REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
33
Minint Laisvės gynėjų dieną Seimo salėje aidėjo šūksniai: „Gėda, gėda“ (tv3.lt fotomontažas)

Lietuva mini Sausio 13-ąją – laisvės gynėjų dieną. Pagerbiami ne tik nukentėjusieji per sausio įvykius. Laisvės premija apdovanoti pokario partizanai. Šie gi rodo ne tik dėkingumą, bet ir negaili karčių žodžių valdžiai.

33

Lietuva mini Sausio 13-ąją – laisvės gynėjų dieną. Pagerbiami ne tik nukentėjusieji per sausio įvykius. Laisvės premija apdovanoti pokario partizanai. Šie gi rodo ne tik dėkingumą, bet ir negaili karčių žodžių valdžiai.

REKLAMA

Po tragiškų įvykių praėjus 28-eriems metams, šiandien žuvusiųjų kapus lanko ir pagarbą atiduoda valstybės vadovai.

Prisimenami ne tik žuvusieji 14 laisvės gynėjų, bet ir skaudžias netektis išgyvenę jų artimieji. Seime sužalojimus patyrusieji susitinka su Vyriausybės ir Seimo atstovais. Lemtingoji sausio naktis paliko traumas visam gyvenimui.

Liuda, nukentėjusioji Kaip tankai užėjo, tada viskas, paspaudė, pritrūko, padarė operacijas, kurias reikėjo, be sąmonės kelis kartus teko būti.

REKLAMA
REKLAMA

Minint Sausio 13-ąją Seime prisiminti ir Lietuvos laisvės gynėjai partizanai. Štai Seimo salėje – septyni partizanai, iškentę kankinimus, tardymus ir tremtį. Dabar jiems įteikiama Laisvės premija – statulėlė ir bendra 5 tūkst. eurų premija.

REKLAMA

„Septyni partizanai, šita grupė yra kaip simboliškas pasirinkimas. Jie visi likę gyvi iš Lietuvos laisvės kovų sąjūdžio atkurtos organizacijos vadovybės. Taip, yra dar keliasdešimt gyvų partizanų. Įtraukiant vieną, o kito nepakviečiant, būtų negraži situacija“, – sako Seimo narė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

O štai Juozas Jakavonis-Tigras pasakoja, kad sovietų kareiviai ir per sausio 13-osios įvykius užėmė buvusias partizanų slėptuves, galimai baimindamiesi naujo pasipriešinimo: „Atvažiavo du tankai, kur mes laikėmės partizanai, užėmė bunkerius, žinojo tas vietoves, išstatyta sargyba, tankai buvo. Galvojo, kad iš čia visi bėgs miškuose kaip seniau.“

REKLAMA
REKLAMA

O štai Seimo tribūnoje gavęs progą pasisakyti, partizanas Jonas Kadžionis-Bėda nusprendė netylėti ir apie tai, kas neramina šiomis dienomis. Jis piktinasi sovietinėmis skulptūromis Grūto parke, taip pat rašytojui Mariui Ivaškevičiui skirta Nacionaline premija, nors jis yra parašęs romaną „Žali“, kurį dalis partizanų laiko pasityčiojimu.

Pasipiktinęs, kad Vilniuje iki šiol nepastatyta Vyčio skulptūra, partizanas sulaukė audringo pritarimo, o valdžia – pasmerkimo skanduojant „Gėda, Gėda": „Man nesuprantama, kas neleidžia Lukiškių aikštėje Vilniuje pastatyti Vyties ženklą?“

„Nereikia karingai nusiteikus ieškoti priešų tarp savų. Dabar, kai matome pavojingo nacionalizmo ir vartotojiškumo bangą, turime būti atsparūs, susitelkę ir vieningi. Tegul meilė dega mūsų širdyse, tegu vienybė žydi“, – sako Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Sausio 13-osios gynėjams šalies vadovai padėkojo ir iškilmingoje vėliavų pakėlimo ceremonijoje prie Seimo.

Daugiau - TV3 reportaže:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų