REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2018-ųjų pabaigoje Rusija parodė prie ko priveda neapgalvotų ir politiniais sumetimais paremtų įstatymų priėmimas. Tariama vaikų apsauga paremtos abstrakčios formuluotės baigėsi daline interneto cenzūra, baudžiamosiomis bylomis niekuo dėtiems žmonėms ir muzikantų persekiojimu.

2018-ųjų pabaigoje Rusija parodė prie ko priveda neapgalvotų ir politiniais sumetimais paremtų įstatymų priėmimas. Tariama vaikų apsauga paremtos abstrakčios formuluotės baigėsi daline interneto cenzūra, baudžiamosiomis bylomis niekuo dėtiems žmonėms ir muzikantų persekiojimu.

REKLAMA

Panašus „vaikus nuo neigiamos informacijos saugantis“ įstatymas, kaip ir Rusijoje, buvo priimtas ir Lietuvoje. Dar 2009-aisiais priimtose Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo pataisose prie „neigiamą poveikį darančios informacijos“ priskirtas ne tik „šeimos vertybių niekinimas“ ar „lytinių santykių skatinimas“, tačiau ir „skatinami blogi mitybos, higienos ir fizinio pasyvumo įpročiai“. Abstrakčių frazių kupinamas įstatymas tapo laiko bomba, tiksinčia, kol kas nors susiprotės ja pasinaudoti.

Rusijoje įstatymų leidėjai taip pat pradėję nuo „vaikams žalingos informacijos“ ribojimų ir religinių jausmų įžeidimų bausmių kūrimo, 2018-uosius baigė siūlydami nustatyti baudas už… valdžios juodinimą.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje – kova prieš „Simpsonus“

„Simpsonų“ istorija „neigiamo poveikio“ Lietuvoje istorija išgarsėjo žiemą, kuomet gruodį TV3 televizija gavo LRTK raštą, nurodantį apie pažeidimus, nustatytus šiame seriale. Įstaigos atstovų teigimu, keliamas klausimas ne dėl serialo draudimo, tačiau dėl jo perkėlimo į mažamečiams sunkiau prieinamą transliacijos laiką. „<...> darytina išvada, kad buvo paskleista informacija pagal savo turinį priskirtina viešosios informacijos, darančios neigiamą poveikį nepilnamečių vystymuisi, kategorijoms“, – teigiama LRTK rašte. Valstybinė institucija remiasi vieno iš vaikų tėvų skundu.

REKLAMA

Anksčiau šiais metais internete buvo paviešinta peticija, kuria buvo siekiama atkreipti dėmesį į viename populiariausių pasaulyje animacinių serialų rodomus tariamai neigiamai lietuvių vaikus veikiančius dalykus. Rugpjūčio viduryje paskelbta peticija internete surinko 15 parašų.

Rusijoje rūpestis vaikais tapo įrankiu riboti kritiką

Rusijos politikų dėmesio nukreipimas nuo realių problemų į pseudovertybines baigėsi dar sudėtingesnėmis problemomis. Dažnai su tradicinėmis vertybėmis susitapatinantys valdantieji Kremliuje pasinaudojo ir galimybe, prisidengiant rūpesčių vaikais, riboti opozicines nuotaikas šalyje.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusiais metais per šalį nuvilniję A. Navalno protestai prieš korupciją, kurių metu pagrindine jėga tapo socialinių tinklų informacijos vienijamas jaunimas ar net vaikai, gerokai išgąsdino Kremliaus atstovus.

Daugelį Rusijos visuomeninių organizacijų išvaikę, arba valstybės dotacijomis nupirkę „Vieningosios Rusijos“ valdantieji puolė piktintis dėl internete plintančios „kenkiančios vaikams informacijos“. Paskutinėmis 2018-ųjų dienomis V. Putinas pasirašė visą seriją cenzūruojančių įstatymų užbaigiantį įsaką dėl baudų už „vaikų įtraukimus į protesto akcijas“.

Taikinys – jaunimo pamėgti atlikėjai

Šių metų visoje Rusijoje, bet daugiausiai regionuose, pradėjo vieną po kito atšaukti jaunų ir populiarių atlikėjų koncertus. Jų muzika – įvairaus stiliaus ir įvairių temų. Kai kurie iš jų dainuoja apie socialines problemas ir valdžios priespaudą, tačiau kiti ir išvis neliečia „jautrių“ klausimų, orientuodamiesi į jaunimui aktualias problemas, tačiau taip pat sulaukė valdžios dėmesio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugelyje regionų, kur buvo atšaukti koncertai, „pasistengė“ vietos valdžia. Pavyzdžiui, Vologdoje vietos vaiko teisių ombudsmenė kreipėsi į prokuratūrą dėl reperio „Haski“ ir grupės „Frendzona“ dainų tekstų. Nebūtina kreiptis ir į teisėsauga – „IC3PEAK“ koncertai buvo nutraukti net nepateikus jokių formalių paaiškinimų ir pretenzijų.

Kilus skandalui savo nuomonę pareiškė ir Rusijos prezidentas V. Putinas, kuris nepritarė narkotikų reklamai dainose, tačiau draudimus pavadino neefektyviomis priemonėmis. Ar padės tai atlikėjams – kol kas neaišku. Rusijos regionų valdžia garsėja kaip pernelyg uoli nebylių Kremliaus nurodymų vykdytoja – dažnai ir persistengiant.

REKLAMA

Į kalėjimą – už memą socialiniame tinkle

Anksčiau šiais metais Rusiją vienas po kito purtė „neapykantos skatinimo“ skandalai. Žmonės dėl įvairių žinučių internete, dažniausiai religinių, ar susijusių su karu Ukrainoje, būdavo skundžiami teismams dėl tariamo neapykantos skatinimo.

Pastaruoju metu šis procesas įgijo „konvejerio“ pobūdį – per metus teismus pasiekdavo po 500 tokių bylų.

Vasarą buvo iškeltos net kelios baudžiamosios bylos dėl ekstremizmo, kurių metu nukentėjo ir socialinių tinklų „Vkontakte“ ir „Odnoklasiniki“ įvaizdis. Paaiškėjo, kad teismo proceso metu socialiniai tinklai suteikia pareigūnams visą savo vartotojų asmeninę informaciją: nuo IP adresų iki susirašinėjimo žinučių turinio.

REKLAMA

Kilus skandalui į valdžią kreipėsi ir šiuos abu socialinius tinklus valdanti verslo grupė „Mail.ru“. Netrukus Rusijos Dūmoje buvo pateikta pataisa, kuri „vkontakte ekstremistams“ panaikino baudžiamąjį persekiojimą ir paliko tik administracinę bausmę.

Aktyviausiai, aišku, valdžia kovoja su „opoziciniais ekstremistais“. Moksleiviai, kurie dalijosi A. Navalno organizuojamų piketų nuorodomis, buvo kviečiami pasiaiškinti į policiją. Kai kurie sulaukė ir pačių pareigūnų vizito bei kompiuterio konfiskacijos.

Situacija Rusijoje tik parodo, iki kokio absurdo galima prieiti bandant dengtis vaikų apsauga nuo neigiamos įtakos. Kremliuje ši situacija išsirutuliojo tiek, kad metų pabaigoje Dūmos Teisės komiteto pirmininkas Andrejus Klišas pateikė siūlymą svarstyti bausmes (taikant net areštą) rusams už „nepagarbą valdžiai“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų