REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vykdoma įkalinimo įstaigų reforma toliau brėžia ryškią liniją tarp vadinamųjų „vierchų“ ir tų nuteistųjų, kurie atlikdami bausmę rodo norą pasitaisyti. Apie tai naujienų portalo tv3.lt studijoje kalbėjo teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

Vykdoma įkalinimo įstaigų reforma toliau brėžia ryškią liniją tarp vadinamųjų „vierchų“ ir tų nuteistųjų, kurie atlikdami bausmę rodo norą pasitaisyti. Apie tai naujienų portalo tv3.lt studijoje kalbėjo teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

REKLAMA

Per pokalbį ministras pasidalijo ne tik mintimis apie jau įgyvendintus pokyčius, tačiau ir nubrėžė artimiausių metų viziją, kurioje nebeturėtų likti vietos vadinamosios subkultūros apraiškoms.

Išskaidė po atskiras įstaigas

Ministras atkreipė dėmesį, kad pavojingiausi ir didžiausią neigiamą įtaką kitiems bausmę atliekantiems asmenims darę nusikaltėliai jau pajautė tvirtą reformos kumštį.

„Vadinamuosius „Pravieniškių mafijos“ dalyvius, kurie išnaudojo kitus kalinius, išskirstėme po kitas Lietuvoje veikiančias įkalinimo įstaigas. Tad dabar jie tiesiog nebegali susirasti „tarnų“. Vienoje kameroje bausmę atlieka tik tiems patiems „vierchams“ priskiriami asmenys.

REKLAMA
REKLAMA

Jie nebegali priversti kažko kažką padaryti, kitaip išnaudoti pasipriešinti negalinčius nuteistuosius. Ir rezultatai iškart pasimatė. Neseniai buvo atliekamos kratos, kurių metu nerasta nei vieno telefono. Draudžiamų daiktų skaičiai įkalinimo įstaigose mažėja: darome daugiau patikrinimų, prižiūrėtojų sąmoningumas auga“, – pabrėžė E. Jankevičius.

REKLAMA

Nepaisant jau įvykdyto „Pravieniškių mafijos“ narių išblaškymo po skirtingas įkalinimo įstaigas, anot ministro, darbai vyksta toliau: „Jei pastebime, kad kažkas imasi neteisėtų veiksmų, bando kažką išnaudoti, tokius asmenis izoliuojame kartu su tais, kurie linkę taip elgtis. Tai yra revoliucija įkalinimo įstaigų sistemoje. To anksčiau nebuvo. Mes tikimės labai gerų rezultatų. Dalį jų jau matome.“

Ateities perspektyvos

Ministras prasitarė, kad artimiausiais metais bus įrengta daugiau kamerinio tipo patalpų. Su Norvegija yra susitarta dėl 20 mln. eurų paramos. Netrukus turėtų prasidėti tokio tipo įkalinimo įstaigos projektavimo darbai. Bent vien tuo nebus apsiribota.

REKLAMA
REKLAMA

„Kitas mūsų laukiantis svarbus žingsnis yra įkalinimo įstaigų padalijimas į dvi teritorijas. Vienoje teritorijoje bus gerai besielgiantys kaliniai, kurie nori pasitaisyti, nori dirbti, nori nusimesti tą slegiantį praeities šešėlį. Ten bus lengvesnės kalinimo sąlygos. Jiems nebus taikomi ribojimai apsipirkti parduotuvėje. Žinoma, jeigu jie tikrai negamins ir nevartos alkoholio. O tą patikrinti nebus sunku.

Kitoje pusėje bus tie, kurie nenori pasitaisyti, nenori integruotis. Atskirsime tuos nuteistuosius, kurie turi keistų, žmogiškai nesuprantamų, vidinių įsitikinimų. Ten sąlygos bus pakankamai griežtos. Pagal numatytą tvarką, nuteistieji bus rotuojami iš vienos pusės į kitą ir atvirkščiai. Atsisakę dirbti, nepaklusęs pareigūnui ar kitaip įkalinimo įstaigos tvarką pažeidęs asmuo bus perkeltas į griežtesnį režimą. O ten ir mažiau skambučių, ir ribojami apsipirkimai bei kiti draudimai“, – pasakojo E. Jankevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot ministro, tokią tvarką norima įvesti visuose pataisos namuose: „Pradėsime nuo mažesnių įkalinimo įstaigų, bet yra išsikeltas tikslas tokią sistemą turėti visose įkalinimo įstaigose. Tam reikia šiek tiek pakoreguoti įstatymus, o kai ką galima išspręsti ir remiantis šiuo metu galiojančia vidine tvarka.“

Išsamų pokalbį tv3.lt studijoje žiūrėkite čia:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų