REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokestis už nepavojingų atliekų šalinimą sąvartynuose kitais metais nedidės. Tai reiškia, kad gyventojams šiukšlių išvežimas nuo sausio nebrangs.

Mokestis už nepavojingų atliekų šalinimą sąvartynuose kitais metais nedidės. Tai reiškia, kad gyventojams šiukšlių išvežimas nuo sausio nebrangs.

REKLAMA

Seimas neleido mokesčio padidinti iki beveik 22 eurų už toną, todėl lieka galioti šiemet taikomas 5 eurų tarifas. Skaičiuojama, kad gyventojai kitąmet sutaupys apie 5,5 mln. eurų.

Seimas antradienį priėmė tai numatančią Mokesčio už aplinkos teršimą įstatymo pataisą: už balsavo 78 Seimo nariai, prieš – vienintelis liberalas Simonas Gentvilas, o susilaikė – 20.

Aplinkos apsaugos komiteto pirmininko Kęstučio Mažeikos teigimu, pataisa parengta savivaldai paskelbus apie planus didinti mokestį už atliekų išvežimą – sąskaitos galėtų padidėti iki 10 proc.

„Valstietė“ Virginija Vingrienė apgailestavo, kad nedidinti sąvartynų vartų mokesčio privertė tai, kad Lietuvoje nėra alternatyvų, kaip kuo daugiau atliekų perdirbti, užuot jas vežus į sąvartynus.

REKLAMA
REKLAMA

„Per metus, kol atidedame sąvartynų vartų mokesčio didinimą, privalome ieškoti galimybių, kaip paskatinti aplinkai draugiškus atliekų tvarkymo būdus, tai yra pirminį rūšiavimą, perdirbimą, ieškoti kelių, kaip daryti mažiau populiarų atliekų deginimą, nes šiandien atliekų deginimo įmonės taip pat ima mokesčius už atliekų deginimą, ir tai gula ant vartotojų pečių“, – aiškino ji.

REKLAMA

Parlamentarė be kita ko pasiūlė Seimui ateityje įteisinti neatlygintiną atliekų deginimą.

Tuo metu S. Gentvilas priekaištavo, kad Seimas šia pataisa neskatina rinkos ieškoti sprendimų, kaip atliekas perdirbti, o ne gabenti į sąvartynus: „Mes matome absoliučiai gamtai žalingą sprendimą sąvartynus paversti pigiausiomis priemonėmis atliekų tvarkymui“.

Jis priminė, kad Latvijoje mokestis už atliekų gabenamą į sąvartynus siekia 12 eurų už toną , Estijoje – 30 eurų.

Socialdemokratas Juozas Olekas pareiškė, kad nedidinti sąvartynų mokesčio Seimas priverstas dėl valdančiųjų apsileidimo: „Kadencija ritasi į antrą pusę, o realių veiksmų, kad būtų galima atliekas rūšiuoti ir jas sudeginti, kol kas nėra.

REKLAMA
REKLAMA

Konservatorius Andrius Kupčinskas prognozavo, kad tarifas nebus didinamas ir kitąmet, nes 2020 metais bus Seimo rinkimai.

Mokesčio už aplinkos teršimą įstatymo pakeitimus, numatančius nepavojingų atliekų šalinimo sąvartynuose įkainių didinimą, Seimas priėmė 2014-ųjų lapkritį. Jie numato, kad nuo 2019 metų šis mokestis siektų 21,72 euro, o nuo 2020-ųjų – 27,51 euro už toną.

Pasak K. Mažeikos, 2020 metais Lietuvoje jau veiks daugiau atliekų degintojų ar perdirbėjų, todėl į sąvartynus bus vežama mažiau atliekų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų