REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
30
Maistas

Naujas mokyklų meniu – su egzotiškais patiekalais

Pamatykite, ką valgys moksleiviai

Sulaukusi skundų dėl prastos maisto kokybės darželiuose, mokyklose bei ligoninėse, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pirmadienį pristato naujus šių įstaigų valgiaraščius.

30

Sulaukusi skundų dėl prastos maisto kokybės darželiuose, mokyklose bei ligoninėse, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pirmadienį pristato naujus šių įstaigų valgiaraščius.

REKLAMA

Nauja vaikų maitinimo tvarka įsigaliojo rugsėjį, tačiau ji sulaukė daug kritikos mokyklose ir darželiuose, jog vaikai maisto nevalgo, nes jis neskanus. Kritikuotas ir ligoninėse tiekiamas maistas.

Todėl virtuvės šefų parengti nemokami ir viešai prienami receptai nuo šio pirmadienio bus prienami SAM interneto svetainėje. Tiesa, įstaigoms neprivaloma vadovautis siūloma receptūra.

Tarp naujų receptų – ir tradicinės košės (manų, avižų), ir įvairios sriubos bei sultiniai, ir kiek neįprasti patiekalai: čili troškiniai, ispaniška tortilija su šviežiomis salotomis, kesadilija su daržovėmis. Vaikams siūlomi ir neįprasti gėrimai, pavyzdžiui, avižų ar kitokie augaliniai gėrimai.

Neapsieita ir be desertų – braškinių glotnučių, burokėlių pyrago ar čija pudingo su vaisiais.

Pasimokė iš klaidų

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pripažįsta, kad vaikų ir pacientų maitinime esama nemažai problemų. Patiekalų receptai dar bus derinami su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba.

REKLAMA
REKLAMA

„Turbūt visa prisimena, jog dar praėjusiais metais turėjome tokį veiksmą, kaip tikrinimą šitų institucijų, buvo vertinama, kokia mūsų vaikų ir pacientų mityba. Deja, bet reikia pasakyti, kad tą mitybą yra tikrai kur tobulinti. Ne kartą esame gavę nusiskundimu tiek iš tėvų, tiek iš pacientų, kad maistas yra ne tik neskanus, bet ir sveikatai nepalankus“, – žurnalistams spaudos konferencijoje kalbėjo A. Veryga.

REKLAMA

Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos (LRVVKA) prezidentas Jaroslav Orševski ragina moksleivių tėvus ir ugdymo įstaigų darbuotojus pamatyti naujuosius valgiaraščius bei patiekalų receptus ir garsiai kalbėti, ką galima tobulinti.

„Noriu pakviesti ne tik darbuotojus, bet ir tėčius, mamas, sveikos gyvensenos atstovus, kad kiekvienas galėtų išsakyti, kas gerai, kas blogai, ko trūksta, ką norėtumėte matyti. Nėra tik ministerijos ar mūsų darbas stengtis pradėti jus maitinti sveikai“, – žurnalistams sakė J. Orševski.

REKLAMA
REKLAMA

Anot virtuvės šefų, vaikai jau ragavo gaminamus patiekalus ir reagavo į juos teigiamai. Tiesa, šie patiekalai ugdymo įstaigoms nebus privalomi, tik rekomenduojami. Gydymo įstaigos analogiškų valgiaraščių sulauks po poros mėnesių.

Maitinimą keitė ir rugsėjį

Praėjusių metų rugsėjį įsigaliojo naujos vaikų maitinimo taisyklės. Darželiuose ir mokyklose nebegalima siūlyti pieno produktų su glajumi, glaistu, šokoladu ar kremu, valgomųjų ledų, rūkytų mėsos gaminių. Draudžiami džiūvėsėliuose volioti ar džiūvėsėliais pabarstyti kepti mėsos, paukštienos ir žuvies gaminiai, padažai su spirgučiais, silkė.

Tačiau maitinimo permainos mažiesiems, panašu, nepatiko – tėvai ėmė masiškai skųstis, kad vaikai mokyklose esą lieka alkani, nes atsisako valgyti naują maistą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pati klasės auklėtoja rekomendavo neužsakyti maitinimo. Kas iš to jei sumokėsime 37 eurų, o vaikas iš mokyklos grįš alkanas. Pakeista tvarka piktina ne vieną. Juk esame atsakingi už vaikų sveikatą, tikrai namuose nemaitiname jų greitu maistu, saldumynais, gazuotais gėrimais. Sveikas maistas yra tai pat skanus, jį gaminame ir namuose, tačiau valgykloje jo paruošti skaniai nemoka“, – rugsėjį portalui tv3.lt kalbėjo pradinuką auginanti klaipėdietė Ineta.

Vaikų maitinimą lydėjo skandalai

Rugsėjo pabaigoje verslininkė Raminta Bogušienė ėmėsi mokymosi įstaigoms už 100 eurų pardavinėti receptų knygą, kurią esą patvirtino ir SAM. Vėliau ministerija aiškino, kad autorei savo vardu dangstytis neleido. Knygą išleidusi maisto technologė R. Bogušienė aiškino, kad nusikaltimo neįžvelgia.

REKLAMA

LRT tyrimų skyrius rado informacijos, kad R. Bogušienės knygą finansavo trečdalį maisto tiekimo rinkos užimantis verslas – skandaluose linksniuojamų įmonių „Pontem“ ir „Bruneros“ savininkas Irmantas Norkus.

R. Bogušienė teigė, kad įvyko nesusipratimas. Neva knyga išleista prieš metus, kai dar nebuvo kalbų apie naują vaikų maitinimo tvarką. O su „Pontem“ jos viešoji įstaiga saitus nutraukė dar 2018 metų vasarį. „Pontem“ generalinis direktorius Donatas Garbauskas tv3.lt aiškino, kad jokios finansinės naudos iš paramos R. Bogušienei įmonė negauna.

Verslo subjektai nebeturi galimybės ugdymo įstaigoms parduoti savo kurtų valgiaraščių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų