REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Vienas Japonijos verslininkas šeštadienį sumokėjo rekordinę 333,6 mln. jenų (2,7 mln. eurų) sumą už didžiulį tuną, Tokijo naujajam žuvies turgui, praėjusių metų pabaigoje pakeitusiam visame pasaulyje garsėjusį Cukidžio turgų, paryčiais surengus pirmąjį šių metų aukcioną.

 Vienas Japonijos verslininkas šeštadienį sumokėjo rekordinę 333,6 mln. jenų (2,7 mln. eurų) sumą už didžiulį tuną, Tokijo naujajam žuvies turgui, praėjusių metų pabaigoje pakeitusiam visame pasaulyje garsėjusį Cukidžio turgų, paryčiais surengus pirmąjį šių metų aukcioną.

REKLAMA

Varžytinės baigėsi gavus pasiūlymą sumokėti net 333,6 mln. jenų (2,7 mln. eurų) už milžinišką, 278 kg sveriančią nykstančios rūšies žuvį, pagautą prie Japonijos šiaurinių krantų.

Aukcioną laimėjęs „tunų karaliumi“ pasivadinęs Kiyoshi Kimura dvigubai viršijo savo paties nustatytą ankstesnį rekordą: 2013 metais jis už tuną sumokėjo 155 mln. jenų (1,3 mln. eurų).

„Tai – geriausias tunas. Man pavyko nusipirkti skanų, itin šviežią tuną“, – su pasididžiavimu žurnalistams sakė sušių restoranų tinklų savininkas.

REKLAMA
REKLAMA

„Kaina buvo didesnė, nei iš pradžių prognozuota, bet tikiuosi, kad mūsų klientai paragaus šio nuostabaus tuno“, – po aukciono kalbėjo K. Kimura.

REKLAMA

Cukidžio turgus – didžiausia pasaulyje žuvies prekyvietė ir daug turistų pritraukianti vietovė, kur yra daug restoranų ir parduotuvių – spalį buvo perkelta į kiek ryčiau esantį Tojosu rajoną, kur anksčiau veikė dujinė elektrinė.

1935 metais atidarytas Cukidžio turgus buvo geriausiai žinomas paryčiais rengiamomis varžytinėmis, per kurias buvo parduodami tunai iš visų pasaulio kampelių. Šiuose aukcionuose galėjo dalyvauti visi – nuo „Michelin“ žvaigždučių pelniusių sušių šefų iki paprastų maisto prekių parduotuvių atstovų.

Už didžiausias ir geriausias žuvis didmenininkai ir sušių magnatai neretai mokėdavo didžiulius pinigus, ypač per Naujųjų metų aukcionus.

REKLAMA
REKLAMA

Nors turgavietė buvo perkelta, varžytinių ritualas nepakito: prieš aušrą susirinkę guminius batus avintys pirkėjai tikrino šviežių ir užšaldytų didžiulių tunų kokybę, atidžiai apžiūrėdami lygiai nupjautas uodegas ir apčiuopomis tikrindami išpjovas.

Apie 5 val. 10 min. skambinant varpeliais buvo pranešta apie aukciono pradžią, o patalpą užpildė kainas siūliusių pirkėjų, kurie savo susidomėjimą rodydavo pakeldami pirštus, riksmai.

K. Kimura ilgai grūmėsi su savo varžovu, už tuną siūliusiu vis didesnę kainą, o minia stebėtojų pradėjo garsiai šaukti, kai aukciono vedėjas paskelbė nugalėtoju K. Kimurą.

„Juodasis deimantas“

Vėliau šeštadienį sušių šefai japoniškus kalavijus primenančiais specialiais peiliais supjaustė didžiulę žuvį K. Kimuros pagrindiniame restorane, esančiame netoli Cukidžio turgaus, kur šiuo metu vykdomi griovimo darbai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Restorane nusidriekė šio tuno norėjusių paragauti šimtų sušių mėgėjų eilė.

„Kasmet čia užsuku pavalgyti naujametinių sušių, bet šis tunas yra skanesnis nei kada nors anksčiau“, – naujienų agentūrai AFP sakė 71 metų namų šeimininkė Reiko Yamada.

Japonijoje suvartojama didelė dalis visame pasaulyje sugaunamų Ramiojo vandenyno tunų – jų mėsa yra itin vertinamas sušių ingredientas, žinomas kaip „kuro maguro“ (juodasis tunas), dėl savo retumo sušių žinovų priminta „juoduoju deimantu“.

Tokijo aukštos klasės restoranuose už vieną gabaliuką „otoro“ – tuno riebios papilvės – gali būti paprašyta kelių dešimčių eurų.

REKLAMA

Mėginant pritraukti turistus, kurie anksčiau lankydavosi Cukidžio turguje, naujoje turgavietėje Tojosu rajone jau buvo atidarytas balkonas, iš kurio svečiai gali stebėti priešaušrinį „organizuotą chaosą“.

„Nuoširdžiai tikiuosi, kad šį turgų pamėgs daug žmonių“, – sakė Tokijo gubernatorė Yuriko Koike. Ji irgi stebėjo aukcioną, avėdama aukciono vedėjų pamėgtus baltus guminius batus.

Tačiau turgaus perkėlimas buvo ilgas ir prieštaringai vertinamas procesas. Nedaug kas ginčytų, kad Cukidžio geriausi laikai jau praeityje; be to, susirūpinimą kėlė pasenusi priešgaisrinė tvarka ir higienos kontrolė.

Už maždaug 2 km į rytus Tojosu rajone įsikūręs naujasis turgus, priešingai, gali pasigirti moderniausiais šaldymo įrenginiais ir yra kone dvigubai didesnis už Cukidžį, kuris ir taip buvo didžiausias pasaulyje.

Tačiau Tojosu turgus įkurtas buvusio dujų fabriko vietoje, kur gruntas, kaip nustatyta, buvo užterštas. Vietos valdžia turėjo išleisti milijonus eurų jam išvalyti; dėl šių darbų turgaus perkėlimas buvo atidėtas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų