REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Laikinai Švietimo ir mokslo ministerijai vadovaujantis susisiekimo ministras Rokas Masiulis sako, kad ieškos vidinių švietimo sistemos išteklių mokytojų algoms kelti ir kitiems streikuojančios pedagogų profsąjungos reikalavimams tenkinti.

Laikinai Švietimo ir mokslo ministerijai vadovaujantis susisiekimo ministras Rokas Masiulis sako, kad ieškos vidinių švietimo sistemos išteklių mokytojų algoms kelti ir kitiems streikuojančios pedagogų profsąjungos reikalavimams tenkinti.

REKLAMA

„Vienas aspektas, kurį mes norėtume išnaudoti, tai pradėsime vertinti vidinius resursus, kiek sektoriuje yra vidinių resursų, neskaidrios veiklos, kad tuos vidinius resursus išlaisvinus atsirastų daugiau lėšų“, – žurnalistams po derybų su pedagogų profsąjungomis antradienį sakė R. Masiulis.

„Kas mums pavyko susisiekimo sektoriuje, tai, tikiuosi, kad švietimo sektoriuje tai daryti irgi įmanoma“, – pridūrė jis.

Ministras BNS patvirtino, kad šiuo metu rengiamas auditų švietimo sistemoje planas, o patikrinimus vykdytų ir Susisiekimo ministerijos specialistai.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl auditų galutinai žadama apsispręsti šią arba kitą savaitę.

„Pirmiausia reikėtų pradėti nuo tų vietų, kur yra didžiausios sumos ir lengviausia išieškoti“, – kalbėjo ministras.

REKLAMA

R. Masiulis su profsąjungų atstovais antradienį aptarė galimybes taisyti rugsėjį įvestą etatinio darbo užmokesčio sistemą, jie taip pat planuoja susitikti ketvirtadienį.

Jis tvirtino kol kas nekalbėjęs apie maždaug 300 mln. eurų kainuosiančius Andriaus Navicko profsąjungos reikalavimus, nes neturi tam įgaliojimų, o valstybės biudžetas šiuo metu baigiamas priimti Seime.

Vis dėlto ministras teigė, kad ketvirtadienį su pedagogais aptars ir auditų švietimo sistemoje planus.

Jis žadėjo, kad mokytojams bus leidžiama užeiti ir išeiti iš ministerijos.

„Švietimo ir mokslo ministerija nėra kalėjimas“, – sakė ministras.

R. Masiulis pridūrė, kad streikuojantys mokytojai iš tiesų „labai pergyvena“ dėl mokytis negalinčių vaikų.

REKLAMA
REKLAMA

„Jie supranta, kad jie kovoja, bet iš tiesų jie labai pergyvena, žmogiškai pergyvena, mokytojos net verkia toje salėje. Kaltinti, kad jiems nerūpi vaikai, čia tikrai ne tas“, – tvirtino laikinasis Švietimo ir mokslo ministerijos vadovas.

Prašys prezidentės veto

Seimui antradienį rengiantis priimti kitų metų valstybės biudžetą, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos lyderis A. Navickas teigė, kad prašys prezidentės Dalios Grybauskaitės jį vetuoti, nes Vyriausybė neatsižvelgė į reikalavimus.

Profsąjunga reikalauja penktadaliu didinti mokytojų atlyginimų koeficientus, taip pat didinti nekontaktinių valandų skaičių priešmokyklinio ir ikimokyklinio ugdymo pedagogams, naikinti pareiginės algos pastoviosios dalies funkcinius intervalus, mažinti klases.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu šiandien visgi Seimas nepritaria ir biudžete nenumato (pinigų mūsų reikalavimams – BNS), tai mes tikrai kreipsimės į prezidentę, kad būtų vetuojamas tas įstatymas, streiką tęsime ir pasižiūrėsime, kokie pasiūlymai bus“, – žurnalistams sakė A. Navickas.

Jis taip pat sakė, kad klausimas dėl streikuojančių mokytojų algų išmokėjimo bus derybų objektas streikui baigti.

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis teigia, kad valstybė streikuojantiems pedagogams algų nemokės.

„Jeigu Vyriausybė ir toliau laikys mokytojus ir mokinius priešais ir pavogs Kalėdas iš jų šeimų, tai mes tikrai bandysime bendromis jėgomis kompensuoti jų darbo užmokestį“, – kalbėjo profsąjungos lyderis.

REKLAMA

Pasak jo, mokytojai derybose dėl savo reikalavimų pasirengę eiti į kompromisus: „Jeigu matytume, kad dalis mūsų reikalavimų yra sprendžiama, o dalis sprendžiama vėliau, tada būtų galima svarstyti apie streiko pabaigą“.

Dalis Lietuvos pedagogų streikuoja penktą savaitę. Antradienį pamokų neveda apie 950 mokytojų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų