REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
4
Ričardas Doveika

Šiandien, Šv. Kalėdų rytą daugelis mažų vaikų su tėveliais skuba prie namuose papuoštos eglutės ir pakuoja savo šventines dovanas. Tačiau kunigas Ričardas Doveika lietuviams turi kiek kitokią žinią ir teigia, kad didžiausia dovana vaikams – mūsų pačių laikas.

4

Šiandien, Šv. Kalėdų rytą daugelis mažų vaikų su tėveliais skuba prie namuose papuoštos eglutės ir pakuoja savo šventines dovanas. Tačiau kunigas Ričardas Doveika lietuviams turi kiek kitokią žinią ir teigia, kad didžiausia dovana vaikams – mūsų pačių laikas.

REKLAMA

Stebuklingas ir magiškas – tokiais epitetais yra apipintas Šv. Kalėdų rytas. Jau nuo pat vaikystės daugelis mūsų jį prisimena kaip jaukų, šiltą ir be galo artimą laiką, praleistą drauge su artimiausiais žmonėmis.

Tačiau šiais laikais, vis dažniau vaikai šį rytą sieja ne su laiku, praleistu su tėvais, o būtent su kalėdinėmis dovanomis.

Atkreipti dėmesį į prasmę

Kunigas Ričardas Doveika visiems Lietuvoms žmonėms šiandien nori palinkėti dosnumo – vaikams, šeimose ir išmokti suteikti vienas kitam laiko dovaną.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiandien mes galime džiaugtis, nes gyvename taikos laikotarpiu. Mūsų vaikai auga nematę okupacijos, o jaunoji karta auga, nematę nepritekliaus ar bado. Visi šie negerumai, sakykime, vienišumas, vienatvė, maisto stoka – tai mus lydintys reiškiniai, bet jau nebe dominuojantys.

REKLAMA

Šiandien jaunoji karta gyvena taip, kaip dar nei viena karta negyveno. Todėl čia tenka didelė atsakomybė atkreipti dėmesį į to prasmę“, – atvirai ir nuoširdžiai kalba lietuvių gerbiamas kunigas.

Formuoti vaikų auklėjimą

R. Doveikos teigimu, kalėdinės dovanos – tai nėra įvertinimas už elgesį, o juo labiau pakištukas. Kunigo manymu, Šv. Kalėdų diena nėra mainų diena. Tik nuo vaiko auklėjimo ir formuojamojo tarpusavio šeimos narių santykio priklauso, ar vaikas džiaugsis radęs po eglute knygą, saldainį, ar tiesiog pažiūrės, ką jis užsakė ir padės varnelę.

REKLAMA
REKLAMA

„Kartais reikia daug laiko formuoti turėjimo prasmę ir tėvai to laiko pristinga. Teko studijuoti man ir Romoje, kur vaikai pirmą dovaną gauna gruodžio šeštąją, Šv. Mikalojaus dieną, jis – Kalėdų senelio prototipas. Vaikai gauna meduolį – kartų arba saldų, tai jau auklėjimasis prisilietimas prie vaiko. Jeigu gavai kartų meduolį – matyt reikia daugiau pagarbos, dėmesio“.

Tapti malonės vaisiumi

Kunigas R. Doveika visiems Lietuvos žmonėms Šv. Kalėdų proga nuoširdžiai linki, kad visos dovanos būtų simboliškos ir paprastos. „Kai mes išmoksime džiaugtis ne dovanos turiniu, o simbolika, suvokimu, kad kažkas apie mane pagalvojo, mane prisiminė, galbūt gausiu dovaną skambutį, atvirutę, ranka rašytą ar laišką – tokios ugdančios dovanos turės reikšmę ir prasmę“, – sako kunigas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes kiekvienas gimėme iš malonės, kuri lydi visą gyvenimą mus. Ir kai mes užauginame vaikus malonės supratime, kad didžiausias turtas yra turėti į ką pažvelgti, atlaužti gabalėlio žmogiškumo, tuomet Kalėdų dovanų džiaugsmas, mainų sąmonė pakis į santykių kultūrą. To linkiu visos Lietuvos šeimoms.

Kai kelios kartos gali Kalėdų laikotarpiu pažvelgti vienas į kitą ir pamatyti ateitį, kai seneliai anūkuose mato savo ateitį, dėl ko tiek dirbo, kovojo – jie pamato savo ateitį tikrovėje. Kai tėvai tarp anūkų ir senelių yra jungiamasis malonės vaisius, manau, mes galime kalbėti apie pilnavertę ir labai laimingą šeimą šiuolaikiniame pasaulyje“, - pilnatvės Šv. Kalėdų dieną linki kunigas R. Doveika.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų