REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
25
„MG Baltic“ byla (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Vilniaus apygardos teismas trečiadienį tęsia liudininkų apklausą „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje. Šįkart prie tribūnos stojo žiniasklaidos pirkimo ir planavimo įmonės PHD generalinis direktorius Dalius Dulevičius.

25

Vilniaus apygardos teismas trečiadienį tęsia liudininkų apklausą „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje. Šįkart prie tribūnos stojo žiniasklaidos pirkimo ir planavimo įmonės PHD generalinis direktorius Dalius Dulevičius.

REKLAMA

Dauguma kaltinamųjų advokatų teisėjų kolegijai pareiškė prašymą, kad posėdis vyktų už uždarų durų, nes jo metu gali būti aptariamos komercinės paslaptys, tačiau pasitarusi teisėjų kolegija nusprendė dalį posėdžio vykdyti atvirai.

Kyšis per nuolaidą

Iš „MG Baltic“ koncerno veiklos pasitraukęs Raimondas Kurlianskis kaltinamas papirkęs Vytautą Gapšį, kai šis 2012–2016 m. buvo Seimo narys ir Darbo partijos pirmininko pavaduotojas. Skaičiuojama, kad bendra kyšių suma – 27,1 tūkst. eurų.

Už dalį šios sumos buvo padarytos nuolaidos už per koncernui priklausančias televizijas transliuotą Darbo partijos politinę reklamą, kita dalis lėšų užmaskuotos kaip parama viešajai įstaigai. Kyšiai tuometiniam parlamentarui galimai skirti už palankių „MG Baltic“ sprendimų priėmimą.

REKLAMA
REKLAMA

Kiek anksčiau teismas jau apklausė LNK pardavimų vadovą Tomą Bartininką. Šis teigė, kad Darbo partijos reklamos užsakymas laikomas mažesniu, o ne dideliu užsakymu. Jo teigimu, reklamos kainas LNK derino ne tiesiogiai su Darbo partija, o su įmonės PHD vadovu Daliumi Dulevičiumi.

REKLAMA

Paklaustas, ar suteikė 12,1 tūkst. eurų vertės PHD užsakymui, T. Bartininkas sakė negalintis apibūdinti aplinkybių, bet patikino, kad „nuolaida buvo suteikta, nes žiniasklaidos rinkoje visi klientai gauna vienokią ar kitokią nuolaidą“.

Nuolaidą gauna visi

D. Dulevičius iš visų kaltinamųjų sakė pažįstantis tik V. Gapšį, kaip Darbo partijos atstovą.

PHD vadovas taip pat patikino, kad nuolaida žiniasklaidoje yra „standartinė procedūra“. Tačiau jis negalėjo plačiau paaiškinti, kaip nustatomas nuolaidų dydis, tai esą priklauso nuo kanalo. Reklama pirkta ne politinės agitacijos laikotarpiu – 2015 metų lapkritį, gruodį.

REKLAMA
REKLAMA

„Nuolaida konkrečiam klientui, atsižvelgiant į jo biudžetą – natūralus dalykas, standartinė procedūra. Šitam konkrečiam klientui buvo derybos, sąlygos konkrečiam biudžetui. <...> Mes tarėmės dėl mažiausios galimos kainos. Aš, kaip media planavimo įmonės atstovas, rekomenduoju klientui, ar kaina gera, ar nėra gera“, – teismui sakė D. Dulevičius.

Pasak įmonės vadovo, V. Gapšys tuo metu buvo atsakingas už Darbo partijos žiniasklaidos strategiją, reklamos biudžetą. Liudytojas sakė žinantis, bet nepažįstantis anksčiau apklaustą T. Bartininką.

„Aš su juo konkrečių sąlygų nederinau“, – patikino D. Dulevičius.

Jo teigimu, pagrindinis bendravimas derinant reikalus vyko su V. Gapšiu PHD kontoroje arba Darbo partijos būstinėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip pasakojo D. Dulevičius, kiekvienam reklamos užsakymui televizijos kanalas turi standartinį užsakymą, o susitarimas dėl reklamos kainos vyksta tarp žiniasklaidos planavimo kompanijos ir televizijos. Užsakymą apmoka klientas, šiuo atveju – Darbo partija.

Nuolaida – 12,1 tūkst. eurų (Papildyta 10.21 val.)

Nuolaida Darbo partijos reklamai pritaikyta nuo galutinės sąskaitos. Anot D. Dulevičiaus, galutinė sąskaita sumažėjo 12,1 tūkst. eurų. Tačiau papildomą nuolaidą, įmonės vadovo teigimu, išsiderėjo ne PHD. D. Dulevičius taip pat nežinojo, kokią įtaką nuolaidai turėjo pats V. Gapšys.

Anot D. Dulevičiaus – 12,1 tūkst. eurų yra didelė nuolaida tokiam užsakymui, kaip Darbo partijos.

REKLAMA

Paklaustas, kokia iš tokios nuolaidos nauda Darbo partijai, D. Dulevičius pažymėjo, kad tokiu atveju partijos biudžetas reklamai sumažėjo 12,1 tūkst. eurų, bet PHD iš to naudos esą nesulaukė.

Nori nušalinti teisėjus (Papildyta 11.14 val.)

Darbo partijos advokatas Vaidotas Sviderskis pareiškė teisėjų kolegijai nušalinimą, nes teisėjų kolegija nesutiko posėdžio tęsti už uždarų durų, o posėdžio metu turi būti aptariama konfidenciali informacija. Tai ne pirmas kartas, kai kaltinamųjų advokatai bando nušalinti teisėjų kolegiją nuo bylos.

„Nepaisant konfidencialumo, teismo procesas buvo tęsiamas ir nuo šio momento nebuvo uždaras“, – pareiškė V. Sviderskis.

REKLAMA

Savo ruožtu prokuroras Justas Laucius pagrindo teisėjų kolegijos nušalinimui nematė bei neprieštaravo, kad posėdis vyktų atvirai.

Tuo metu R. Kurlianskį ginantis Simonas Slapšinskas piktinosi, kad teisėjai yra šališki ir esą daro viską, kad padėtų žiniasklaidai nušviesti šią bylą. Jis palaikė siūlymą nušalinti teisėjus.

Tačiau teismas pagrindo nusišalinti neįžvelgė ir advokato prašymo netenkino.

Byloje – aštuoni kaltinamieji

Amžiaus byla vadinamoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje kaltinimai pateikti penkiems fiziniams ir trims juridiniams asmenims.

Darbo partijai įtarimai pateikti dėl kyšininkavimo ir prekybos poveikiu, Liberalų sąjūdis įtariamas kyšininkavimu, prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu, o koncernas „MG Baltic“ įtariamas šių partijų papirkimu ir prekyba poveikiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pareigūnai įtaria, kad politikai ėmė ar tarėsi dėl kyšių su tuometiniu „MG Baltic“ viceprezidentu R. Kurlianskiu, o vėliau siūlė ar palaikė koncernui palankias iniciatyvas Seime ir kitose institucijose.

Buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas E. Masiulis įtariamas dėl prekybos poveikiu, kyšininkavimo ir neteisėto praturtėjimo, buvusiam šios partijos vicepirmininkui G. Steponavičiui pateikti įtarimai piktnaudžiavimu, buvusiam Vilniaus miesto tarybos nariui Š. Gustainiui – kyšininkavimu. V. Gapšys įtariamas dėl kyšininkavimo ir prekybos poveikiu, R. Kurlianskis – dėl papirkimo ir prekybos poveikiu.

Valstybinį kaltinimą palaiko prokuroras Justas Laucius. Bylą nagrinėjančią teisėjų kolegiją sudaro pirmininkė Nijolė Žimkienė, Jurgita Kolyčienė ir Ugnius Trumpulis. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų