REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Telia“ žinia Lietuvos vartotojams: kitąmet ateis 5G internetas

Telekomunikacijų bendrovė „Telia Lietuva“ pirmoji Lietuvoje pristatė naujos kartos 5G ryšį. Tačiau komercinės 5G ryšio paslaugos kol kas nebus teikiamos – jos turėtų būti pradėtos teikti po kitais metais planuojamo dažnių aukciono.

Telekomunikacijų bendrovė „Telia Lietuva“ pirmoji Lietuvoje pristatė naujos kartos 5G ryšį. Tačiau komercinės 5G ryšio paslaugos kol kas nebus teikiamos – jos turėtų būti pradėtos teikti po kitais metais planuojamo dažnių aukciono.

REKLAMA

Bendrovė penktadienį pademonstravo naują mobiliosios greitaveikos rekordą – realiai veikiančiame „Telia“ tinkle lauko sąlygomis duomenys perduoti 1,8 gigabito per sekundę (Gb/s) sparta.

„Nuo pat šiuolaikinio mobiliojo ryšio pradžios Lietuvoje 1995-aisiais, pirmieji rinkoje pristatėme visas mobiliojo ryšio technologijas – 2G, 3G ir 4G. Šiandien pirmieji Lietuvoje pradedame teikti naujos kartos 5G ryšį. Šis žingsnis svarbus ne tik mums, kaip bendrovei, bet ir visai šaliai, nes tai dar kartą patvirtina, kad Lietuva išlieka interneto technologijų lydere ir jau dabar turi skaitmeninės ateities platformą“, – susitikime penktadienį sakė „Telia Lietuva“ vadovas Danas Strombergas.

Šiuo metu 5G ryšiui naudojamas nekomercinis radijo dažnis iš 3,75 GHz dažnių juostos, kurį „Telia“ prašymu suteikė Ryšių reguliavimo tarnyba.

REKLAMA
REKLAMA

Ligšiolinis duomenų perdavimo rekordas, pasiektas realiai veikiančiame tinkle, buvo 750 Mb/s. Jį 2016-aisiais taip pat pademonstravo tuometinė bendrovė „Omnitel“ (dabar – „Telia Lietuva“).

REKLAMA

„Bitė Lietuva“ technologijų vadovas Gintas Butėnas teigia, kad ši bendrovė taip pat ruošiasi 5G ryšio įvedimui.

„Siekiame išmaniais sprendimais palengvinti žmonių gyvenimą, todėl esame išsikėlę prioritetą naujas technologijas ne tik pristatyti, bet ir jų pagrindu kurti konkrečias naujas paslaugas ir sprendimus. Tam turime sulaukti kitąmet vyksiančio RRT dažnių aukciono, kuriam pasibaigus visi Lietuvos operatoriai galės pradėti ruoštis ir siūlyti 5G ryšį visiems savo klientams. Tuo pačiu laukiame, kol savo tinkle galėsime pradėti bandyti pilnai 5G technologiją palaikančius išmaniuosius įrenginius, kuriuos gamintojai planuoja pristatyti pasauliui kitų metų antrojoje pusėje“ , – teigia G. Butėnas.

REKLAMA
REKLAMA

„Bitės“ technologijų vadovo teigimu, šiuo metu įmonė koncentruojasi į esamo 4G ir spartesnio 4.5G tinklo tobulinimą. 

„Tele2“ korporatyvinės komunikacijos direktorius Andrius Baranauskas BNS patvirtino, kad įmonė taip pat dalyvaus kitąmet vykstančiame dažnių aukcione.

„Šiuo metu mes rengiamės 5G paslaugų teikimui ir didžiąja dalimi jau esame pasiruošę“, – sakė jis

Anot jo, 5G ryšio prototipinį modelį „Tele2“ jau išbandė 2016 metais ir pasiekė 4,5 gigabito per sekundę greitį.

„Skirtumas tas, kad „Telia“ tai padarė savo tinkle, mes 2016 metais padarėme tik prototipą. Tačiau vartotojui šiandien tai nesudaro jokio skirtumo, kadangi nei vienu nei kitu jis dar negali naudotis“.

A. Baranausko teigimu, vartotojai visų pirma turi turėti įrangą, kuri galėtų priimti 5G ryšį, kitaip nebus galima panaudoti tinklo siūlomo greičio. Jo teigimu, nei Lietuvoje, nei pasaulyje 5G įrangos kol kas įsigyti negalima.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų