REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaltinimai pasinaudojus prostitučių paslaugomis, dėl alkoholizmo prarastas postas ar sparnuota frazė, kad į Sibirą „lietuvius trėmė lietuviai“ – būtent tokiais „žygdarbiais“ pagarsėjo kai kurie mažesnių savivaldybių merų kėdes norintys užimti politikai. Portalas tv3.lt kviečiai susipažinti su įdomiomis kai kurių didžiųjų politinių partijų kandidatų biografijos detalėmis.

Kaltinimai pasinaudojus prostitučių paslaugomis, dėl alkoholizmo prarastas postas ar sparnuota frazė, kad į Sibirą „lietuvius trėmė lietuviai“ – būtent tokiais „žygdarbiais“ pagarsėjo kai kurie mažesnių savivaldybių merų kėdes norintys užimti politikai. Portalas tv3.lt kviečiai susipažinti su įdomiomis kai kurių didžiųjų politinių partijų kandidatų biografijos detalėmis.

REKLAMA

Rinkimai į savivaldybių tarybas vyks kovo 3 dieną.

„Farsas“ ar „faršas“

Partija „Tvarka ir teisingumas“ į Kalvarijos merus iškėlė dabartinį merą Vincą Plikaitį, meravusį jau ir 2007–2008 m.

V. Plikaitis žinomas už tai, kad 2009 m., prisiminęs, kad negavo kompensacijos už savo, kaip tarybos nario, veiklos išlaidas, padavė savivaldybę į teismą. 2016 m. Kalvarijos meras liūdnai pagarsėjo į administracijos posėdžių salę neįleidęs opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos bei jų lyderio – Gabrieliaus Landsbergio.

Tais metais žiniasklaida nušvietė ir tai, kaip V. Plikaitis savivaldybės posėdyje šaukėsi policijos pagalbos, nes tarybos narys konservatorius Valdas Aleknavičius nesutiko palikti posėdžių salės dėl merui užduoto klausimo.

REKLAMA
REKLAMA

Internautų dėmesį V. Plikaitis patraukė ir 2018 m. pradžioje, kai internete pasklido vaizdo įrašas, kuriame meras per savivaldybės tarybos posėdį parodė nežinantis skirtumo tarp žodžių „farsas“ ir „faršas“.

REKLAMA

„Dalyvavimo koalicijoje aš tikrai nelaikau faršu“, – vaizdo įraše sakė jis.

Pabuvojo už grotų

Nuo 2011 m. Visagino merės pareigas einanti Lietuvos Laisvės Sąjungos (Liberalų) narė Dalia Štraupaitė šiemet sieks trečiosios savo kadencijos.

Merė 2014 m. pateko už grotų. Specialiųjų tyrimų tarnyba D. Štraupaitei pareiškė įtarimus piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi. Tuo metu teismas merę leido sulaikyti mėnesiui.

Vėliau merė teismo sprendimu keturiems mėnesiams nušalinta nuo pareigų dėl įtarimų prekyba poveikiu. 2017 m. Panevėžio apygardos teismas ėmėsi nagrinėti D. Štraupaitės korupcijos bylą – moteris kaltinama kyšininkavimu, piktnaudžiavimu, dokumentų klastojimu ir teismo sprendimo nevykdymu. Pati merė savo kaltės nepripažįsta.

REKLAMA
REKLAMA

Kelionės į Rusiją

TS-LKD kandidatas į Skuodo merus – dabartinis meras Petras Pušinskas – pagarsėjo po to, kai Rusijos televizija „Rossija24“ nušvietė Skuodo rajono delegacijos vizitą į Sovietų Sąjungos kario Michailo Ivanovičiaus Čebodajevo atminimo ceremoniją Chakasijoje, Rusijoje.

Latvijoje žuvęs M. Čebodajevas palaidotas Skuode su kitais Sovietų Sąjungos kariais, čia pokariu jam iškeltas paminklas. Pamatęs Lietuvos žiniasklaidos reakciją į skuodiškių kelionę, meras pripažino, kad bendradarbiavimą su Chakasijos bendruomene teks permąstyti.

Panaši istoriją sutaršė ir dabartinio Plungės rajono mero Audriaus Klišonio reputaciją. Nuo 2014 m. pareigas einantis meras šiemet siekia antros kadencijos kartu su Liberalų sąjūdžiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Klišonis gavo teisintis po to, kai 2017 m. paaiškėjo, jog Plungės valdžia rengė jaunimo išvyką į stovyklą Rusijoje, kurioje buvo bendrauta su baikerių klubo „Naktiniai vilkai“ nariais. Šis klubas garsėja nacionalistiniais renginiais bei sovietinės simbolikos demonstravimu. 2018 m. vasarą žiniasklaida vėl plačiai aprašė Plungės rajono savivaldybės kvietimai jaunimui vykti į Rusijos festivalį „Novyj mir“.

Analogiškai žiniasklaidos dėmesį patraukė ir dabartinis Akmenės rajono meras, kartu su Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) siekiantis dar vienos kadencijos, Vitalijus Mitrofanovas.

Pernai paaiškėjo, kad Akmenės rajono savivaldybė rugpjūtį organizuoja vietinių vaikų kelionę į stovyklą Brianske, Rusijoje.

REKLAMA

Kaltinimai „pirkus meilę“

Į Anykščių rajono savivaldybės merus TS-LKD kelia 2007–2015 m. miestui jau meravusį Sigutį Obelevičių. 2015 m. perrinkimo siekusiam S. Obelevičiui nepavyko antrą kartą pelnyti rinkėjų pasitikėjimo.

Nežinia, ar tai buvo susiję, su 2015 m. pradžioje nuskambėjusiu skandalu dėl galimo S. Obelevičiaus ir teisėsaugai gerai žinomos prostitutės susitikimo. Tų metų vasarį meras buvo priverstas aiškintis dėl santykių su minėta moterimi. Jis patikino su ja nesantykiavęs, tiesiog skolinęs jai pinigų. Savo ruožtu S. Obelevičius kreipėsi į Generalinę prokuratūrą pradėti ikiteisminį tyrimą dėl šmeižto prieš jį.

REKLAMA

Į savivaldą traukia ir garsenybės

Kartu su partija Tvarka ir teisingumas į Alytaus rajono meres pretenduoja Agnė Petravičienė, daugumai turbūt geriau žinoma kaip muzikinio realybės šou „Kelias į žvaigždes 2“ finalistė. Nors 2011 m. A. Petravičienė tapo Alytaus rajono savivaldybės tarybos nare, viešojoje erdvėje vis tik daugiau kalbama ne apie jo politinę veiklą, o santykių pokyčius, pavyzdžiui, trečiąsias vestuves.

Tuo metu į Šiaulių miesto merus kartu su Liberalų sąjūdžiu kandidatuoja ir Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse bronzos medalį iškovojęs baidarininkas Aurimas Lankas. Šiuo metu sportininkas jau yra miesto savivaldybės tarybos narys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Grasino nužudyti ir apkaltino priekabiavimu

TS-LKD kandidatas į Šakių merus – dabartinis meras Edgaras Pilypaitis – pernai pagarsėjo pranešęs sulaukęs grasinimų nužudyti. Meras gavo ne vieną grasinančią SMS žinutę, vienoje jų rašoma: „Mes jau Kaune, už poros valandų būsime pas tave. Ar jau atsisveikinai su visais, nes rytoj Šakiai gedės mero. Į darbą tau nereikės. Velykų tu nesulauksi“. Dėl įvykio pernai pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Kiek vėliau tas pačias grasinančias žinutes merui siuntęs vyras homoseksualumo neslepiantį E. Pilypaitį apkaltino seksualiniu priekabiavimu. Tuomet meras kreipėsi į prokuratūrą dėl šmeižto.

REKLAMA

Po skandalo traukėsi iš posto

LVŽS į Klaipėdos rajono merus iškėlė Seimo narį, buvusį žemės ūkio ministrą Bronių Markauską. 2018 m. vasarį portalas tv3.lt paviešino slapta darytą B. Markausko, jo viceministro Artūro Bogdanovo ir tuometinio Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) vadovo Danieliaus Kuprio pokalbį, kuriame girdėti, kaip ministras su viceministru spaudžia NŽT vadovą pasitraukti iš pareigų bei jį šantažuoja.

Po poros mėnesių B. Markauskas ministro kėdės neteko paaiškėjus, kad jo šeima dirbo svetimą žemę be savininkų leidimo ir dar už tai gavo Europos Sąjungos išmokas. B. Markauskas tikino gavęs žodinį žemės savininkų leidimą.

REKLAMA

Stalinas lietuvių netrėmė

LSDP kandidatas į Jurbarko rajono merus Gintaras Kasputis šiemet dėmesio sulaukė už neįprastą sovietmečio trėmimų interpretaciją. Jurbarko rajono savivaldybės politikas vienoje „Facebook“ diskusijų pareiškė, kad Stalinas lietuvių netrėmė.

„Kiek žinau, nei Stalinas, nei Berija (beje, jie buvo ne rusai, o gruzinai) nevažiavo į Lietuvą ir netrėmė lietuvių. Lietuvius trėmė lietuviai, kurie prilindo prie tuometinės valdžios, skundė savo kaimynus, gimines, pažįstamus ir nepažįstamus. Tuo pagrindu ir vežė. Kaip manote, dabar yra kitaip? Dabar irgi Lietuvoje gali būti tik viena nuomonė. Visi kiti – tautos priešai. Tik nėra, kur vežt“, – rašė A.Čepulis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Palydėjo viduriniu pirštu

Į Trakų rajono merus TS-LKD iškėlė Joną Kietavičių, kuris 2011 m. tapo Trakų rajono savivaldybės tarybos nariu, po metų – Lentvario Motiejaus Šimelionio gimnazijos direktoriumi. Būtent eidamas pastarąsias pareigas, 2018 m. J. Kietavičius pagarsėjo savivaldybės posėdžio metu, kai apsvarsčius direktoriaus veiklos ataskaitą, tarybos nariams parodė vidurinį pirštą.

Tuomet Trakų rajono merė liberalė Edita Rudelienė laikinai nušalino mokyklos direktorių nuo užimamų pareigų, kol bus baigtas tarnybinis patikrinimas. Pats J. Kietavičius tai vadino politiniu susidorojimu.

Įtarimai korupcija

LVŽS kandidatui į Panevėžio rajono merus – dabartiniam merui Povilui Žaguniui – Specialiųjų tyrimų tarnyba 2017 m. pareiškė įtarimus dėl piktnaudžiavimo tarnyba, savivaldybei vykdžius viešuosius pirkimus. Pats P. Žagunis kaltinimus vadino nepagrįstais, galimybės nusišalinti nesvarstė, tačiau narystę LVŽS iškart sustabdė.

REKLAMA

Su postu atsisveikino dėl taurelės

Lietuvos Laisvės Sąjungos (Liberalų) kandidatas į Pakruojo rajono merus – dabartinis meras Saulius Gegieckas, rajone meravęs 2004–2012 m. Posto 2011 m. pabaigoje S. Gegieckas neteko po to, kai partijos kolegos pareiškė nepasitikėjimą juo ir teigė nebegalintys taikstytis su mero polinkiu kilnoti stikliuką.

Mero kėdė klibėti pradėjo dar 2009 m., kai jis neblaivus už tarnybinio automobilio vairo įkliuvo policijai. Tąkart politiko girtumas siekė beveik dvi promiles. Tuomet opozicija merui pareiškė nepasitikėjimą, tačiau S. Gegieckas postą išsaugojo dėl valdančiųjų paramos.

Tiesa, dar 2011 m. spalį S. Gegieckas žiniasklaidoje tvirtino su alkoholiu atsisveikinęs. Tų pačių metų pavasarį į viešumą iškilo ir slaptas politiko meilės romanas su jaunesne moterimi. Galiausiai S. Gegieckas teigė susitaikęs su žmona.

REKLAMA

Kaltas dėl piktnaudžiavimo tarnyba

LSDP į Utenos rajono merus iškėlė kraštui nuo 2011 m. meraujantį Alvydą Katiną. Šių metų pradžioje meras teismo pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnyba, bet išteisintas dėl prekybos poveikiu. Merui skirta 8,4 tūkst. eurų bauda.

2014 m. rugsėjį–lapkritį, A. Katinas, piktnaudžiaudamas tarnybine padėtimi ir siekdamas asmeninės naudos, pareikalavo bendrovės „Utenos melioracija“, kad ši neatlygintinai suremontuotų buvusio ministro pirmininko Algirdo Butkevičiaus sekretoriato vadovei priklausantį gyvenamąjį namą Utenos rajone. Anot teisėsaugos, to meras reikalavo siekdamas Dž. Žiugždienės palankumo ateityje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų