REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
61
Protestas (Fotodiena/Vilius Jurgelevičius )

Apie 5000-6000 tūkstančius žmonių suvienijusi, streikuojančius mokytojus palaikanti protesto akcija Vilniaus širdyje Premjerui Sauliui Skverneliui įspūdžio nepadarė. Skvernelis nekeičia pozicijos, profsąjungų reikalavimams įgyvendinti reikalingų milijonų ieškoma nebus, biudžeto tvirtinimas nestabdomas. Tuo metu streikuojantys mokytojai nenusileidžia, nenutraukia nei streiko, nei protesto akcijos.

61

Apie 5000-6000 tūkstančius žmonių suvienijusi, streikuojančius mokytojus palaikanti protesto akcija Vilniaus širdyje Premjerui Sauliui Skverneliui įspūdžio nepadarė. Skvernelis nekeičia pozicijos, profsąjungų reikalavimams įgyvendinti reikalingų milijonų ieškoma nebus, biudžeto tvirtinimas nestabdomas. Tuo metu streikuojantys mokytojai nenusileidžia, nenutraukia nei streiko, nei protesto akcijos.

REKLAMA

„Paskutinio skambučio“ mitingo dalyviai sekmadienį susikibo rankomis ir tapo gyva žmonių grandine, nuo Seimo per Gedimino prospektą iki Švietimo ir mokslo ministerijos, kur beveik 2 savaites gyvena protestuojantys, streikuojantys pedagogai. Pusvalandį pastovėję grandinėje, apie 5000-6000 žmonių susibūrė vienoje vietoje, šalia Sauliaus Skvernelio vadovaujamos Vyriausybės, Kudirkos aikštėje. Tiesa, Premjeras tikėjosi, kad po jo langais susirinks daugiau žmonių.

„Iėjo ne tiek ir daug žmonių, kaip buvo prognozuojama, ar tikėjosi, bet vis tiek žmonės turi savo nuomonė, kurią reiškė, tai yra demokratinė valstybė ir visiškai priimtina“, – sakė Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis.

REKLAMA
REKLAMA

Skvernelis šiandien atvykęs į Seimą pripažino, kad mitinge jį nustebino tik vienas dalykas.

„Paradoksas, bet kada paskutinį kartą ne tokio masto mitingas buvo prieš 10 metų, kada buvo drastiškai padidinti mokesčiai, ir drastiškai sumažinti atlyginimai ir išmokos. Tai dabar protestuoja prieš tai, kad mažinami mokesčiai ir didinam atlyginimus“, – sakė S. Skvernelis.

REKLAMA

Nors Premjeras piketo nesureikšmina protesto nuotaikos persikėlė ir į posėdžių salę. Opoziciją ir valdančiuosius šiandien greitai suskaldė ginčai dėl biudžeto, kuriame nėra numatyti pinigai streikuojančių mokytojų reikalavimams įgyvendinti. Valdantieji aiškina, kad jie padarė viską, ką galėjo, o opozicija reikalauja, kad biudžeto tvirtinimas būtų atidėtas.

Daug nesutarimų

„Visi suprantam, kad biudžetas reikalingas tam, kad sausio mėnesį Lietuvos gyventojai pajustų mokesčių sumažėjimą per padidėjusius atlyginimus, kad padidėtų vaiko pinigai, kad padidėtų pensijos ir visa kita. Ir mokytojų ir visų kitų darbuotojų atlyginimai paaugs dėl tų sprendimų“, – sako Seimo narys Ramūnas Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA

„Biudžetą tikrai galiam keisti, tų rezervų tikrai yra. Ir kai kurie Vyriausybės sprendimai gali būti sustabdyti, aš net nekalbu, kad apie tai, kad jie turi būti atšaukti, aš suprantu, kad politinė valia jiems išsaugoti yra, bet juos galima nukelti. Pirmiausias dalykas, ko mes siekiame, tai yra, kad bent jau vieną savaitę būtų nukeltas biudžeto svarstymas ir prasidėtų realios derybos su profesinėmis sąjungomis“, – sako Gabrielius Landsbergis.

„Jokių diskusijų, jokių kalbų apie mokytojų reikalavimus, o kalbėsime apie tai kas bus po 2020 metų, na, man taip netinka“, – įsitikinęs Eugenijus Gentvilas.

Biudžeto klausimas

Opozicijai pavyko suorganizuoti susitikimą dėl mokytojų ir biudžeto likimo Seimo Pirmininko kabinete, tačiau Viktoro Pranckiečio žinios tokios pačios kaip ir Skvernelio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Biudžeto priėmimas neliečia vien švietimo, liečia ir švietimo darbuotojus ir visą viešąjį sektorių ir visą sistemą, ir stabdyti šiuo laiku sistemą mes turbūt neturime prabangos“, – sako Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Tuo metu Švietimo ir mokslo ministerijoje nuotaikos linksmesnės. Laikinai įstaigai vadovaujantis susisiekimo ministras Rokas Masiulis atsisakė papildomos apsaugos, mokytojai gali laisvai vaikščioti, išeiti įkvėpti gryno oro.

„Vakar mes visą rytą matydami prie lango besibūriuojančius žmones, dainuojantį universiteto chorą, mes čia verkėm, verkėm ne iš liūdesio, o iš begalinio džiaugsmo, dėl, kad mūsų visuomenė bunda, kad jie supranta mokytojus“, – tikina lietuvių kalbos mokytoja Elvyra.

REKLAMA

Jai pritaria ir kita lietuvių kalbos mokytoa Lilija.

„Vakar buvo toks didžiulis palaikymas, kokio galbūt mes galėjom tik pasvajoti apie tokį palaikymą ir tokią reakciją žmonių ir turbūt net slapčiausiose svajonėse to nebuvo, kas įvyko“, – sako pedagogė.

Streikas nesibaigia

Tiesa, protestas ir streikas nesibaigia, rytoj Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, streikuos beveik 1000-is mokytojų iš 45 000 tūkstančių. Masiulis rytoj taip pat turėtų pradėti derybas su streikuojančia profsąjunga, tačiau, ar pavyks susikalbėti biudžeto tvirtinimo akivaizdoje, prognozuoti sunku.

„Arba biudžetas bus pakoreguotas, jeigu bus suspėta, jeigu nebus suspėta galbūt jis bus atidėtas, jeigu to neįvyks, mes toliau tęsim streiką ir toliau čia būsim, tikimės Prezidentė jį vetuos ir vėl jis grįš į Seimą, tai tokie mūsų tolimesni veiksmai“, tikina profsąjungos vadovas Andrius Navickas.

Politikams ir profsąjungoms pavyko susitarti tik dėl Prezidentės Dalios Grybauskaitės skubos tvarka teikiamų pataisų, kurios turėtų supaprastinti etatinio apmokėjimo sistemą. Pataisų pateikimui pirmadienį pritarė Seimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų