REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Vyriausybė ketvirtadienį svarstys, ar pritarti siūlymui kelti konservatoriaus ekspermjero Andriaus Kubiliaus kandidatūrą į Europos Tarybos generalinio sekretoriaus pareigas.

 Vyriausybė ketvirtadienį svarstys, ar pritarti siūlymui kelti konservatoriaus ekspermjero Andriaus Kubiliaus kandidatūrą į Europos Tarybos generalinio sekretoriaus pareigas.

REKLAMA

„Vyriausybė turi svarstyti ir turi iš esmės teikti kandidatūrą Europos Tarybos svarstymui“, – BNS sakė Vyriausybės vicekancleris Deividas Matulionis.

Generalinis sekretorius renkamas penkerių metų kadencijai balsavimu Europos Tarybos Parlamentinėje Asamblėjoje. Kandidatus jai teikia Ministrų Komitetas iš vienos ar daugiau šalių narių vyriausybių pateiktų pretendentų.

A. Kubiliaus kandidatūra apsvarstyta Europos šalių konservatorius vienijančioje Europos liaudies partijoje.

„Europos Liaudies partijos sprendimu, logiška būtų siūlyti vienam kažkam iš Rytų Europos, nes nėra buvę, ir turi būti atitinkamo lygmens: ministro pirmininko ar žemiausiai – ministro lygmuo“, – sakė Vyriausybės vicekancleris.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, šis Europos dešiniųjų partijų teikimas yra proga Lietuvai turėti savo atstovą aukštose pareigose tarptautinėje institucijoje.

„Lietuvai svarbu, kad būtų tokioje aukštoje pozicijoje atstovas, todėl ir teikiame svarstymui“, – sakė D. Matulionis.

REKLAMA

„Čia reikėtų partinius nesutarimus padėti į šalį. Vis dėlto svarbu, kad Lietuvos atstovas yra tarp kandidatų“, – pridūrė jis.

A. Kubilius yra opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos atstovas Seime ir buvęs šios partijos pirmininkas. A. Kubilius 1999-2000 ir 2008-2012 metais ėjo ministro pirmininko pareigas.

Šiuo metu Europos Tarybos generalinio sekretoriaus pareigas eina buvęs Norvegijos premjeras, leiboristas Thorbjornas Jaglandas (Torbjornas Jaglandas). Jo antroji penkerių metų kadencija baigiasi 2019-aisiais.

Pasak Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininko Gabrieliaus Landsbergio, pagal sutarimą tarp Europos politinių jėgų šįkart eilė siūlyti kandidatą į pareigas priklauso dešiniesiems.

REKLAMA
REKLAMA

1949 metais įkurta Europos Taryba vienija 47 šalis. Strasbūre įsikūrusi organizacijos uždaviniai yra puoselėti žmogaus teisės, demokratiją ir teisės viršenybę Europoje.

Šiuo metu daugiausia diskusijų kelia Rusijos statusas. Dėl agresijos Ukrainai apribotos Rusijos politikų teisės Parlamentinėje Asamblėjoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų