REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Vokietijoje antradienį buvo sulaikytas vienas šalies kariuomenėje patarėju dirbantis vokiečių ir afganų kilmės vyras, įtariamas šnipinėjimu Iranui.

 Vokietijoje antradienį buvo sulaikytas vienas šalies kariuomenėje patarėju dirbantis vokiečių ir afganų kilmės vyras, įtariamas šnipinėjimu Iranui.

REKLAMA

50-metis, įvardijamas kaip Abdul Hamidas S., buvo areštuotas vakarų Vokietijoje, teigiama prokurorų pranešime.

„Kaltinamasis buvo Vokietijos ginkluotųjų pajėgų kalbos vertintojas ir patarėjas kultūriniais klausimais. Manoma, kad eidamas šias pareigas jis perdavė informacijos iraniečių žvalgybos tarnybai“, – sakoma jame.

Kaip pranešė interneto svetainė „Spiegel Online“, įtariama, kad šis asmuo keletą metų dirbo Irano slaptosioms tarnyboms.

Dirbdamas Vokietijos kariuomenėje jis galėjo prieiti prie itin slaptos informacijos, įskaitant informaciją apie pajėgų dislokavimą Afganistane, priduriama pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Užsienio tarnybų agentų darbo Vokietijoje atvejų buvo išaiškinta ir anksčiau.

2016 metais buvęs Vokietijos žvalgybos agentas Markus Reichelis buvo nuteistas už šnipinėjimą JAV Centrinei žvalgybos valdybai (CŽV) ir Rusijos slaptajai tarnybai.

REKLAMA

Jis pripažino pardavęs CŽV „dešimtis dokumentų ir vidinės informacijos“, įskaitant dokumentus, kuriuose buvo Federalinės žvalgybos tarnybos (BND) agentų vardų ir adresų.

Jis taip pat perdavė tris įslaptintus dokumentus Rusijos slaptajai tarnybai.

2011 metais Vokietijoje buvo nuteista sutuoktinių pora, šnipinėjusi Rusijos slaptosioms tarnyboms daugiau nei 20 metų.

Sutuoktiniai, žinomi tik pagal jų slapyvardžius – Andreas ir Heidrun Anschlagai, buvo KGB atsiųsti į Vokietiją 1988 metais, o vėliau dirbo ją pakeitusiai Užsienio žvalgybos tarnybai (SVR).

Šiems sutuoktiniams pavyko išgauti NATO ir Europos Sąjungos politinių bei karinių paslapčių, ypač susijusių su Aljanso ir Bendrijos santykiais su Rytų Europos ir centrinės Azijos šalimis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų