REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas trečiadienį pasirašė sutartį tarp Lietuvos ir Vietnamo, leisiančią sparčiau deportuoti nelegaliai į šalį atvykusius asmenis.

Vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas trečiadienį pasirašė sutartį tarp Lietuvos ir Vietnamo, leisiančią sparčiau deportuoti nelegaliai į šalį atvykusius asmenis.

REKLAMA

„Grąžinimo procedūra yra gana sudėtingas procesas, todėl džiaugiuosi, kad po ilgų derybų pasirašytas susitarimas su Vietnamu, padėsiantis efektyviau ir operatyviau atlikti reikiamas procedūras identifikuojant asmenis, išduodant reikiamus dokumentus bei atliekant kitas grąžinimo procedūras“, – pranešime cituojamas Hanojuje viešintis ministras.

Su nelegalių migrantų iš Vietnamo problema Lietuva susidūrė visais savo nepriklausomybės metais, tačiau pastaruoju jų srautas į šalį buvo nepastovus.

Pasieniečių duomenimis, 2015 metais iš Lietuvos buvo deportuoti 374 vietnamiečiai, užpernai išsiųsti 210 asmenų, 2017 metais – 85 žmonės, o šiais metais – 122 nelegalūs migrantai.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuva sugebėjo deportuoti vietnamiečius ir iki šiol, tačiau procesas buvo kur kas sudėtingesnis.

Anot pasieniečių, Lietuvoje sulaikomi vietnamiečiai įvairiai gudrauja – jie nepateikia su savimi būtinų turėti dokumentų, būna užtušavę titulinį paso puslapį ar prisistato nepilnamečiais.

REKLAMA

Taip gudraujantiems vietnamiečiams pavyksta Lietuvoje išbūti iki metų, nors paprastai išsiuntimo procesas trunka kelis mėnesius.

Pasirašyta sutartis numato šalių teises ir pareigas piliečių išsiuntimo procese. Lietuva tikisi, kad taip jis taps sklandesnis.

E. Misiūnas Vietname susitiko su Viešojo saugumo, Vidaus reikalų ir Užsienio reikalų ministrais, apsilankė ir Imigracijos departamente, su kuriuo Valstybės sienos apsaugos tarnyba yra užmezgusi tiesioginius ryšius, 2017 metais įsteigus „karštąją liniją“.

Nelegalūs migrantai iš Vietnamo per Lietuvą į Vakarų Europą vyksta iš Baltarusijos arba Latvijos, o ten jie patenka iš Rusijos.

REKLAMA
REKLAMA

Anot Vidaus reikalų ministerijos, kaip ir absoliuti dauguma kitų neteisėtų migrantų, Vietnamo piliečiai renkasi Lietuvą kaip tranzito valstybę, vykstant į turtingesnes valstybes.

Ministro vizito metu taip pat pasirašytas Lietuvos ir Vietnamo Vyriausybių susitarimas dėl vizų režimo panaikinimo diplomatinių pasų turėtojams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų