REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
15
Pavojingi indai (nuotr. 123rf.com)

Prekybos centrai pirkėjus vilioja nuolaidomis virtuvės indams. Tačiau nereikia pamiršti, kad kai kurie jų gali būti pavojingi sveikatai.

15

Prekybos centrai pirkėjus vilioja nuolaidomis virtuvės indams. Tačiau nereikia pamiršti, kad kai kurie jų gali būti pavojingi sveikatai.

REKLAMA

Teflonas – tai fluoroplastikas, atsparus cheminiams ir mechaniniams veiksniams bei karščiui. Šia danga padengti aliuminio arba plieno puodai ir keptuvės jau kelis dešimtmečius naudojami buityje.

Jie labai patogūs: lengvai plaunami, kepant reikia mažai riebalų, juose maistas nepridega. Nauji, nepažeisti tefloniniai indai yra saugūs, jie nekenkia sveikatai, jais leidžiama prekiauti Europos Sąjungoje.

Tačiau įsigijus tokį indą reikėtų atidžiai perskaityti naudojimo instrukciją ir jos laikytis. Ypač reikėtų atkreipti dėmes į leistiną keptuvės arba kitokio tefloninio indo kaitinimo temperatūrą, plovimo sąlygas, tinkamus naudoti įrankius. Gaminant maistą tefloninėje keptuvėje negalima naudoti aštrių metalinių įrankių, kurie gali pažeisti, subraižyti jų paviršių – reikėtų pasirinkti medinius ar plastikinius.

Tefloninių indų negalima stipriai kaitinti, nes net šių indų gamintojai perspėja, kad aukštesnėje nei 350 C temperatūroje teflonas išskiria sveikatai pavojingą medžiagą – polifluoroktano rūgštį, kuri yra kancerogenas ir mutagenas.

REKLAMA
REKLAMA

Plaunant tefloninius indus negalima jų smarkiai šveisti metaliniais šveitikliais, naudoti abrazyvinių medžiagų, galima tik švelniai patrinti medvilnine šluoste.

REKLAMA

Seniai naudojamas, subraižytas arba pridegusias teflonines keptuves reikėtų be gailesčio išmesti, nes iš pažeisto teflono taip pat išsiskiria pavojingos cheminės medžiagos, kurios, lėtai nuodydamos mūsų organizmą, gali sukelti rimtų sveikatos sutrikimų.

Melamino indai

Parduotuvėse siūlomi nebrangūs spalvingi, lengvi, tvirti, nedūžtantys melamino indai yra gaminami iš melamino-formaldehido dervos.

Bet ne visi žino, kad šių indų nerekomenduojama kaitinti, juose šildyti maisto mikrobangų krosnelėse, taip pat juose negalima laikyti rūgštaus maisto, nes veikiant karščiui ar liečiantis su rūgštimis melamino sudėtyje esantis nuodingas formaldehidas gali patekti į maistą.

REKLAMA
REKLAMA

Sveikatai ypač pavojingi spalvotais paveikslėliais papuošti melamino indai, kuriuos mėgsta vaikai, nes šių dažų sudėtyje yra švino, kadmio ir kitų metalų druskų. Jei paveikslėliai yra vidinėje indų pusėje, šių kenksmingų medžiagų patenka į maistą ir lėtai nuodija organizmą.

Melaminas – netausojanti aplinkos medžiaga, nes, kaip ir daugelis plastikų, ilgai biologiškai nesuyra.

Vienkartiniai indai

Vienkartinės plastikinės lėkštės, puodeliai ar stalo įrankiai dažniausiai naudojami per vaikų šventes, per išvykas į gamtą. Juk jie labai patogūs – pasinaudojus belieka išmesti į šiukšlių dėžę. Užkandžius arba sumuštinius į darbą taip pat nešamės plastikiniuose indeliuose arba maišeliuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mineralinį vandenį dažniausiai geriame iš plastikinių butelių. Tačiau reikėtų atsiminti, kad ne visas plastikas yra saugus. Maistui skirtos plastikinės talpyklos: lėkštės, puodeliai, buteliai, dėžutės privalo būti pažymėti taure ir šakute. Jie įspaudžiami ant gaminio dugno. Jei tokio ženklo nėra – maisto tokiame inde laikyti nepatartina, nes jie pavojingi sveikatai.

Stenkimės kuo rečiau naudoti plastikinius indus (beje, jie tinkami naudoti tik vieną kartą).

Ploni vienkartiniai puodeliai skirti gerti šaltiems gėrimams, o lėkštutės – šaltiems užkandžiams, nes, reaguodamas su karščiu ir rūgštimis, plastikas išskiria kenksmingų medžiagų. Taigi, nenaudodami plastiko indų, ne tik apsaugosite sveikatą, bet ir neteršite aplinkos.

Parengė Valda Dagilė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų