus, širdies ir kraujagyslių ligas, diabetą, vėžį.

REKLAMA
REKLAMA

Lėtinis poveikis pirmiausiai pastebimas odoje: atsiranda odos pigmentacijos pakitimai, odos pakenkimai, delnų ir pėdų hiperkeratozė (per didelis odos suragėjimas).

REKLAMA

Arsenas per placentą gali patekti į dar negimusio kūdikio organizmą, todėl nėščioms moterims nuolat geriant arsenu užterštą geriamąjį vandenį, gali pasireikšti vaisiaus augimo sutrikimai, padidėja persileidimo, priešlaikinio gimdymo, negyvo vaisiaus gimimo rizika. Arseno poveikis vaisiui gali padidinti kūdikių mirtingumą, o jo poveikis vaisiui ir vaikams ankstyvoje vaikystėje gali sąlygoti vaikų protinio vystymosi sulėtėjimą ir jaunų žmonių mirtį.

Vandens saugos ir kokybės rodikliai

Kad geriamąjį vandenį žmonėms nebūtų pavojinga vartoti, nustatyti vandens saugos ir kokybės reikalavimai ir rodikliai, kurie galėtų kelti pavojų žmogaus sveikatai, jei jų koncentracija viršytų tam tikras ribas (geriamasis vanduo turi atitikti Lietuvos higienos normoje HN 24:2017 „Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimai“ nustatytus reikalavimus).

REKLAMA
REKLAMA

Dėl galimo neigiamo poveikio arseno kiekis yra reglamentuojamas: geriamajame vandenyje jo negali būti daugiau kaip 10 mikrogramų litre (t. y. 1 gramas 100000 litrų). Ribojami ir kiti cheminiai teršalai. Geriamasis vanduo turi atitikti ir nustatytus mikrobinius ir kitus rodiklius.

Reikalavimai geriamojo vandens tiekimui

Kaip nustato Geriamojo vandens įstatymas, neatitinkantis reikalavimų geriamasis vanduo negali būti tiekiamas.

Kartais išimties tvarka, jeigu tam tikroje teritorijoje viešai tiekiamas geriamasis vanduo negali būti tiekiamas jokiais kitais priimtinais būdais, gali būti leidžiama ribotą laiką viešai jį tiekti (t. y. taikoma nukrypti leidžianti nuostata – išlyga). Taikyti tokią išlygą gali leisti savivaldybės vykdomoji institucija, jeigu Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos nustato, kad tokia išlyga nekelia pavojaus žmonių sveikatai ir kad vandens tiekėjai ėmėsi realių veiksmų tiems rodikliams atkurti, bei išduoda Išlygos geriamojo vandens toksinio (cheminio) rodiklio ribinei vertei taikymo sąlygas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taikant išlygą savivaldybės vykdomoji institucija turi užtikrinti, kad gyventojai būtų tinkamai informuojami, kad gyventojų grupėms, kurioms išlygos taikymas galėtų kelti ypač didelę riziką (nėščioms moterims, vaikams, pagyvenusiems ar tam tikromis ligomis sergantiems žmonėms), būtų duodami reikiami patarimai.

Jeigu išlyga galėtų sukelti pavojų žmonių sveikatai, toks reikalavimų neatitinkantis vanduo netiekiamas, turi būti ieškoma būdų, kaip laikinai tiekti vandenį, kol galės būti tiekiamas geriamasis vanduo, atitinkantis reikalavimus, o gyventojams rekomenduojama nevartoti nesaugaus vandens.

Atsakomybė už geriamojo vandens kokybę ir jo saugos ir kokybės kontrolė

Už viešai tiekiamo geriamojo vandens saugą ir kokybę iki įvadų į geriamojo vandens vartotojams priklausantį vidaus vandentiekį atsako geriamojo vandens tiekėjai.

Jie vykdo geriamojo vandens programinę priežiūrą (nustatytu dažnumu tiria nurodytus kontroliuoti rodiklius) ir privalo informuoti gyventojus apie geriamojo vandens kokybę. Už geriamojo vandens saugą ir kokybę geriamojo vandens vartotojams priklausančiame vidaus vandentiekyje atsako patys vartotojai. Valstybinę geriamojo vandens saugos ir kokybės kontrolę atlieka Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų