REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
48
Indrė Šoferienė (tv3.lt fotomontažas)

Dažnai merginos ar moterys susiduria su veido odos problemomis, viena jų yra aknė. Ši sunkiai išgydoma odos liga, ne retai yra apleidžiama arba gydoma savarankiškai.

48

Dažnai merginos ar moterys susiduria su veido odos problemomis, viena jų yra aknė. Ši sunkiai išgydoma odos liga, ne retai yra apleidžiama arba gydoma savarankiškai.

REKLAMA

Todėl dermatologė Indrė Šaferienė papasakojo, kas lemia aknės atsiradimą ir kada vertėtų sunerimti.

Ne viską lemia mityba

Dažnai manome, kad sveikai maitindamiesi turėsime puikias kūno linijas, sveiką ir gražią veido odą, tačiau, pasak gydytojos, ne visada šis veiksnys tai lemia: „Spuogų atsiradimui įtakos turi dideli pasisavinamo angliavandenio kiekiai, t.y. bandelės, blynai, saldumynai, dribsnių košė, didelis cukraus kiekis.

Taip pat pieno baltymai, ypatingai nerauginto pieno produktų kiekiai maiste. Tokius produktus prašome keisti į daug skaidulų turinčius. Tačiau būna ir taip, kad žmogus maitinasi labai teisingai, bet vis vien turi spuoguotą odą.“

REKLAMA
REKLAMA

Pasak dermatologės, yra dvi spuogų atsiradimo grupės, pirmoji, tai spuogai paauglystėje: „Spuogai yra odos liga, kodėl ši liga atsiranda, ne visada galime atsakyti, reikia tirti.

REKLAMA

Kalbant apie jaunatviškus spuogus, dažniausiai jie atsiranda brendimo laikotarpiu. Tuo laiku keičiasi hormonų pusiausvyra jauno žmogaus organizme. Merginoms ir vaikinams padidėja vyriškų hormonų kiekis, atsiranda brandos požymiai.“

Dažniausiai spuogų atsiradimą gali nulemti cistos kiaušidėse, plaukuotumas, šis atvejis vadinama policistinių kiaušidžių sindromas: „Kai kuriais atvejais mes negalime pasakyti, kodėl vieniems veido oda spuoguota, o kitiems ne. Kartais įtaką daryti gali paveldėjimas, tačiau beveik 70 procentų lemia per didelis vyriško hormono padidėjimas.“

REKLAMA
REKLAMA

Kita grupė yra vadinama vėlyvąja akne , ja serga tiek jaunesnio, tiek vyresnio amžiaus pacientai: „Ši aknė taip pat susijusi su hormonų disbalansu ir pasižymi didesniais bėrimas apatinėje veido dalyje.

Kartais moterys stebisi, kad jų niekada paauglystėje nebėrė, o dabar turi daugybę spuogų, tai taip pat yra susiję su hormonais, tačiau daug ką lemia kosmetinių priemonių naudojimas ir mityba.“

Gydo naminės priemonės

Pasak gydytojos, kiekvienai moteriai reiktų turėti vieną ar kelias priemones, kad tų spuogelių nedaugėtų, kurios atsiradusį spuogą sutraukia, mažina uždegimą ir bakterijų kolonizaciją.

Dermotologės teigimu, vaistai gydyti aknę skiriami įvairūs: „Jei aknė yra stipresnė ir labiau pažengusi, yra daugiau pūlinių, cistų, tokiu atveju, be geriamų vaistų neapsieisi. Dažniausiai skiriami antibiotikai, kontraceptinės priemonės, vitamino A derivatas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai gydome aknę ir ji yra lengvos formos, skiriame dezinfekuojančias priemones, tepaliukus, kurie suplonina odą. Kuomet aknė tikrai sunki, jau skiriame geriamų vaistų, antibiotikų, kartais ir kontraceptikų.“

Taip pat lengvos formos aknę galima gydyti žolelėmis: „Iš gamtos turime daug natūralių priemonių, kurios gali padėti, tačiau visada vertėtų būti tikriems, kad jos nepakenks.

Puikiai žinome, kad alijošius ir arbatmedis turi gydomųjų ir dezinfekuojančių savybių. Taip pat jonažolės, medetkos ir kitos įvairiausios žolės turi antibakterinį ir antiseptinį poveikį .“

Kontraceptikai gali kelti grėsmę

Sunkios aknės gydymui yra skiriami kontraceptikai, tačiau jų vartoti ilgai nepatartina, tik kelis mėnesius: „Kontraceptikai siūlomi tik būnant stipriai aknei, kuomet yra skausmingi pūliniai.

REKLAMA

Kontraceptikai atstato hormonų disbalansą, mažina vyriškų hormonų kiekį, tačiau juos reiktų gerti tik pasitarus su ginekologu ir atlikus reikiamus tyrimus.

Taip pat kontraceptikų negalima gerti toms, kurios turi rizika susirgti onkologinėmis ligomis, moterims su padidėjusiu kraujospūdžiu.“

Pasak gydytojos, dažnai pasitaiko tokių atvejų, kai pacientai ateina gausiai išbertais veidais ir kreipiasi tik tada, kai patys su oda nieko negali padaryti. Todėl vertėtų iškart kreiptis į dermatologus, kad jie nustatytų ligą ir padėtų su ja kovoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų