REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
14
Narkotikai (nuotr. 123rf.com)

Prekyba narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis ir jų vartojimas yra viena didžiausių šių dienų rykščių Lietuvoje. Šis nusikalstamas verslas generuoja milžiniškas pajamas, todėl vis daugiau žmonių įsitraukia į jį – tampa prekeiviais, o dauguma ir vartotojais.

14

Prekyba narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis ir jų vartojimas yra viena didžiausių šių dienų rykščių Lietuvoje. Šis nusikalstamas verslas generuoja milžiniškas pajamas, todėl vis daugiau žmonių įsitraukia į jį – tampa prekeiviais, o dauguma ir vartotojais.

REKLAMA

Maža to, šio tipo nusikaltimai išsiskiria ir dėl vienos absurdiškos detalės. Mat tai yra latentinis nusikaltimas, kur abi pusės – tiek prekeivis, tiek pirkėjas – toli gražu nėra suinteresuoti, kad įsikištų policijos pareigūnai.

Tokia situacija apsunkina pareigūnų užduotį kovoje su šia nusikalstama veika. Bet ta kova vyksta, o kaip ji klostosi naujienų portalo tv3.lt skaitytojams papasakojo Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos viršininkas Marek Gulbinovič.

Kokia yra išskirtinė kova su narkotikais?

Tiek Vilnius, tiek visa Vilniaus apskritis yra ne išimtis ir problema dėl neteisėtos narkotinių medžiagų apyvartos egzistuoja. Kadangi narkotinių medžiagų prekyba priskiriama prie latentinių nusikaltimų, tai reiškia, kad abi šios nusikalstamos veikos pusės suinteresuotos, kad jų daroma neteisėta veikla netaptų žinoma teisėsaugos institucijoms. Todėl šių veikų atskleidimas daugeliu atveju tiesiogiai priklauso nuo policijos pareigūnų aktyvių ir profesionalių veiksmų.

REKLAMA
REKLAMA

Kiekvienais metais vienas iš kriminalinės policijos prioritetinių uždavinių yra būtent kova su neteisėta narkotinių medžiagų prekyba, kadangi šios rūšies nusikalstamos veikos priskiriamos prie sunkių ir labai sunkių nusikaltimų. Narkotinių medžiagų prekyba viena iš pelningiausių nelegalaus verslo sričių, kuri generuoja dideles pajamas, todėl į šią veiklą įsitraukia jaunimas, norintis greito ir lengvo uždarbio.

REKLAMA

Kasmet Vilniaus apskrityje, specialių policijos operacijų metu Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai nuolat išima didelius ir labai didelius kiekius įvairių narkotinių medžiagų, skirtų nelegaliai rinkai tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Tai daug pasako apie tai, kad yra narkotinių ir psichotropinių medžiagų paklausa, kuri labai domina nusikalstamo pasaulio atstovus, siekiančius maksimaliai nelegalaus pelno.

Kur Vilniuje narkotikų problemos išryškėja labiausiai?

Kiekvienos rūšies narkotinės medžiagos turi savo vartotoją ir paklausą tam tikroje teritorijoje. Turbūt ne paslaptis, kad Vilniaus miesto pakraštyje, Kirtimuose yra įsikūrusi taip vadinama romų bendrija (taboras), kuris pritraukia didesnį dėmesį dėl to, kad jame yra prekiaujama narkotinėmis medžiagomis, dažniausiai heroinu.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau pastaruoju metu ir šioje vietoje jaučiamas pareigūnų įdirbis, kadangi per paskutinius keletą metų, romų bendrijoje sumažėjo apie 40 proc. gyvenamųjų namų, tiek pat procentų gyventojų. Galima prognozuoti, kad yra sumažėjusi ir narkotinių medžiagų prekyba.

Kokios priemonės veikia kovojant su tokiais nusikaltimais?

Kalbant apie vykdomų priemonių efektyvumą, tai efektyvi ta priemonė, kurios dėka nusikaltimas visai neįvyko. Todėl manome, kad visuomenės švietėjiška veikla apie narkotinių medžiagų žalingą poveikį ir pasekmes turi būti vykdoma nuolat, be to vaikams nuo mažumės būtina skiepyti mintį apie narkotikų daromą žalą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tęsiant kalbą apie vykdomas priemones, jas galima suskirstyti į viešo ir neviešo pobūdžio, kiekviena jų turi savo privalumus, o jų visuma leidžia efektyviai kontroliuoti situaciją neteisėtoje šių medžiagų rinkoje.

Kokie narkotikų kiekiai yra išimami iš nelegalios apyvartos?

Čia daugiau būtų galima papasakoti tiesiog apie paskutines sulaikymo operacijas, kurių metu buvo sulaikyti asmenys, organizuojantys ir vykdantys narkotinių bei psichotropinių medžiagų kontrabandą. Paskutiniai pareigūnų sulaikymai byloja apie tai, kad specialių operacijų metu iš nelegalios apyvartos išimami labai dideli kiekiai narkotikų, o būtent vienos operacijos metu buvo išimti 6 kg narkotinės medžiagos – kanapių ir jų dalių, kurios rinkos mažmeninė vertė galėtų siekti apie 60 000 eurų.

REKLAMA

Kitos operacijos metu buvo išimta apie 3 kg narkotinės medžiagos – heroino, kurios mažmeninė vertė apie 180 000 eurų. Populiaria preke išlieka ir kokainas. Šiais metais iš nelegalios rinkos buvo paimta daugiau kaip 10 kg narkotinės medžiagos – kokaino, kurio vertė nelegalioje rinkoje sudaro apie milijoną eurų. Taip vadinamoje gatvės prekyboje dominuoja kanapės ir stimuliuojančio poveikio psichotropinės medžiagos, tokios kaip „ekstazy“, metamfetaminas.

Ar ateityje įmanoma sumažinti šios problemos mastą?

Iš tikrųjų geras klausimas, kurį galimai užduoda kiekvienas policijos pareigūnas sau. Turbūt neatskleisime jokios paslapties, pasakydami, kad ši problema yra opi visoms Europos ir pasaulio šalims. Manome, kad visi policijos ir visuomenės žmogiškieji resursai bei interesai turi būti nukreipti į šio reiškinio mažinimą ir ankstyvąją prevenciją. Tokiu būdu ateityje galima būtų kalbėti apie apčiuopiamą rezultatą. Sumažinus narkotinių medžiagų paklausą, atitinkamai sumažės ir pasiūla.

REKLAMA

Kas yra pagrindiniai narkotikų vartotojai?

Kiekviena narkotinė medžiaga turi savo vartotoją, kadangi tai priklauso nuo eilės dalykų, o būtent – narkotinės medžiagos kainos, jos poveikio, taip pat asmens gaunamų pajamų, jo išsilavinimo, darbo, socialinės padėties, fizinės būklės ir kitų aplinkybių.

Aukštesnes pajamas gaunantys asmenys leidžia sau įsigyti brangias narkotines medžiagas, kaip, pavyzdžiui, kokainą, ir tokio asmens „portretas“ bus visiškai priešingas intraveninio narkotiko vartotojui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų