REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
Vaikus į ligos patalą pradėjo guldyti gripas

Itin sparčiai vaikus į ligos patalą pradėjo guldyti gripas. Anot medikų, grėsmingai pradėjo augti sergamumas gripu ir kitomis peršalimo ligomis.

10

Itin sparčiai vaikus į ligos patalą pradėjo guldyti gripas. Anot medikų, grėsmingai pradėjo augti sergamumas gripu ir kitomis peršalimo ligomis.

REKLAMA

Sergančiųjų jau pirmomis tik prasidėjusių metų dienomis yra net keturis su puse karto daugiau, nei pernai tuo pat metu. Į ligos patalpą tiek mažylius, tiek suaugusius šiemet guldo gerokai piktesnis gripo tipas nei karaliavo pernai.

Smogė gripo virusas

Kad mergina nevemtų, negalėjom duoti didelio kiekio skysčių, o tik po truputį su pertraukom.

Švirkštu mama girdo per kelias dienas labai daug skysčių netekusią trimetę. Mergytę parklupdė grėsmingas gripo virusas.

Mama juokauja, kad ne prošal būtų dar viena pora rankų, mat į Santaros vaikų ligoninės infekcijos skyrių pakliuvo abu jos vaikai: tad daugiau gerti turi ir jos septynmetis, taip pat parklupdytas gripo. Moteris sako ir pati mėginanti atsigauti nuo grėsmingo viruso, sausio pirmąją parklupdžiusio visus trys šeimos narius, į Lietuvą iš Vokietijos užsukusius vos kelioms dienoms.

REKLAMA
REKLAMA

Kristina Ivanauskienė, mergaitės mama sako, kad į Lietuvą atvyko pasiimti senelio: „Atvažiavom iš Vokietijos paimti senelio, nes žinojom, kad senelis gripuoja.

REKLAMA

Trečią parą visi susirgom, visiems pakilo temperatūra. Visiems įvairiai, mažiausiai mergytei iš karto keturiasdešimt pasireiškė, ir turėjom iš karto išvažiuoti į ligoninę, kadangi mergytė labai nusilpo, kadangi jai trys metukai. Nuo gripo nesiskiepyjom, kadangi gyvenam pietinėje dalyje, ir mums nėra taip aktualu. Kadangi Vokietijos pietinėje dalyje gripo nėra tiek daug.“

Nebuvo skiepyti

Kristina prisipažįsta, kad nei pati, nei mažyliai nebuvo skiepyti nuo gripo. Labiau Lietuvoje bijojo pasigauti mirtį sėjantį meningokoką.

Santaros vaikų ligoninės Infekcinių ligų skyriaus vedėja sako, kad tokių pacientų ligoninėje ima grėsmingai daugėti kasdien. Po savaitgalio jų – jau dešimt.

REKLAMA
REKLAMA

Per artimiausias kelias svaites medikai prognozuoja pasiekti gripo piką – kai palatose teks gerokai paieškoti vietos saugiau girpuojantiems, tuščių lovų, kaip sako vedėja – gripo sezonu nebūna. Ir jau guldomi mažieji bijant komplikacijų.

Skyriaus vedėja, gydytoja Inga Ivaškevičienė sako: „Gali būti toks antrinės bakterinės komplikacijos, ir plaučųi uždegimas, ir viršutinių kvepavimo takų bėdos, ir kitos problemos.“

Sergamumas išaugo

Sergamumas gripu dabar Lietuvoje yra net keturis su puse karto didesnis, kaip sako Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro Visuomenės sveikatos specialistė, nei pernai lygiai tuo pačiu metu. Jau kliniškai nustatyta apie aštuonis šimtus gripo atvejų. Žmonėms prireikia jau ne tik ambulatorinio gydymo, bet ir ligoninės patalo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visuomenės sveikatos specialistė Asta Skrickienė sako: „Praeitais metais cirkuliavo B tipo gripo virusas, šį sezoną, A tipo virusas ir Lietuvoje, tiek europoje, Lietuvoje AH3N2, jis sudaro… A tipo virusas sukelia daugiau komplikacjų. Ir liaudiškai tariant yra piktesnis“.

Dažniausiai pasitaikanti gripo komplikacija – plaučių uždegimas. Dažniausiai gripas pakerta, anot specialistų, nepasiskiepijusius. Tie kas dar svarsto, kaip sako medikai dar gali tai padaryti šiemet. Tiesa, tuomet dvi savaites po skiepo kišti nosies į ten kur didesnis žmonių susibūrimas – nevertėtų. Šiuo metu daugiausia sergančiųjų apie Vilnių ir Kauną.

Daugiau – TV3 reportaže:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų