REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveika širdis yra stiprus organas, svarbiausia yra jai nepakenkti. Vis dėlto, kol nepasirodo pirmieji ligos simptomai, dažnai į sveikos gyvensenos rekomendacijas numojame ranka. Kaip teigia Medicinos ir diagnostikos centro gydytoja kardiologė Rūta Rogalskienė, dažnai savo širdžiai kenkiame patys net nesusimąstydami.

Sveika širdis yra stiprus organas, svarbiausia yra jai nepakenkti. Vis dėlto, kol nepasirodo pirmieji ligos simptomai, dažnai į sveikos gyvensenos rekomendacijas numojame ranka. Kaip teigia Medicinos ir diagnostikos centro gydytoja kardiologė Rūta Rogalskienė, dažnai savo širdžiai kenkiame patys net nesusimąstydami.

REKLAMA

Ar tikrai rūkymas – didžiausias priešas?

Gydytojos kardiologės teigimu, rūkymas yra vienas didžiausių rizikos veiksnių, pažeidžiančių sveikatą. Rūkančių žmonių kraujagyslėse greičiau formuojasi aterosklerozinės plokštelės, kurios užkemša kraujagysles, vystosi miokardo infarktas, insultas, sunkios plaučių ligos. Vis dėlto, kiekvienas žmogus yra labai individualus ir rūkymo poveikis yra skirtingas.

Dažnai savo ligų priežastis pacientai pateisina paveldėta genetika: „Taip, genai svarbu, tačiau propaguojant sveiką gyvenseną šias ligas galima atitolinti arba visai jų išvengti.

REKLAMA
REKLAMA

Norint stiprinti širdį galioja gerai žinomos taisyklės - subalansuota mityba, fizinis aktyvumas, streso vengimas, suderintas darbo ir poilsio režimas“, - sako specialistė.

REKLAMA

Bedūmės alternatyvos kenkia mažiau?

Neretai norintys mesti rūkyti kaip pagalbinę priemonę pasirenka elektronines cigaretes. Tačiau, gydytojos teigimu, tyrimai parodė, kad šis metodas nėra toks veiksmingas, kokio tikėtasi: „El. cigaretės vis labiau populiarėja jaunimo tarpe, galvojant, jog jos nekenkia.

Jauni žmonės dažnai nesusimąsto, kad e-cigarečių sudėtyje esantis nikotinas sukelia priklausomybę, ir dažnai pereina prie tabako gaminių vartojimo“, - sako gydytoja kardiologė.

Manoma, kad atsisakius įprastų cigarečių ir pradėjus naudoti el. cigaretes, bedūmius tabako produktus rizikos faktorių poveikis sumažėja, mat didžiausias žalingas toksinas tabako cigaretėse ir jų dūmuose susiformuoja degimo proceso metu, kurio nėra bedūmio tabako produktuose.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto, įvairių gamintojų el. cigaretės skiriasi savo sudėtimi ir jų charakteristika. Pasak gydytojos, nikotinas, ultra dalelės ir kintantys organiniai junginiai gali būti įkvėpti arba išsiskirti iškvepiamame ore berūkant el. cigaretes, tai, esą, padidina ritmo sutrikimo, hipertenzijos ir sunkių kvėpavimo takų ligų riziką.

„El. cigarečių reklama propaguoja rūkymo žalos sumažinimą, bet ne paties rūkymo atsisakymą“, - sako gydytoja. Vis dėlto, pasak jos, ar bedūmės priemonės kenkia mažiau, tiksliausiai atsakytų klinikinių tyrimų rezultatai, mat kol kas manoma, jog didžioji dalis rūkančiųjų daugiau dėmesio kreipia į estetinius alternatyvaus rūkymo privalumus – malonų kvapą ir tai, jog drabužiai nedvokia dūmais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsisakius rūkymo

Vis dėlto, be rūkymo, širdies ir kraujagyslių ligų išsivystymui didelę įtaką turi negydomas padidintas kraujo spaudimas, stresas, viršsvoris.

Pasak gydytojos, metus rūkyti pirmiausiai pastebimas svorio augimas: „Svoris auga todėl, kad pradedama sunaudoti daugiau kalorijų, rūkantis žmogus mažiau jaučia alkį. Taip pat metus rūkyti neretai atsiranda nerimo jausmas, kuris taip pat slopinamas valgymu“.

Gydytojos kardiologės R. Rogalskienės teigimu, rūkymas neturėtų būti svorio kontroliavimo priemonė. Norint išvengti svorio augimo, rekomenduojama riboti kaloringą maistą, mažinti porcijas, valgyti daugiau daržovių, gerti daugiau vandens. Jei nepavyksta visiškai atsisakyti rūkymo, reiktų stengtis mažinti surūkomų per dieną cigarečių kiekį, atsisakyti papildomų cigarečių, pavyzdžiui, rūkymo dėl kompanijos, iš nuobodulio, neturėjimo ką veikti.

REKLAMA

Gydytojos teigimu, metus rūkyti lėčiau vystosi sklerotiniai pakitimai: „Organizmas valosi, pagerėja plaučių funkcijos. Vis dėlto, neigiami pokyčiai, kurie įvyko kraujagyslėse, išlieka“, aiškina specialistė.

Amžius daro savo

Širdies sveikatai neišvengiamai turi įtakos ir amžius. Gydytojos kardiologės teigimu, su amžiumi rizikos faktorių daugėja, tad kuo toliau, tuo svarbiau pradėti tinkamai rūpintis savo sveikata. Taip pat, ankstyvame amžiuje pradėjus rūkyti, anksčiau pažeidžiamos kraujagyslės, priklausomybė nuo tabako yra stipresnė. Kuo rūkymo stažas trumpesnis, tuo trumpesnis nuolatinis toksinis poveikis.

Net ir nesiruošiant mesti rūkyti, verta daugiau dėmesio skirti savo širdžiai. Gydytojai primena, kad širdį stiprina sveikas gyvenimo būdas, subalansuota mityba, saikingas reguliarus fizinis aktyvumas.

Vis dėlto, kaip teigia gydytoja R. Rogalskienė, labai svarbu savęs nekankinti: fizinė veikla, sportas turi teikti malonumą. Pasak jos, labiausiai širdį stiprina slidinėjimas, plaukimas, gimnastika, tačiau svarbu nepamiršti, kad norint turėti sveiką širdį, svarbu tiek fizinis aktyvumas, tiek poilsis, tad, pavyzdžiui, maratoninis bėgimas nėra geriausias pasirinkimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų