REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
70
 Cunamis Indonezijoje (nuotr. SCANPIX)

Indonezijos ugnikalnis, kurio griūties sukeltas cunamis praeitą savaitę nusinešė daugiau kaip 400 žmonių gyvybių, pažemėjo daugiau kaip dviem trečdaliais, šeštadienį pranešė ekspertai.

70

Indonezijos ugnikalnis, kurio griūties sukeltas cunamis praeitą savaitę nusinešė daugiau kaip 400 žmonių gyvybių, pažemėjo daugiau kaip dviem trečdaliais, šeštadienį pranešė ekspertai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dalis ugnikalnio Anak Krakatau šlaito praeito šeštadienio vakarą nuslinko į vandenyną ir sukėlė didžiules bangas.

REKLAMA

Indonezijos vulkanologijos agentūros atlikta vizualinė analizė rodo, kad ugnikalnio aukštis sumažėjo daugiau kaip dviem trečdaliais, šeštadienį sakė vienas pareigūnas.

Anksčiau Anak Krakatau buvo 338 metrų aukščio, o dabar – tik 110 metrų.

Agentūra apskaičiavo, kad per virtinę išsiveržimų nuo kalno nuslinko 150–180 mln. kubinių metrų uolienų ir pelenų.

„Anak Krakatau dabar daug žemesnis. Paprastai jo viršūnė matydavosi iš observatorijos posto, bet dabar nebesimato“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas aukšto rango Vulkanologijos agentūros pareigūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu Japonijos kosmoso agentūros JAXA palydovų prieš gruodžio 22-osios incidentą ir po jo padarytos nuotraukos rodo, kad po vandeniu nugrimzdo apie 2 kv. km vulkaninės salos.

Ugnikalnis, kurio pavadinimas reiškia „Krakatau vaikas“, naujai susiformavo apie 1928 metus kalderoje, susidariusioje po 1883 metais įvykusio katastrofinio Krakatau ugnikalnio sprogimo, nusinešusio mažiausiai 36 tūkst. žmonių gyvybių.

Dėl Anak Krakatau veiklos suintensyvėjimo aplinkiniame regione buvo paskelbtas antrasis pagal rimtumą pavojaus lygis.

Zonos, kurioje draudžiama lankytis žmonėms, spindulys buvo padidintas nuo dviejų iki penkių kilometrų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjus savaitei po cunamių tūkstančiai indoneziečių musulmonų šeštadienį dalyvavo masinėse pamaldose, skirtose atminti aukoms ir melstis už bangų nuniokoto miesto saugumą.

Smarkiausiai nukentėjusioje Pandeglango srityje, gyventojai anksti ryte meldėsi, kai kurie verkė.

„Meldžiuosi uyž aukas, taip pat meldžiuosi žmonių, gyvenančių cunamių veikiamose teritorijose, saugumą“, – AFP sakė bangų smūgio liudininku tapęs Dadanas Suryana.

„Mano malda – kad nukentėjusieji sulauktų pagalbos ir būtų apdovanoti kantrybe. Taip pat meldžiu, kad vyriausybė nedelsdama padėtų mums atsistatysi, aprūpintų drabužiais ir maisto produktais arba bent jau suteiktų mums moralinį palaikymą“, – sakė kita pamaldų dalyvė Dian Rosdiana.

REKLAMA

Tarnybos nurodė, per cunamio smūgį žuvo mažiausiai 426 žmonės, o dar 23 tebėra dingę.

Maždaug 7 202 žmonės buvo sužeisti ir beveik 1,3 tūkst. namų buvo sugriauta bangoms smogus Javos salos vakarinėms ir Sumatros pietinėms pakrantėms.

Daugiau kaip 40 tūkst. gyventojų buvo evakuoti, baiminantis kito cunamio, nes Anak Krakatau nesiliauja grumėti.

Didžiulė salų valstybė Indonezija yra viena labiausiai gaivalinių nelaimių niokojamų šalių. Ji priklauso vadinamajam Ramiojo vandenyno ugnies žiedui, pasižyminčiam dideliu vulkaniniu ir seisminiu aktyvumu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų