REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Vėžys (nuotr. 123rf.com)

Daugeliui žmonių vėžys nepasireiškia jokiais būtent šią ligą ženklinančiais požymiais ar simptomais. Deja, kiekvienas nusiskundimas ar vėžio simptomas gali būti priskiriamas ir kokiam nors kitam, nepavojingam sveikatos sutrikimui.

9

Daugeliui žmonių vėžys nepasireiškia jokiais būtent šią ligą ženklinančiais požymiais ar simptomais. Deja, kiekvienas nusiskundimas ar vėžio simptomas gali būti priskiriamas ir kokiam nors kitam, nepavojingam sveikatos sutrikimui.

REKLAMA

Tačiau jei tam tikri simptomai nesiliauja ar atsinaujina, reikėtų pasitikrinti pas gydytoją. Keletas dažnų simptomų, galinčių pasireikšti vėžio atveju, yra.

Nuolatinis kosulys ir kraujingos seilės

Šie simptomai dažniausiai reiškia paprastas infekcijas, pavyzdžiui, bronchitą ar sinusitą. Tačiau jie taip pat gali reikšti plaučių, galvos ar kaklo vėžį. Jei kosulys jums nepraeina ilgiau, nei mėnesį arba jei atsikosėję pastebite kraujo, reikėtų apsilankyti pas gydytoją.

Tuštinimosi pokyčiai

Paprastai tuštinimosi pokyčiai būna susiję su jūsų mityba ir išgeriamais skysčiais. Kartais gydytojai pieštuko plonumo išmatas pastebi gaubtinės žarnos vėžio atvejais.

REKLAMA
REKLAMA

Kartais vėžys pasižymi nesibaigiančiu viduriavimu. 

Kraujas išmatose

Gydytojai visuomet turėtų atkreipti dėmesį į šį simptomą. Kraujavimą iš tiesiosios žarnos dažnai sukelia hemorojus, bet kadangi hemorojus pasitaiko labai dažnai, gali būti, kad žmogus serga ne tik juo. Todėl net jei turite hemorojų, reikėtų pas gydytojus pasitikrinti visą virškinimo traktą, jei tuštindamiesi pastebite kraujo.

REKLAMA

Kai kuriems žmonėms diagnozę patvirtinti pakanka rentgeno tyrimo. Dažnai rekomenduojama kolonoskopija. Reguliari kolonoskopija rekomenduojama žmonėms, kuriems yra daugiau nei 50 metų.

Kartais, kai kraujavimo šaltinis yra visiškai aiškus (pavyzdžiui, atsikartojančios opos), šių tyrimų gali ir neprireikti.

Nepaaiškinama mažakraujystė (anemija). Mažakraujystė - tai toks sutrikimas, kai žmogaus kraujyje yra mažiau raudonųjų kraujo kūnelių, nei turėtų būti. Mažakraujystės priežastis visuomet reikėtų tirti.

Yra daugelis skirtingų mažakraujystės tipų, tačiau dažniausia jos priežastis yra kraujo praradimas. Nebent neseniai praradote daug kraujo, mažakraujystės priežastis reikėtų aiškintis.

REKLAMA
REKLAMA

Mažakraujystę sukelti gali daugelis vėžio formų, tačiau dažniausiai geležies trūkumą sąlygoja virškinamojo trakto vėžys. Šiais atvejais turėtų būti taikomi viršutinio ir apatinio virškinimo trakto endoskopijos ir rentgeno tyrimai.

Gumbelis krūtyje ar išskyros iš krūtų

Dauguma gumbelių krūtyse yra nevėžiniai - jie atsiranda dėl fibroadenomų ar cistų. Tačiau visus gumbelius krūtyse reikėtų pasitikrinti.

Neigiamo mamogramos rezultato dažniausiai nepakanka tam, kad būtų įvertintas tiriamas gumbelis. Jūsų gydytojas turėtų paskirti reikiamą rentgeno tyrimą, magnetinį rezonansą ar krūties tyrimą ultragarsu.

Paprastai diagnozei reikia tyrimo adata arba biopsijos (nedidelio audinio mėginio).

Išskyros iš krūtų pasitaiko dažnai, tačiau kai kuriais atvejais jos gali reikšti vėžį. Jei šiose išskyrose yra kraujo arba jos randasi tik iš vieno spenelio, rekomenduojama tirtis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Moterims patariama kas mėnesį pačioms apsižiūrėti krūtis.

Sėklidžių gumbeliai

Didžioji dalis (90%) sėklidžių vėžiu sergančių vyrų sėklidėse aptinka neskausmingą, bet nepatogumo jausmą sukeliantį gumbelį.

Kai kuriems vyrams sėklidės padidėja. Sėklidžių pakitimus gali sukelti ir kiti sutrikimai, pavyzdžiui, infekcijos ar ištinusios venos, tačiau bet kokį gumbelį reikėtų tirti.

Vyrams patariama kas mėnesį patiems apsižiūrėti sėklides.

Šlapinimosi pakitimai

Su šlapinimusi susiję simptomai - tai dažnas šlapinimasis, nedidelis šlapimo kiekis, silpna šlapimo srovė arba bendri šlapimo pūslė veiklos pakitimai.

Šiuos simptomus sukelti gali šlapimo takų infekcijos (paprastai moterims) arba padidėjusi prostatos liauka (vyrams).

REKLAMA

Daugeliui vyrų senstant padidėja prostata ir nors tai pavojaus nekelia, gali pasireikšti minėti simptomai.

 Tačiau šie simptomai gali būti ir prostatos vėžio ženklas.

Vyrams, pastebintiems su šlapinimusi susijusių simptomų, rekomenduojama tirtis – geriausia, kraujo tyrimu ir skaitmeniniu tiesios žarnos tyrimu. Prostatos specifinio antigeno tyrimą ir jo rezultatus reikėtų aptarti su savo gydytoju.

Jei įtariamas vėžys, gali prireikti prostatos biopsijos. Šlapimo pūslės vėžys bei dubens srities augliai taip pat gali sąlygoti šlapimo pūslės dirglumą ir dažną šlapinimąsi.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų