REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dešimtys tūkstančių Lietuvos pensininkų šiomis dienomis priversti nerimauti. Iki šiol pensijas jiems į namus atnešdavo paštininkai, tačiau nuo šių metų pradžios šią paslaugą beveik pusei jų pradėjo teikti privačios bendrovės. Nors pinigai daugelį senjorų pasiekti turėjo dar praėjusią savaitę, ne vienas tvirtina negavęs nei pinigų, nei paaiškinimų, kada jų sulauks.

Dešimtys tūkstančių Lietuvos pensininkų šiomis dienomis priversti nerimauti. Iki šiol pensijas jiems į namus atnešdavo paštininkai, tačiau nuo šių metų pradžios šią paslaugą beveik pusei jų pradėjo teikti privačios bendrovės. Nors pinigai daugelį senjorų pasiekti turėjo dar praėjusią savaitę, ne vienas tvirtina negavęs nei pinigų, nei paaiškinimų, kada jų sulauks.

REKLAMA

86-erių m. Teresė – viena iš dviejų šimtų tūkstančių senjorų pensiją gaunanti į namus. Jau daugelį metų pažįstama paštininkė jos 270 eurų atnešdavo konkrečią mėnesio dieną.

Tačiau nuo metų pradžios pinigus Vilniuje į namus nešioja nebe paštininkai, privačios kompanijos „Bastaras“ darbuotojai. Deja, daugybė pensininkų, kurie pinigų laukė jau praėjusią savaitę jų nesulaukė nei praėjusią savaitę nei šiandien.

„Aš nežinau, kaip bus, iki šiol viskas buvo labai gerai. Buvo labai gerai“, – sako senjorė Teresė.

„Sodra" senjorus prašo būti kantriems. Vilniuje, Kaune, šių miestų rajonuose kaip ir daugelyje šalies savivaldybių šią paslaugą nuo šiol teikia 4 bendrovės. „Sodra“ tikina, kad visi pinigai senjorus pasieks, kaip ir numatyta, iki termino pabaigos 26 dieną.

REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų kontaktų centras sulaukė apie 4 tūkstančių skambučių per dieną, tai aš suprantu ir tą bendrovę, mes esame tam pasiruošę. Bendrovė gal nėra tam pasiruošus tokiam srautui, be abejo gali būti sunkoka prisiskambinti. Tai jeigu žmogus negali prisiskambinti bendrovei, tai mes irgi suteiksime informaciją apie atnešimo grafiką“, – komentavo „Sodros“ atstovas Saulius Jarmalis.

REKLAMA

Visgi kai kuriems senjorams tokie valdininkų pareiškimai kelia pasipiktinimą. Štai ponia Laima džiaugiasi, kad visą gyvenimą pradirbus ekonomiste jai iš kiek daugiau nei 350 gaunamų eurų pavykstą vieną kitą atsidėti juodai dienai. Kitu atveju vėluojant jos pensijai tektų badauti.

Pensijų negavo ir jos kaimynai, o nurodytų informacijos telefonu susisiekti su kompanija niekam nepavyksta. Susisiekti su bendrovė „Bastaras“ nepavyko ir mums.

„Skambinu telefonu nurodytu – užimta. Užimta, užimta, užimta…“, – kalbėjo senjorė Laima Poviliūnaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Ką ir kalbėti, ne vienam senjorui dėl to užvirė kraujas. Juk reikia nusipirkti ne tik maisto, bet ir vaistų. Kukli pensija išskirstyta kiekvienai dienai.

„Kai kam yra labai svarbu. Kas gauna mažą pensiją ir gyvena nuo – iki, tai yra labai svarbu“, – dėstė senjorė.

Lietuvos pensininkų sąjungos „Bočių“ pirmininkės pavaduotoja Zina Gineitienė kalbėjo griežčiau.

„Kai pasižiūri parduotuvėse žmonės paskutines kapeikas skaičiuoja prieš pensiją, tą dieną duonai nusipirkt, pienui nusipirkt. Tai yra labai svarbu“, – sakė ji.

„Sodra“ skelbia, kad iš 200 000 tūkstančių į namus pensijas gaunančių senjorų nuo metų pradžios beveik pusė jų nuo šiol pinigus gaus iš privačių bendrovių. Naujas paslaugas iš privatininkų „Sodra“ pirkti nusprendė ir norėdama taupyti lėšas. Pensijų išnešiojimas į namus kainuoja milijonus eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

S. Jarmalis skaičiuoja, kad pernai pristatyti visas pensijas į namus „Sodrai“ kainavo 7,5 mln. eurų, o šiemet paskelbus viešųjų paslaugų konkursą ir kai kurioms bendrovėms pateikus mažesnius įkainius sąnaudos bus milijonu eurų mažesnės.

Pagal dabartinę tvarką pensiją į namus gali gauti asmenys vyresni nei 85-erių metų, turintys sveikatos problemų arba jeigu pašto bei bankų skyriai nuo jų namų per toli. Ir nors daugelis pensijas galėtų gauti pavedimu į banko sąskaitas ar atsiimti pašte, dažnas prie tokios tvarkos tiesiog nėra įpratę, o keisti įpročius nori ne visi.

Senjorės atvirauja, kad prisitaikyti prie naujų įpročių yra sunku, reikalinga pagalba.

„Aš neturiu interneto, aš neturiu galimybių turėti internetą, jeigu aš jį turėčiau, tai aš čia visą ministeriją išbarškinčiau telefonų skambučiais“, – įsitikinusi L. Poviliūnaitė.

REKLAMA

Lietuvos pensininkų sąjungos „Bočiai“ pirmininkės pavaduotoja apibendrina, kad žmonės įpratę visada turėti mažas sumas grynųjų, o priprasti prie naujo įpročio būtų sudėtinga.

Senjorai naują tvarką kritikuoja ir dėl to, kad iki šiol paštininkams jų neradus namie, pensiją jie galėjo gauti pašto skyriuje. Tie senjorai, kuriuos aptarnauja privačios įmonės nuo šiol to padaryti nebegalės.

Statistikos departamentas skelbia, kad per 33 proc. senjorų 2017 metais gyveno žemiau skurdo ribos, o vidutinė pensija pernai spalį buvo 318 eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų