REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikatos sistemos reforma jau trečią kartą šioje kadencijoje bandys skintis kelią Seime. Tiesa, šį sykį ji kiek kuklesnė ir apie gydymo įstaigų tinklo perorganizavimą arba paprastai tariant dalies ligoninių uždarymą nebekalbama.

Sveikatos sistemos reforma jau trečią kartą šioje kadencijoje bandys skintis kelią Seime. Tiesa, šį sykį ji kiek kuklesnė ir apie gydymo įstaigų tinklo perorganizavimą arba paprastai tariant dalies ligoninių uždarymą nebekalbama.

REKLAMA

Prieš metus Seimo koridoriuose buvo kalbama, kad po sveikatos reformos duris gali užverti kone pusšimtis mažesniuose miestuose ir miesteliuose esančių ligoninių. Vos prieš pora mėnesių į viešumoje pasirodė ir keliolikos regionų ligoninių sąrašas, kurios esą neatitinka kriterijų. Jose suteikiama nepakankamai paslaugų, tad jos greičiausiai esą bus uždarytos.

Tiesa, ministras Veryga sako, ši analizė daryta visai kitu tikslu, o ligoninėmis užkaltais langais esą ėmė gasdinti Seimo opozicionieriai, taip norėdami įtikti būsimiems rinkėjams prieš savivaldos rinkimus.

Pasak ministro, tinklo pertvarka bus daroma, bet tai nereiškia, jog bus uždaromos gydymo įstaigos. Taip pat esą bus numatyta, kaip ir kur gydomi tų miestelių pacientai. A. Veryga priduria, jog dalis ligoninių jau dabar gali užsidaryti ir be reformos – žmonių regionuose mažėja, tad mažiau reikia ir paslaugų.

REKLAMA
REKLAMA

„Praras galimybę teikti paslaugas ir mes čia padėti niekaip negalėsime, nes steigėjas yra savivaldybė. Norėjome padėti, bet kilo daug spekuliacijų, manipuliacijų. Reikia kalbėti ne apie ligoninių skaičių, o kad pacientas gyvas liktų, kad jam paslauga būtų kokybiškai suteikta, o ne kad ligoninę uždarysime ar neuždarysime“, – sako Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

REKLAMA

Pacientus vienijančios organizacijos vadovė Vida Augustinienė sako, jog apie būsimas pertvarkas ar reformas vietinės ligoninės nieko nežino, gyvena nuojautomis. Gyventojai taip pat nėra informuoti ar arčiausiai jų esanti gydymo įstaiga nebus uždaryta ir kur reikės ieškoti pagalbos. Pasak moters, Seime vis atidėliodami sveikatos reformos klausimą dalis parlamentarų, tiesiog nori sulaukti rinkimų. Visgi baiminamasi, kad dabar žadantys miestelių ligonines išsaugoti, po rinkimų jas vis tiek uždarys.

„Tai yra grynai triukai, kai norima apgaulės būdu žmones prisivilioti į rinkimus. Tokie vyksta kosmetiniai žaidimai – tai vaistai degalinėse“, – sako tarybos pirmininkė Vida Augustinienė.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo narė, sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Asta Kubilienė ramina, jog jokios drastiškos priemonės dabartinės reformos pasiūlyme nenumatytos. Dabar parlamentarams bus siūloma balsuoti už kadencijas gydymo įstaigų vadovams – ne daugiau kaipc dvi paeiliui po penkerius metus. Taip pat norima gerinti gydymo įstaigų valdymą ir stengtis, kad jos dirtų efektyviau ir skaidriau.

„Turime identiškus rajonus, identišką darbo užmokesčio fondą, identišką paslaugų kiekį ir matome, kad vienur darbo užmokestis yra didesnis, kitur mažesnis. Kaip taisyklė vadovo užmokestis būna ženkliai didesnis, nors darbuotojų mažesnis. Tai kyla klausimų kodėl su vienodomis paslaugomis skirtingos įstaigos dirba ne vienodai“, – teigia Seimo narė Asta Kubilienė.

Seimas savo verdiktą dėl šios dalinės sveikatos reformos turėtų paskelbti jau poryt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų