REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulio antidopingo agentūros (WADA) trys atstovai trečiadienį atvyks į Maskvą perimti laboratorinių duomenų, susijusių su numanomais dopingo atvejais, Rusijos tarnyboms nesuteikus šios informacijos iki ankstesnio galutinio termino.

Pasaulio antidopingo agentūros (WADA) trys atstovai trečiadienį atvyks į Maskvą perimti laboratorinių duomenų, susijusių su numanomais dopingo atvejais, Rusijos tarnyboms nesuteikus šios informacijos iki ankstesnio galutinio termino.

REKLAMA

Misija, apie kurią buvo paskelbta pirmadienį, bus surengta WADA Atletų komitetui praeitą savaitę pareikalavus, kad Rusijai būtų įvesta naujų sankcijų, nes iki galutinio termino – gruodžio 31-osios – šalis nepateikė duomenų iš laboratorijos Maskvoje.

Tolesnį žingsnį šioje ilgai užsitęsusioje sagoje WADA svarstys per sausio 14–15 vyksiantį Atitikties komiteto posėdį, tačiau atletai nori, kad Rusija būtų pripažinta nevykdanti agentūros reikalavimų.

„Bet kokia menkesnė priemonė būtų laikoma WADA nesugebėjimu veikti švarių atletų vardu“, – sakoma komiteto pareiškime.

REKLAMA
REKLAMA

Gavęs rekomendaciją po šio posėdžio WADA vykdomasis komitetas „artimiausiomis dienomis“ surengs pasitarimą konferenciniu pokalbiu, kad būtų nuspręsta Rusijos atletikos ateitis, sakoma WADA pranešime.

REKLAMA

Jeigu WADA vadovai pripažintų Rusiją nevykdančia reikalavimų, bet rusai norėtų užginčyti šį sprendimą, Rusijos antidopingo agentūra (RUSADA) turės per 21 dieną apie tai informuoti WADA. Tuomet klausimas bus perduotas spręsti Sporto arbitražo teismui (CAS).

Pasak WADA, Maskvos laboratorijos turimų duomenų ir mėginių analizė yra kritiškai svarbi pastangoms surinkti tvirtų įrodymų prieš mėginimus sukčiauti vartojant dopingą, taip pat potencialiai galėtų reabilituoti kitus atletus, kaip įtariama, dalyvavusius Rusijoje valstybės lygiu vykdytoje sistemingoje dopingo programoje.

REKLAMA
REKLAMA

„Toliau veikiame, laikydamiesi pozicijos, kad gruodžio 31-osios galutinis teminas buvo praleistas – su visomis pasekmėmis, kurių šis neveiksnumas gali užtraukti“, – sakė WADA prezidentas Craigas Reedie (Kreigas Ridis).

„Šios savaitės misija Maskvoje svarbu ne vien dėl teisinių procedūrų ir precedento. Jeigu misijai pavyks gauti duomenis, tai pralauš ilgai trunkančią aklavietę ir gali potencialiai lemti, kad būtų imtasi veiksmų dėl daugelio bylų“, – pridūrė jis.

Rugsėjį WADA lygtinai panaikino trejus metus trukusį RUSADA suspendavimą, sudarydama sąlygas Rusijos sportininkams grįžti į tarptautines varžybas. Vis dėlto viena iš iškeltų sąlygų buvo reikalavimas iki 2018 metų pabaigos suteikti prieigą prie Maskvos laboratorijos duomenų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įrangos klausimas išspręstas

Gruodžio 17-21 dienomis Rusijoje viešėjusi penkių WADA atstovų grupė išvyko tuščiomis rankomis, Rusijos tarnyboms netikėtai iškėlus reikalavimą, kad WADA įranga turi būti sertifikuota pagal Rusijos įstatymų numatytus kriterijus.

„Dabar šis klausimas Rusijos tarnybų jau išspręstas“, – sakoma WADA pareiškime.

Atitikties nagrinėjimo komiteto pirmininkas Jonathanas Tayloras (Džonatanas Teiloras) sakė, kad įšvada, jog reikalavimai nevykdomi, laikomas „kraštutine priemone“ ir kad komitetas „prieš savo posėdžius reguliariai gauna iš signatarių vėliausios informacijos, galinčios arba negalinčios pademonstruoti, jog konkrečių reikalavimų laikomasi“.

REKLAMA

WADA vadovybė sulaukė griežtos kritikos dėl sprendimo atšaukti RUSADA suspendavimą, nors nebuvo gauta informacijos iš Maskvos laboratorijos.

„WADA atėjo laikas liautis būti mulkinamai rusų ir tuoj pat paskelbti, kad jie neatitinka reikalavimų, nes ir vėl nesilaikė termino“, – perspėjo JAV Antidopingo agentūros (USADA) vadovas Travisas Tygartas (Trevisas Taigartas).

Praėjusį mėnesį Tarptautinė lengvosios atletikos federacija (IAAF) paskelbė pratęsianti draudimą Rusijos sportininkams dalyvauti tarptautinėse rungtynėse dėl plataus masto valstybės finansuojamos dopingo programos, taip pat iškėlė dvi sąlygas, kurias turi įvykdyti ši valstybė, kad jos atletams vėl būtų leista varžytis.

Rusijos komandai buvo uždrausta dalyvauti 2016 metų Rio de Žaneiro olimpiadoje, o kitais metais rusai turėjo praleisti IAAF pasaulio čempionatą Londone.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų