REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
45
Emigracija (nuotr. Fotodiena.lt)

Didžiosios Britanijos parlamentas antradienį turėtų priimti sprendimą, kuris gali padėti tašką „Brexit“ istorijoje. Parlamentas ruošiasi priimti arba atmesti Theresos May vyriausybės parengtą šalies pasitraukimo iš Europos Sąjungos planą.

45

Didžiosios Britanijos parlamentas antradienį turėtų priimti sprendimą, kuris gali padėti tašką „Brexit“ istorijoje. Parlamentas ruošiasi priimti arba atmesti Theresos May vyriausybės parengtą šalies pasitraukimo iš Europos Sąjungos planą.

REKLAMA

Daugelis Atstovų Rūmų parlamentarų – prieš siūlomą sutartį dėl pasitraukimo, vienintelį šiuo metu turimą pasirinkimą, kurį per kelerius metus suderėjo Londonas su Briuseliu. Po to kai parlamentas atsisakys ratifikuoti sutartį, galimi įvairiausi variantai, įskaitant ir teorinį „kietąjį“ pasitraukimą be jokio santykių reguliavimo. Teoriškai įmanomas ir visiškas „Brexit“ atšaukimas, arba atidėjimas neapibrėžtam laikotarpiui.

Bet kuris variantas turės milžinišką reikšmę ne tik britų ekonomikai ir politikai, tačiau ir visai Europai, rašoma BBC.

REKLAMA
REKLAMA

Maža to, nė vienas iš galimų alternatyvių variantų šiuo metu nerenka parlamento daugumos, kas ir nulemia tai, kad ši politinė krizė yra tokia nenuspėjama ir sudėtinga.

REKLAMA

Didžiąją Britaniją šiuo metu jau spaudžia ir laikas – iš ES formaliai pasitraukti britai turėtų iki kovo 29-osios. Šiuo metu yra aptariami keli galimų išeičių variantai.

„Kietasis“ išėjimas

Jeigu per kelis mėnesius britų politinis elitas taip nieko ir nesugebės sutarti, tai kovo 29-ąją Didžioji Britanija tiesiog pasitrauks iš ES, be jokių reguliacinių sprendimų.

Patys aršiausi pasitraukimo iš ES šalininkai, tokie kaip buvęs užsienio reikalų ministras Borisas Johnsonas, tikina, kad toks sukrėtimas visiškai negresia katastrofa, o galų gale netgi išeis ir į naudą Didžiosios Britanijos ekonomikai.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau tokios nuomonės laikosi nedaugelis – parlamento dauguma, net ir skirtingų partijų nariai, sutinka, kad tai būtų pernelyg stiprus smūgis britų ekonomikai (o taip pat nemaža našta ir likusių ES šalių ekonomikoms).

Ekspertai vis dar linkę manyti, kad „kietojo“ pasitraukimo galimybės yra nedidelės. Visi likę variantai numato pasitraukimo iš ES atidėjimą.

Vyriausybės atsistatydinimas ir išankstiniai rinkimai

Jeigu antradienį politinis pralaimėjimas bus triuškinantis, Th. May nieko neliks kaip pačiai trauktis ir skelbti išankstinius rinkimus.

Jeigu ji to nepadarys, tai opozicinė leiboristų partija žada inicijuoti nepasitikėjimo vyriausybė balsavimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeigu leiboristai inicijuos balsavimą dėl nepasitikėjimo, o parlamento dauguma balsuos prieš Th. May vyriausybę, tai konservatoriai privalės per dvi savaites suformuoti naują vyriausybę, arba taip pat paskelbti išankstinius rinkimus.

Paskutinių apklausų duomenimis, konservatorių ir leiboristų reitingai visuomenėje yra panašūs ir svyruoja ties 36-41 proc.

Pakartotinis referendumas

Įvykiai pastaraisiais mėnesiai įkvėpė pakartotino referendumo šalininkus: jie tikisi, kad šįkart tauta „apsigalvos“ dėl pasitraukimo iš Europos Sąjungos.

Tačiau premjerė Th. May ir euroskeptikai yra tvirtai nusiteikę prieš naują referendumą. Jie teigia, kad tai tik dar labiau suskaldys visuomenę. Maža to, tai suduotų smūgį šalies demokratijai: tauta jau pasakė savo žodį, reikia vykdyti jos valią, o ne uždavinėti iš naujo tą patį klausimą tikintis, kad šįkart gausi „teisingą“ atsakymą.

REKLAMA

Leiboristai šiuo metu pasisako už „tarpinį“ „Brexit“ – užbaigti pasitraukimą, tačiau išlaikyti maksimaliai glaudžius ryšius su ES.

Vienintelė partija, nuolat kartojusių apie pakartotino referendumo būtinybę, yra vietos Liberalų demokratų partija, tačiau jie turi vos 11 mandatų iš 650 vietų Atstovų Rūmuose. Abi pagrindinės partijos aiškiai deklaravo savo ketinimus vykdyti tautos reikalavimus.

Maža to, net ir surengus antrąjį referendumą, jo rezultatai nėra lengvai nuspėjami. Sausio mėnesio apklausų rezultatai rodo, kad dabar už pasilikimą ES balsuotų 46 proc. britų, o už išėjimą – 39 proc., tačiau neapsisprendusiųjų – net 15 proc., ir panašūs rezultatai buvo ir 2016-aisiais, kuomet referendume pergalę šventė euroskeptikai.

REKLAMA

Nauji bandymai susitarti

Parlamentas jau įpareigojo vyriausybę, jeigu šis balsavimas nepavyktų, per tris darbo dienas pateikti naują sutarties su ES variantą.

Čia kyla ta problema, kad ES atstovai ne sykį ir tvirtai yra pareiškę, kad peržiūrinėti sunkiai pasiekto susitarimo jie nėra nusiteikę: tai yra geriausia, ką šiuo metu buvo galima suderėti su Didžiąja Britanija.

Jeigu nepavyktų susitarti dėl naujų sutarties detalių greitai, Didžiajai Britanijai gali tekti prašyti atidėti pasitraukimą iš ES. Briuselio parlamentarai jau viešai deklaravo, kad yra pasirengę atidėti faktinį Didžiosios Britanijos pasitraukimą iš ES iki vasaros.

O jeigu ratifikuos?

Jeigu antradienio vakare įvyktų didžiulis netikėtumas, ir dauguma Atstovų Rūmų narių balsuotų už vyriausybės suderėtą pasitraukimo iš ES sutartį, tai toliau viskas vyks santykinai paprastai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kovo 29-ąją Didžioji Britanija formaliai pasitraukia iš ES, netenka savo atstovų Europos Sąjungos valdžios struktūrose ir nedalyvauja gegužę vyksiančiuose Europos Parlamento rinkimuose, tačiau visomis kitomis prasmėmis išliktų bendros Europos erdvės dalimi, įskaitant laisvą prekių, kapitalo ir žmonių judėjimą.

Nuo 2019-ųjų kovo iki 2020-ųjų pabaigos bus pereinamasis laikotarpis, kurio metu ES ir Didžioji Britanija turės susitarti dėl tolimesnių santykių pagrindų.

Sprendžiant iš to, kokia krizė ištiko Didžiąją Britaniją jau pirminiame pasitraukimo iš ES etape, kuris sprendė daugiau politinius klausimus, kyla pagrįstas nerimas dėl derybų ateities, kuomet teks tartis dėl šimtus milijardų eurų ar svarų ir šimtus milijonų žmonių liečiančių fundamentalių dalykų likimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų