REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
24
Išskirtiniame „TV Pagalbos“ reportaže – apsilankymas pas vaikus praradusius kauniečius

Kauno istorijoje, kai iš tėvų buvo paimti vaikai, nustatyta, kad vaiko teisių apsaugos tarnyba neužtikrino geriausių vaikų interesų, atlikusi tyrimą skelbia vaiko teisių apsaugos kontrolierė.

24

Kauno istorijoje, kai iš tėvų buvo paimti vaikai, nustatyta, kad vaiko teisių apsaugos tarnyba neužtikrino geriausių vaikų interesų, atlikusi tyrimą skelbia vaiko teisių apsaugos kontrolierė.

REKLAMA

„Tikrinome laiką nuo vaikų paėmimo iki grąžinimo. Praktiškai mėnuo laiko. Žmogui būtų galima iškart paaiškinti, kur jis gali gauti teisinę pagalbą, jeigu finansinė padėtis nėra gera, jis tikrai būtų gavęs ją nemokamai ir t. t. Formaliai viskas atlikta, bet turinio nėra, mes to nejaučiame“, – BNS sakė E. Žiobienė.

Anot kontrolierės, vertintas vaiko teisių specialistų darbas nuo pat atvykimo į šeimą. E. Žiobienė sakė, kad pirmiausia svarbu užtikrinti tinkamą dialogą ir įvertinti situaciją bei su šeima siekti bendradarbiavimo, tačiau to padaryta nebuvo.

„Iškart matome nesusikalbėjimą, kuris įsisenėjo ir pagilino problemas. Sakyti, kad tik šeima nebendradarbiavo, negalėtume. Specialistai ir yra specialistai, jų kompetencija ir gebėjimai turi būti tokie, kad jie turi gebėti aiškintis. Šitoj vietoj mes matėme neigiamų dalykų“, – teigė E. Žiobienė.

REKLAMA
REKLAMA

„Vaiko teisių skyriaus specialistai sako: mes tėvui visą informaciją suteikėme automobilyje. Taip nedaroma. Galima papildomai aptarti ir automobilyje, bet pagrindinis dalykas yra, kad žmogus gautų pilną informaciją, o specialistas pajaustų, kad tas žmogus supranta“, – pridūrė kontrolierė.

REKLAMA

Anot E. Žiobienės, buvo galima tėtį su vaikais apgyvendinti krizių centre, spręsti klausimą ir įvertinti situaciją, tačiau neatskirti vaikų. Tokių alternatyvių paslaugų, pasak E. Žiobienės, trūksta.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė siūlo Kauno savivaldybės administracijos direktoriui imtis veiksmų ir priemonių, kurie užtikrintų, kad ateityje vaiko teisių pažeidimai nepasikartotų, kai nustatinėjama vaiko globa.

Taip pat E. Žiobienė siūlo organizuoti pagalbą ir paslaugas vaikus laikinai prižiūrinčioms šeimos, kurie nėra išklausę globėjų kursų.

REKLAMA
REKLAMA

Bene svarbiausias dalykas, kuris reikalingas, pasak E. Žiobienės, yra tai, kad atvejai būtų filmuojami, nes būtų galima matyti, kaip savo darbą atlieka vaiko teisių apsaugos specialistai.

Du mažamečiai vaikai iš kauniečių Kručinskų šeimos paimti rugsėjo 29 dieną, kai praeivis pranešė Panemunės parke matęs, kaip moteris sudavė vaikui. Dėl įvykio buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, šiuo metu byla dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo mažamečiui ir viešosios tvarkos pažeidimo perduota teismui.

Po pranešimo iš šeimos paimti abu vaikai. Kauno vaikų teisių specialistai sakė, kad mažamečiai iš šeimos paimti dėl jiems grėsusio pavojaus, šeimai nesutikus bendradarbiauti su policijos pareigūnais, vaiko teisių apsaugos darbuotojais.

Vaikai į šeimą grįžo maždaug po mėnesio, įsikišus Seimo nariams, surengus mitingą prie Kauno vaiko teisių apsaugos tarnybos.

Po šio atvejo imtasi taisyti Vaiko teisių pagrindų įstatymą, kad vaikų atskyrimas nuo šeimos būtų taikomas išskirtinai išimtinais atvejais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų