REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
15
Astravo AE (tv3.lt fotomontažas)

Lietuvos kaimynystėje sparčiai dygsta Astravo atominė elektrinė, kurios veiklos startas planuojamas jau kitąmet. Kadangi Lietuvos ir užsienio ekspertai vieningai kartoja, kad ši elektrinė nėra saugi, o Lietuvai stabdyti elektrinės darbus sekasi sunkiai, gyventojai turėtų žinoti, kokios grėsmės laukia avarijos elektrinėje atveju ir kaip reikėtų gelbėtis.

15

Lietuvos kaimynystėje sparčiai dygsta Astravo atominė elektrinė, kurios veiklos startas planuojamas jau kitąmet. Kadangi Lietuvos ir užsienio ekspertai vieningai kartoja, kad ši elektrinė nėra saugi, o Lietuvai stabdyti elektrinės darbus sekasi sunkiai, gyventojai turėtų žinoti, kokios grėsmės laukia avarijos elektrinėje atveju ir kaip reikėtų gelbėtis.

REKLAMA

50 km nuo Vilniaus statomos Astravo AE pirmasis reaktorius turėtų pradėti veikti jau 2019 metų pabaigoje, antrasis – 2020-ųjų viduryje. Abiejų reaktorių galia – po 1,2 tūkst. MW, o projektinis eksploatavimo laikas – 60 metų. Branduolinį kurą į elektrinę planuojama atgabenti jau 2019 metų kovo–balandžio mėnesiais.

Valstybinė priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba (VPGT) parengė interaktyvų civilinės saugos seminarą, kuriame šalies institucijų atstovai supažindinami su gyventojų apsauga, įvykus avarijai Astravo AE. Tačiau šią informaciją būtina žinoti ir visiems Lietuvos piliečiams.

REKLAMA
REKLAMA

Grėsmė nacionaliniam saugumui

Lietuvos Vyriausybė nuolat kartoja, kad darbai elektrinėje vykdomi nesilaikant saugumo ir aplinkosaugos standartų, kad šis projektas kelia grėsmę šalies nacionaliniam saugumui. Minskas šiuos priekaištus neigia.

REKLAMA

Šis projektas didelį Lietuvos ir kitų kaimyninių šalių susirūpinimą kelia dėl to, kad statybų vieta pasirinkta pažeidžiant tarptautines sutartis bei TATENA saugos reikalavimus. Rizikos zonoje yra apie trečdalis Lietuvos gyventojų.

„Statant šią elektrinę, neužtikrinamas normatyvinių, techninių reikalavimų vykdymas. Tai pat neužtikrinama darbų kokybės kontrolė, žema saugos kultūra. Statybos vyksta pažeidžiant skaidrumo ir atvirumo principus. Neteikiama informacija apie statybų metu įvykusius incidentus nei kaimyninėms šalims, nei tarptautinėms organizacijoms“, – Astravo AE trūkumus pateiktoje informacijoje vardina VPGT.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip bus saugomi gyventojai

Laimei, 2018 metų spalio 31 m. atnaujintas ir patvirtintas Valstybinis gyventojų apsaugos planas branduolinės ar radiologinės avarijos atveju. Šis planas pradeda veikti Lietuvoje ar už jos ribų gresiant ar kilus branduolinei ar radiologinei avarijai.

Gyventojų apsauga plane numatoma pagal atitinkamas zonas ir gyventojų atstumą nuo elektrinės. Avarijos atveju, gyventojų apsaugos plane numatoma ne tik informuoti ir konsultuoti gyventojus, bet ir, priklausomai nuo avarijos fazės, slėpimasis, jodo profilaktika, gyventojų evakavimas ir kt.

Pirmiausia, jei Astravo AE vis tik įvyktų nelaimė, Lietuvos gyventojus perspėtų ne tik saugos signalai, bet ir pranešimai per radiją, televiziją ir tiesioginiai trumpieji pranešimai į mobiliuosius telefonus. Nelaimės atveju, gatvėse skambėtų 3 minučių trukmės įspėjamasis „Dėmesio visiems!“ bei skelbiamas signalas – „Radiacinis pavojus!“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Svarbiausia – nuolat sekti žinias per radiją ir televiziją, nes tik tokiu būdu sužinosite kada ir kokių veiksmų imtis. Savavališkai atlikdami veiksmus galite pakenkti sau ir savo artimiesiems“, – įspėja VPGT.

Be abejo, verta žinoti, kaip netikėtai situacijai pasiruošti iš anksto. Lietuvoje veikiančioje platformoje LT72.lt detaliai nurodoma, kaip pasirengti įvairioms ekstremalioms situacijoms. Čia galima rasti informacijos, kur saugiai pasislėpti branduolinės avarijos atveju, kokiomis atsargomis būtina pasirūpinti, kaip paruošti išvykimo krepšį bei šeimos planą, kaip gauti perspėjimo pranešimą apie ekstremalią situaciją į mobilųjį telefoną.

REKLAMA

Gali tekti palikti namus

Nelaimės Astravo AE atveju tikėtini du scenarijai – priklausomai nuo nelaimės masto ir gyventojų atstumo nuo elektrinės, gyventojai gali būti prašomi arba pasilikti namuose, arba nedelsiant palikti gyvenamąją vietą.

Pirmuoju atveju, gyventojai turi užsandarinti būstą – uždaryti langus, duris, orlaides, uždengti vėdinimo angas, nieko nepamirštant. LT72.lt pataria langus ir duris apklijuoti popieriaus ar polimerinėmis juostelėmis, o jei langai plastikiniai, galite būti ramūs, jie labai sandarūs. Namuose liekantys gyventojai turi sekti naujausią informaciją per radiją ir televizorių, kuri nuolat bus teikiamos rekomendacijos, kaip elgtis.

REKLAMA

30 km spinduliu nuo Astravo AE gyvenantiems asmenims, gavus oficialų paliepimą, gali tekti palikti namus. Tokiu atveju rekomenduojama iš anksto būti pasiruošus būtiniausius daiktus (dokumentus, pinigus, šeimynines relikvijas, vaistus, užrašų knygelę su telefonais, kelis mėgstamiausius vaikų žaislus).

5 km spinduliu nuo elektrinės gyvenantys asmenys būtų evakuoti vos kiltų avarijos grėsmė. Tuo metu 100 km nuo elektrinės įsikūrę asmenys gali būti prašomi trumpam palikti gyvenamąją vietą.

Jei gavote paliepimą palikti namus, LT72.lt rekomenduoja maisto produktų pasiruošti bent 2–3 dienoms. Paliekant namus, būtina išjungti elektros prietaisus, sandariai uždaryti langus bei duris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų