REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Su užsienio valstybių šnipais kovojančios Lietuvos saugumo institucijos stiprios tiek, kiek mes norime, kad jos būtų stiprios, pabrėžia Seimo narys Vytautas Bakas. Parlamentarai tvirtina, kad jau porą mėnesių suimtas Algirdas Paleckis nėra vienintelis Rusijos šnipas, o grėsmės Lietuvai ties jo sulaikymu nesibaigia.

Su užsienio valstybių šnipais kovojančios Lietuvos saugumo institucijos stiprios tiek, kiek mes norime, kad jos būtų stiprios, pabrėžia Seimo narys Vytautas Bakas. Parlamentarai tvirtina, kad jau porą mėnesių suimtas Algirdas Paleckis nėra vienintelis Rusijos šnipas, o grėsmės Lietuvai ties jo sulaikymu nesibaigia.

REKLAMA

Teisėsauga trečiadienį paskelbė atliekanti naują tyrimą dėl galimo šnipinėjimo Rusijai, kur įtarimai pareikšti neįvardijamam „visam tinklui asmenų“, tarp jų – buvusiam Socialistinio liaudies fronto lyderiui A. Paleckiui. Pastarasis suimtas jau nuo spalio mėnesio.

Ryšiai buvo aiškūs

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas valstietis Vytautas Bakas tiesiai nepasakė, ar informacija apie A. Paleckio ryšius jam buvo naujiena, tik patikino, kad komitetas nuolat sulaukia informacijos apie galimas grėsmes valstybei.

Tačiau parlamentaras patikina, kad A. Paleckis nėra vienintelis Kremliui dirbantis asmuo, tik plačiau šios minties neplėtojo, nes baiminasi pakenkti teisėsaugos atliekamam ikiteisminiam tyrimui.

REKLAMA
REKLAMA

„Mano žiniomis, jis yra ne vienas. Matyt, jeigu taip pasigilinti į šį klausimą... Reikia suprasti, kad tai nėra tipinis veiksmas, čia yra ikiteisminis tyrimas. Jeigu aš dabar prikalbėsiu, mes apsunkinsime prokurorams tyrimo atlikimą. Imtasi neeilinės bylos, ji svarbi Lietuvai tiek parodant mūsų valią priešintis tokiems destruktyviems, ardantiems veiksniams, tiek mūsų institucijų profesionalumą“, – tv3.lt kalbėjo V. Bakas.

REKLAMA

Jam antrina ir kitas NSGK narys, konservatorių frakcijos narys Laurynas Kasčiūnas, pažymintis, kad A. Paleckio ryšys su Rusija „buvo akivaizdus jau visą dešimtmetį“. Seimo narys nesiryžo spekuliuoti, kokio dydžio šnipų tinklas gali veikti Lietuvoje.

„Noras mus paversti formaliais NATO nariais, buferine zona – ilgalaikė Rusijos strategija mūsų atžvilgiu. Natūralu, kad tu meti daug visokiausių resursų į ekonominius procesus, valdymo kontrolę, strateginius objektus. Šalia to yra ir šnipinėjimas, tinklo kūrimas. Čia tikrai yra neišvengiamybė. Tiesiog turime turėti stiprias institucijas, kurios turėtų valdyti šitą procesą“, – teigė L. Kasčiūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu V. Bakas patvirtino, kad Rusijos žvalgybos tikslas – dominuoti Lietuvos politinėje sistemoje.

„Jeigu prisimintume NSGK tyrimą, kurį mes atlikome, tai mūsų politinė sistema yra vienas svarbiausių taikinių, kalbant apie mūsų kaimynų iš Rytų interesus. Žvalgyba yra tik priemonė. Valstybės, kurios yra Rytuose, nori užsitikrinti dominavimą politinėje sistemoje tiek, kad galėtų priimti esminius sprendimus, arba sutrukdyti juos priimti. Tai, kad įvyko šita operacija, labai svarbu, bet tai nereiškia, kad uždėtas apynasris. Vis tiek Rusija bandys ieškoti būdų, kaip paveikti mūsų politinę sistemą“, – teigė parlamentaras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mes saugūs tiek, kiek stiprus saugumas

Paklaustas, ar, jo manymu, Lietuvos saugumo institucijos, kontržvalgybininkai yra pakankamai stiprūs, kad užkardytų grėsmes iš Rytų, V. Bakas sakė:

„Šiandien pažanga tikrai yra didelė, žmonės, kurie ten dirba, yra nuostabūs. Bet kalbant apie resursus, išteklius, kuriuos valstybė skiria žvalgybai, tarkim Valstybės saugumo departamentui, jie siekia tik 75 proc. to, ką turėtume padaryti. Kitaip tariant, ketvirtadalio išteklių neužtenka tam, kad žvalgybos galėtų patenkinti tas užduotis, kurias joms formuluoja Valstybės gynimo taryba.“

Jis vardina, kad labiausiai jaučiamas finansinių, žmogiškųjų ir technologinių išteklių trūkumas, tačiau Seime dažnai jausti politinių partijų ar politikų pasipriešinimas norui didinti išlaidas saugumui ir gynybai.

REKLAMA

„Visada atsiranda politinė jėga ar politikai, kurie visada supriešina – kodėl žvalgybai, o kodėl ne mokytojams ar medikams. Galvoju, kad žvalgyba yra mūsų akys ir ausys. Jeigu mes susitariame dėl nacionalinio saugumo reikalų, politinės partijos, tai negalime apsimesti, kad žvalgyba yra kažkas šalia nacionalinio saugumo“, – teigė V. Bakas.

Įtaria šnipinėjimu

Teisėsauga trečiadienį pranešė porą mėnesių suėmusi buvusį Socialistinio liaudies fronto pirmininką A. Paleckį. Jis įtariamas šnipinėjimu.

Buvęs vienas Lietuvos stojimo į Europos Sąjungą (ES) derybininkų, A. Paleckis Seimo nariu dirbo 2004–2007 metais, o 2007–2008 metais užėmė Vilniaus vicemero pareigas.

REKLAMA

Iš Socialdemokratų partijos, kuriai priklausė, politikas buvo pašalintas dėl prieštaros ir atviros konfrontacijos su partijos vadovybe 2008 metais. Vėliau pats įkūrė „Fronto“ partiją, iš kurios pasitraukė šių metų pradžioje.

A. Paleckis 2012 metais buvo nuteistas už tai, kad neigė ir šiurkščiai menkino SSRS agresijos prieš Lietuvos Respubliką faktą po to, kai 2010 metais pareiškė: „O kas buvo sausio 13 dieną prie bokšto? Ir, kaip dabar aiškėja, saviškiai šaudė į savus“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų