REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
50
Riaušės Prancūzijoje (nuotr. SCANPIX)

Po jau šeštą savaitgalį vykusių antivyriausybinių „geltonųjų liemenių“ protestų Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas sekmadienį paragino laikytis „tvarkos“.

50

Po jau šeštą savaitgalį vykusių antivyriausybinių „geltonųjų liemenių“ protestų Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas sekmadienį paragino laikytis „tvarkos“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šį savaitgalį protestuose dalyvavo mažiau žmonių nei anksčiau, tačiau Paryžiuje buvo užpulti policijos pareigūnai.

REKLAMA

Kalbėdamas Vidurio Afrikos valstybėje Čade, kur lankė antiteroristinėse pajėgose tarnaujančius prancūzų karius, E. Macronas pareiškė: „Dabar turi būti tvarka, ramybė ir santarvė. Mūsų šaliai to reikia.“

„Jai reikia santarvės, vienybės, nuoširdaus įsipareigojimo siekti bendrų tikslų; privalome įveikti susiskaldymą“, – sakė 41-erių metų centristas, kuriam sunkiai sekasi nuraminti Prancūzijos miesteliuose ir kaimuose gyvenančių neturtingų dirbančiųjų pyktį dėl mažėjančios perkamosios galios ir, jų manymu, turtingiesiems palankios politikos.

REKLAMA
REKLAMA

Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, šeštadienį visoje šalyje protestavo 38,6 tūkst. žmonių. Prieš savaitę demonstracijose dalyvavo beveik dvigubai daugiau protestuotojų.

Dauguma protestų Paryžiuje, kur praėjusiomis savaitėmis vyko smarkūs susirėmimai ir buvo padaryta daug žalos, šįkart buvo taikūs.

Vis dėlto vakarop garsiuosiuose Eliziejaus Laukuose vėl kilo smurtas.

Vienas toks incidentas sukėlė didelį pasipiktinimą. Jo metu grupė demonstrantų netoli Eliziejaus Laukų užpuolė tris policijos pareigūnus su motociklais ir ėmė į juos svaidyti elektrinius paspirtukus, grindinio akmenis ir kitus daiktus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Socialiniuose tinkluose išplitusiame vaizdo įraše matyti, kaip vienas iš pareigūnų išsitraukė ginklą ir nukreipė jį į besiartinančius protestuotojus.

Po to jis ir du jo kolegos, vieno kurių motociklas buvo parverstas ant žemės, skubiai pasitraukė.

Kaip matyti įraše, visai prieš pat šį išpuolį policininkai metė apsvaiginti skirtas granatas į kiek toliau stovėjusią grupę protestuotojų.

Televizijai BFMTV E. Macronas sakė, kad už smurtą atsakingų asmenų laukia „griežčiausios“ teisinės bausmės.

Premjeras Edouard'as Philippe'as savo ruožtu pasmerkė „neįtikėtiną smurtą prieš policiją“.

REKLAMA

Pirmąjį protestų šeštadienį, lapkričio 17-ąją, protestuoti dėl planuoto degalų mokesčio padidinimo į gatves išėjo apie 282 tūkst. demonstrantų. Vėliau jų skaičius nuolat mažėjo.

Nuo to laiko „geltonųjų liemenių“ judėjimas peraugo į masines demonstracijas prieš E. Macrono politiką ir iš viršaus primetamą vadovavimą bei prieš visą politinę klasę.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų