REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Statistiška yra gana realu, kad jūs kažkuriuo gyvenimo etapu pradėsite susitikinėti su psichopatu ar psichopate. Yra paskaičiuota, kad 1 iš 100 žmonių yra psichopatai – panašiai toks pats skaičius pasaulyje yra ir mokytojų.

Statistiška yra gana realu, kad jūs kažkuriuo gyvenimo etapu pradėsite susitikinėti su psichopatu ar psichopate. Yra paskaičiuota, kad 1 iš 100 žmonių yra psichopatai – panašiai toks pats skaičius pasaulyje yra ir mokytojų.

REKLAMA

Daugeliui psichopatai siejasi su žiniasklaidos suformuotais žudikų maniakų įvaizdžiais. Tačiau iš tiesų dauguma psichopatų nėra kriminaliniai veikėjai, jie ramiai gyvena savo psichopatinius gyvenimus tarp „normalių“ žmonių, „iflscience.com“ cituojama santykių psichologė Calli Tzani Pepelasi.

Tyrėjai sutaria, kad psichopatams būdingas antisocialinis elgesys, atjautos ir empatijos nebuvimas, jie būna bebaimiai ir emociškai nepaveikūs, niekšiški, impulsyvūs ir labai egoistiški.

Psichopatai turi ir gerų charakterio savybių, tokių kaip dėmesys detalėms, mokėjimas „skaityti“ žmones ir gebėjimas lengvai užmegzti pokalbį. Jie taip pat geba būti tikslūs detalėms ir kūrybiški, todėl nesunkiai pasiekia profesinių aukštumų.

REKLAMA
REKLAMA

Santykių problemos

Pirmoji ryški psichopatams būdinga savybė, išryškėjanti su jais susitikinėjant, yra patologinis melas. Psichopatai dažnai ir nevengiant pasikartojimų bando apgauti savo partnerius ir meluos bet ką ir bet kokiomis aplinkybėmis, kad tik pateisintų savo elgesį ir pasiektų savo tikslų – kokie jie bebūtų.

REKLAMA

Deja, prigauti psichopatą meluojant yra gana sudėtinga, nes pastarieji kuria puikiai suręstas ir sudėtingas melų schemas. Taip pat jie dažniausiai pasižymi puikia charizma, kuri ir patraukia partnerį iš pat pradžių – tai taip pat prisideda prie to, kad melai lieka nepastebėti.

Savo vertę jie paprastai vertina itin gerai. Net jeigu jūs esate sėkmingas, savimi pasitikintis profesionalas, jūs tikriausiai jausitės ne toks sėkmingas stovėdamas šalia. O jeigu ne, tuomet psichopatas partneris bandys palaužti jūsų savivertę, siekiant perimti jūsų kontrolę. Mokslininkai pastebi, kad psichopatai dažnai naudoja savo aukų klaidinimo, kvailinimo, dėmesio nukreipimo, įtikinėjimo ir apgavystės taktikas.

REKLAMA
REKLAMA

Psichopatai meistriškai manipuliuoja kitais žmonėmis, nes puikiai moka išskaityti kitų elgesį ir moka tuo naudotis. Jeigu jūs palaikote santykius su psichopatu ir nepasiduodate manipuliacijoms, tikėtina, kad sulauksite niūrių ir piktų, nusivylimo pilnų, įžūlių pokalbių, primenančių mažo vaiko kaprizus.

Dar vienas psichopatų bruožas – kaltės jausmo nebuvimas. Tikėtis, kad tai galima kažkaip pakeisti ar išgyvendinti yra beprasmiška – tyrimais nustatyta, kad psichopatų smegenys veikia tik tokiu būdu. Neseniai JAV atliktas psichopatų kalėjime smegenų tyrimas parodė, kad „kuo labiau psichopatas, tuo mažiau jis bus linkęs jausti gailestį prasikaltus ar pamelavus“. Tai yra siejama su sumažėjusiu smegenų dalies, atsakingos ir už moralę ar emocijas, veiklos aktyvumu. Kiti tyrimai parodė, kad psichopatai pasižymi struktūriniais ir funkciniais skirtumais keliose smegenų srityse, įskaitant prefrontalinę žievę, kuri atlieka esminį vaidmenį asmenybės tobulėjime ir planavime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gana sunku būti poroje su žmogumi, kuris visiškai nejaučia empatijos. Tačiau psichopatai gali būti įvairūs, o dalis jų pasižymi visiškai normaliai funkcionuojančiu empatijos jausmu. Tiesiog jie gali sąmoningai jo atsisakyti, ar „išjungti“. Lygiai taip pat jie gali matyti savo neigiamą elgesį ir iš to kylančias problemas, tačiau elgtis ir toliau taip pat dėl kontrolės trūkumo.

Poroje su psichopatais reikia būti nusiteikus jų svaičiojimams ir „šimtmečio planams“, kurių realumas yra labai abejotinas. Jie taip pat gali būti nemalonūs jūsų bendradarbiams ar lengvai sugadinti vakarėlį savo elgesiu.

Sugrįžti psichopatas gali tik vienu atveju – jeigu kitur bus blogiau

Jeigu jūs nuspręsite kažkuriam laikui psichopatą palikti ir vėl susigrąžinti, tai bus labai sunku įgyvendinti. Poroje psichopatas niekada neprisiims atsakomybės už tai, kad kažkas santykiuose buvo negerai. Vietoje to, jie kaltins bet ką, tik ne save. Net jeigu jūs jaučiatės įžeista ar įžeistas dėl ko nors, ką padarė psichopatinė asmenybė, jis manys, kad tai yra jūsų kaltė – „nereikėjo įsižeisti“.

REKLAMA

Yra tik vienas dalykas, priversiantis jūsų psichopatinę antrąją pusę sugrįžti – jos dabartinis partneris pasirodys ne toks nuostabus, įdomus ir geidžiamas, kaip buvo įsivaizduota. Tuomet galima sulaukti ir amžinos meilės priesaikų, ir atsiprašymų. Taip yra todėl, kad psichopatai mėgsta parazituoti, gyventi kitais ir imti iš jų daugiau, nei duoda patys. Tai reiškia, kad jie tikėsis turėti jūsų draugus, jūsų gyvenimiškuosius resursus, net ir finansus gali laikyti savais.

Psichologės teigimu, psichopatai į santykius žiūri savaip. Jie taip pat patiria skausmą, jaučia vienišumą, turi troškimų ir jaučiasi nuliūdę jeigu nesulaukia dėmesio. Be jokios abejonės, susitikinėti su psichopatu nėra kiekvienam. Tačiau kai kurie tame gali įžvelgti ne tik neigiamas charakterio savybes, taip suteikiant galimybę sukurti puikius santykius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų