REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šįmet nemalonios žinios, perspėjimo apie planuojamą atleidimą iš darbo, sulaukia dvigubai daugiau lietuvių nei pernai. O kas antras iš jų dirbo viešajame sektoriuje. Ekspertai perspėja: šis faktas, ieškant naujo darbo, gali pakišti koją.

Šįmet nemalonios žinios, perspėjimo apie planuojamą atleidimą iš darbo, sulaukia dvigubai daugiau lietuvių nei pernai. O kas antras iš jų dirbo viešajame sektoriuje. Ekspertai perspėja: šis faktas, ieškant naujo darbo, gali pakišti koją.

REKLAMA

Kaltina pertvarkas 

Kaip rodo Užimtumo tarnybos duomenys, 2017 m. įspėjimus apie numatomą atleidimą gavo apie 2900 žmonių. Per vienuolika šių metų mėnesių šis rodiklis šoktelėjo kone dvigubai – iki 5200. Tai didžiausias skaičius nuo pat 2010 m., kuomet apie atleidimus sužinojo 6200 žmonių. 

„Kas antras apie atleidimą įspėtas darbuotojas 2018 m. pirmąjį – trečiąjį ketvirčiais priklausė viešajam sektoriui“, – pastebėjo Užimtumo tarnybos atstovė spaudai Milda Jankauskienė.

Anot jos, dažniausia šįmet įmonių nurodoma numatomo atleidimo priežastis – struktūros pertvarka, o didžiausią įtaką darbuotojų atleidimams turėjo valstybės įstaigose vykstančios reorganizacijos.

REKLAMA
REKLAMA

Tokią priežastį nurodė Aplinkos ministerija, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba, Muitinės departamentas, Žemės ūkio ministerija, Hidrometeorologijos tarnyba, Sveikatos ministerija.

REKLAMA

Išskėstom rankom nelaukia 

Nors tiek darbdaviai, tiek ekonomistai vienbalsiai teigia, kad šiuo metu šalyje jaučiamas smarkus darbo jėgos trūkumas, bet atleistiesiems iš valstybės tarnybos naują pragyvenimo šaltinį susirasti gali būti keblu.

„Viešojo sektoriaus darbuotojai turi tam tikros darbo specifikos patirtį. Todėl žmonėms, ilgą laiką dirbusiems valstybės tarnyboje, dažnai sunku susirasti darbą privačiame sektoriuje. Tiesiog yra kitokie darbo principai.

Dėl to rinka nesusiurbs visų atleidžiamų valdininkų. Dalis jų privalės persikvalifikuoti“, – įsitikinęs ekonomistas, bendrovės „SME Finance“ patarėjas ekonomikai Aleksandras Izgorodinas.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto, įgijusieji profesinės patirties privačiame sektoriuje pernelyg jaudintis dėl naujo darbo neturėtų. Kaip rodo statistika, Lietuvoje fiksuojamas chroniškas darbuotojų trūkumas

„Šiuo metu 72 proc. darbingo amžiaus Lietuvos gyventojų turi darbą. Tai – rekordinis skaičius nuo pat 1998 m., kuomet šis rodiklis pradėtas skaičiuoti“, – pažymėjo A. Izgorodinas.

Tačiau pašnekovo teigimu, tendencija, kad darbo dažnai netenka viešojo sektoriaus darbuotojai, atskleidžia ir kitą bėdą.

„Valstybė nesėkmingai investuoja į savo darbuotojų efektyvumo didinimą. Viena vertus, valstybė yra lyderė pagal atleidimus, bet kartu ir pagal darbuotojų trūkumą. 3,3 proc. visų darbo vietų valstybės tarnyboje dabar yra laisvos“, – sakė A. Izgorodinas.

Ekonomisto teigimu, viešajam sektoriui trūksta struktūrinių reformų ir praktikų, kurios sėkmingai pasiteisino privačiame sektoriuje. Esą būtų pravartu optimizuoti tarnautojų skaičių, likusiems mokant konkurencingesnius atlyginimus. Padėtų ir darbuotojų premijavimo sistemos įvedimas, pagal kurią būtų mokami priedai už pasiektus užsibrėžtus tikslus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų