REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
Alkoholis (nuotr. TV3)

Praėjusieji metai Lietuvai buvo blaivesni nei 2017-ieji. Bent jau taip mano svaigiųjų gėrimų pardavimus atskleidę prekybininkai.

8

Praėjusieji metai Lietuvai buvo blaivesni nei 2017-ieji. Bent jau taip mano svaigiųjų gėrimų pardavimus atskleidę prekybininkai.

REKLAMA

Pasirodo, jog alkoholio pernai nupirkta dešimčia procentų mažiau. Parduotuvių atstovai tikina, kad tai lėmė valdžios draudimai, na, o daliai tautiečių atrodo, kad žmonės tiesiog daugiau apsiperka Latvijoje bei Lenkijoje.

Prieš metus, 2018-ųjų sausio pirmąją Lietuvoje įsigaliojo įstatymai draudžiantys alkoholį parduoti asmenims jaunesniems nei 20 metų, bei sutrumpėjo prekybos svaigiaisiais gėrimais laikas – darbo dienomis ir šeštadieniais nuo 10 iki 8 valandos vakaro, o sekmadieniais tik iki 15 valandos.

Ir šie apribojimai, pasirodo, lėmė smukusius pardavimus bent jau didžiuosiuose prekybos centruose. Dalis tautiečių pripažįsta vis rečiau į krepšelį įsimetantys buteliuką, visgi yra sakančių, jog sumenkusią rinkos dalį perėmė kaimynai - latviai, baltarusiai ir lenkai.

REKLAMA
REKLAMA

„Maximos“ atstovas Paulius Stonis tikina, kad palyginus su 2017-aisias visų alkoholinių gėrimų pardavimai kiekiu sumažėjo dešimčia procentų. Ir labiausiai stiprieji gėrimai. Kiek mažiau draudimai palietė alaus mėgėjus, mat šio gėrimo nuperkama aštuoniais procentais mažiau.

REKLAMA

Prekybininkai sako, jog įtakos menkesniam alkoholio vartojimui turi ir bendrasis nuovokumas. Esą tautiečiai perka vis daugiau sveikesnių produktų.

„Dėl pasikeitusio alkoholiu laiko komunikaciją žmonės yra išgirdę ir stengiasi jo įsigyti iki leistinų valandų. Kalbant apie jaunimą, tai be abejonės yra sumažėjimas ir per amžiaus kategoriją, tačiau kiek konkrečiai procentais negalėčiau pasakyti“, – nurodė P. Stonis.

„Iki“ prekybos centruose 2018 metais alkoholio nupirkta 11 procentų mažiau nei užpernai. Tiesa tendencijos čia kiek kitokios. Stiprieji svaigieji gėrimai išliko tokie pat populiarūs.

REKLAMA
REKLAMA

„Verta pastebėti, kad daugiausiai įtakos darė draudimai. Draudimai prekiauti savaitgalį ir ypatingai sekmadienio sutrumpintos valandos. Labiausiai krito silpnasis alkoholinis gėrimas – pavyzdžiui alus. Alaus pardavimai krito labiausiai“, – teigė „Iki“ atstovė Berta Čaikauskaitė.

Pastebima, kad alkoholio šalyje mažiau vartojama jau ne pirmus metus. Lūžis įvyko dar 2011-aisiais. Ir tai, statistikos departamento duomenimis, atsiliepia tautiečių sveikatai. Per šešerius metus gerokai sumažėjo mirčių nuo ligų, susijusių su svaigalų vartojimu.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų