REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gydytojai, mitybos specialistai, psichologė, asmeninė trenerė ir vaistininkas atskleidžia savo sveikatingumo patarimus pošventiniam laikotarpiui.

Gydytojai, mitybos specialistai, psichologė, asmeninė trenerė ir vaistininkas atskleidžia savo sveikatingumo patarimus pošventiniam laikotarpiui.

REKLAMA

Vieni rekomenduoja pagirių aspirinu nesigydyti, kiti pataria nepasiduoti pagundoms. Taip pat medikai pataria, kaip išvengti žiemos ligų – pavyzdžiui, gripo.

Šventinis sezonas kartais primena bėgimą su kliūtimis. Pradedant persivalgymu ir pagiriomis, baigiant gripu ir išsekimo jausmu – šventės gali atsiliepti ir sveikatai. Bet tai – visai nebūtina.

Pasikalbėjome su gydytojais, mitybos specialistais ir asmeniniais treneriais ir išsiaiškinome, kokia yra jų geriausia sveikatingumo strategija šventiniu laikotarpiu.

1. Robas Hobsonas, sertifikuotas mitybos specialistas ir „Healthspan“ mitybos vadovas

„Palaikykite žarnyno sveikatą ir valgykite taip, kad galėtumėte miegoti“

Kad ir kaip besistengčiau, mano žarnyną apie Kalėdas vis vien ištinka nedidelis šokas – kaltas sunkus maistas ir įvairūs gėrimai! Turėdamas tai omenyje kasdien geriu probiotikus, kad mano virškinimo sistema išliktų sveika ir kad pilvo pūtimo rizika būtų mažesnė.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu laiku mane taip pat gali paveikti stresas, o tai atsiliepia mano miegui, todėl stengiuosi naktį gerai išsimiegoti.

Taip pat atkreipiu dėmesį į mitybą – renkuosi valgyti daug raumenis atpalaiduojančio magnio turinčio maisto – riešutų, sėklų ir žalių daržovių.

REKLAMA

2. Dr. Pixie McKenna, šeimos gydytoja ir „Superdrug“ sveikatos ir sveikatingumo ambasadorė

„Pagirioms venkite aspirino.“

Žinoma, per Kalėdas reikia nusiraminti ir atsipalaiduoti, tačiau gali nutikti taip, kad dėl to visai susimaišo režimas! Kad nepersivalgytumėte, stenkitės neužkandžiauti ir atsisakyti antros porcijos.

Jei vieną dieną valgėte daug sunkaus ir riebaus maisto (man irgi taip nutiko), kitą dieną padvigubinkite savo skaidulų dozę, valgydami daug vaisių ir daržovių.

Kiekvieną sausį mano kabinete išsirikiuoja eilė pacientų užkietėjusiais viduriais – Kalėdos yra būtent tas laikas, kai žarnynas ima veikti lėčiau, todėl palaikykite jo veiklą, valgydami daug vaisių ir daržovių, gerdami pakankamai vandens ir sportuodami.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat rekomenduoju pagirių metu vengti aspirino ir ibuprofeno, nes šie vaistai gali sudirginti ir taip jau sudirgusį skrandį.

Vienas paprastas ir labai patogus dalykas, be kurio per šventes geriau nevaikščioti – rankų dezinfakavimo priemonė. Dėl rankų paspaudimų, bučinių po amalu ir visų kitų dalykų per Kalėdas sklinda ne tik geri linkėjimai, bet ir bakterijos!

3. Dr. Hilary Jones, šeimos gydytoja ir sveikatos ekspertė

„Nebūkite godūs!“

Vyną, mėsą, mišraines ir Kalėdinius pyragus stengiuosi įsivaizduoti kaip degalus. Taigi, jei žinau, kad vėliau greičiausi susigundysiu sunkiu maistu, atsisakau pusryčių ir pietų. Arba tuomet keliauju į sporto klubą ar baseiną, kad kompensuočiau suvartotas kalorijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ajurvedos medicinoje pasakojama apie virškinimo liepsną. Tai lyg nedidelis lauželis, kuris nuolat dega pilvo apačioje ir kūnui skleidžia šilumą ir energiją. Karts nuo karto jam reikia paduoti maisto „malkų“, kad laužas ir toliau liepsnotų. Tačiau jei ant jo užmesite krūvą drėgnų, pūvančių šiukšlių, taip ugnį tik užgesinsite, o tuomet žarnynas pradės leisti dūmus ir smilkti, pilvas pūsis ir virškinimas sustos.

Nenoriu dėstyti dvasinių pamokslų, tiesiog manau, kad tai tikrai miela ir aiški analogija – man tai veikia. Todėl... gerų švenčių ir nebūkite godūs!

4. Dr. Dawn Harper, šeimos gydytoja, ypatingai besidominti moterų sveikata

„Venkite valgymo atsistojus“

Visuomet dažniau nei kiti pasisiūlau vairuoti, kad nepadauginčiau alkoholio ir stengiuosi niekuomet nevalgyti atsistojusi. Visi tie sumuštinukai ir užkandėlės reiškia papildomas kalorijos, kurios greitai pasirodo ant mano liemens!

REKLAMA

5. Dr. Sarah Brewer, gydytoja nutricionistė

„Vartokite saulės vitaminą ir turėkite kalėdinę pirmosios pagalbos dėžutę.“

Svarbiausias mano patarimas – visą žiemą gerti vitamino D3 maisto papildus, kad šiuo metų laiku jūsų neužpultų kvėpavimo takų infekcijos.

„British Medical Journal“ paskelbti 25 klinikinių tyrimų, kuriuose dalyvavo 11 000 žmonių iš 14 šalių, duomenys parodė, kad vitamino D papildai ūmių kvėpavimo takų infekcijų pavojų sumažina 12 procentų.

Taip pat mėgstu „Globe“ artišokų ekstraktą, kuris palengvina persivalgymo simptomus – pilvo pūtimą ir pykinimą.

Šis ekstraktas sustiprina kepenų veiklą ir tulžies sekrecijas bei taip padeda virškinimui.

Savo kalėdinėje pirmosios pagalbos dėžutėje laikau „Artiflex“ odą raminantį gelį nuo nudegimų, gvazdikėlių aliejų nuo dantų skausmo, „Olbas“ aliejinį nosies purškiklį nuo užsikimšimo, „Kalorba“ pelargonijų ekstraktą nuo perštinčios gerklės ir peršalimo bei „4Head“ levomentolio lazdeles nuo galvos skausmo.

REKLAMA

6. Dr. Meg Arroll, psichologė ir „The Shrinkology Solution“ bendraautorė.

„Į vakarėlius neikite išalkę!“

Sumuštinukai, traškučiai ir mini desertai yra sukurti tam, kad būtų valgomi vienu kąsniu, o tai reiškia, kad 1) jais sunku pasisotinti; 2) nesuskaičiuosite, kiek jau suvalgėte.

Anksčiau visą dieną laukdavau, kol galėsiu valgyti vakarėlių skanumynus, o tuomet kitą rytą jausdavausi siaubingai, nes visame tame maiste būdavo daug druskos, cukraus ir kitų priedų, kurie sutrikdydavo mano miegą ir priversdavo mane jaustis vangiai.

Vakarėlių ir Kalėdų švenčių metu stengiuosi valgyti sąmoningai – taip ne tik suvalgau mažiau, bet ir maistas būna skanesnis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

7. Alison Cullen, „A.Vogel“ mitybos terapijos specialistė

Ramiai sakykite „ne“

Vis daugiau dėmesio skiriu planavimui, kad pastebėčiau, kur susitikimai su draugai ir darbiniai įsipareigojimai ima krautis vienas po kito, ir kad tuomet galėčiau juos išskirstyti – tokiu būdu pasirūpinu savo ramybe ir sveikata.

Vienas dalykas, kuriuo džiaugiuosi tapdama vyresnė – galiu atsisakyti kvietimų ir nesijausti kalta bei nebijoti, kad ką nors praleidau.

Jei visa eilė vėlyvų vakarų yra tiesiog neišvengiama, geriu „A.Vogel Balance Mineral Drink“ gėrimą, kad ir vėl grįžčiau į savo vėžes. Pastaruoju metu retai vartoju alkoholį ir visai neseniai atradau „Biotta“ obuolių, burokėlių ir imbiero sultis – tai labai skanus ir labai sveikatingas gėrimas.

REKLAMA

Jei pavyksta, stengiuosi kiekvieną dieną nors trumpai pabėgioti – kad ir 10 minučių. Taip pagreitėja mano medžiagų apykaita, atsikratau streso ir nesijaučiu kalta, net jei prie šventinio stalo ir neatsispyriau papildomam kąsneliui. Taip pat labai rekomenduoju vartoti rudadumblių maisto papildus – jie padeda organizmui detoksikuotis.

8. Dr. Dickas Middletonas, sertifikuotas vaistininkas ir „British Herbal Medicine Association“ direktorius

„Griebkitės žolelių!“

Pieninis dagys – tai žolelė, į kurią tikrai turėtumėte atkreipti dėmesį, jei norite, kad jūsų virškinimo sistema neišsibalansuotų dėl persivalgymo šventiniu laikotarpiu.

Pieninis dagys (Silybum marianum) yra kilęs iš Viduržemio jūros regiono, bet dabar jis auga ir daugelyje kitų Europos vietų.

REKLAMA

Ši žolelė yra gerai žinoma dėl savo naudos virškinimo sistemai – tai patvirtino daugelis apie šį augalą parašytų mokslinių tyrimų.

Paprastai pieninio dagio savo sudėtyje turi vaistai, skirti persivalgymo ar persigėrimo simptomų palengvinimui, kadangi tradiciškai ši žolelė buvo naudojama tokių negalavimų gydymui.

Visuomet ieškokite „THR“ logotipu pažymėtų produktų – taip žinosite, kad vaistas kruopščiai patikrintas, yra kokybiškas ir jį vartoti - saugu.

9. Nicola Addisona, „Helathspan“ asmeninė trenerė ir „Cover Ninja“ programėlės kūrėja

„Anksti ryte raskite laiko pasportuoti“

Tegul mankšta būna jūsų prioritetas. Žinote, kad būtinai reikia judėti ir sportuoti. Pagalvokime, kada yra didžiausia tikimybė tam skirti laiko?

Siūlau tuo užsiimti iš pat ryto, kol dar neprasidėjo dienos gundymai. Pasportavę anksti ryte būsite ramūs visą likusią dienos dalį!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų