REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Pasaulyje šiuo metu yra apie 164 mln. darbo migrantų – devyniais procentais daugiau nei 2013-aisiais, pranešė Jungtinės Tautos (JT).

 Pasaulyje šiuo metu yra apie 164 mln. darbo migrantų – devyniais procentais daugiau nei 2013-aisiais, pranešė Jungtinės Tautos (JT).

REKLAMA

Tarptautinės darbo organizacijos (TDO) parengtoje ataskaitoje teigiama, kad darbo migrantai sudaro apie 4,7 proc. pasaulio darbo jėgos, o jų didžioji dalis dirba dideles ir didesnes nei vidutines pajamas gaunančiose šalyse.

Ataskaitoje, kuri buvo parengta pagal JT 2017 metų duomenis, darbo migrantai apibrėžiami kaip vyresni nei 15 metų amžiaus asmenys, kurie persikėlė į kitą šalį ieškodami darbo arba ieškojo darbo ar įsidarbino jau persikėlę į užsienio šalį.

Naujausias darbo migrantų skaičius – 164 mln. – yra gerokai didesnis negu 2013 metais, kuomet darbo migrantų buvo 150 milijonų.

REKLAMA
REKLAMA

Į ataskaitą, kuri buvo paskelbta didėjant skepticizmui dėl JT pakto dėl migracijos – o jis turėtų būti patvirtintas kitą savaitę Maroke ir turėtų padėti geriau valdyti migracijos srautus pasaulyje – įtraukti ir teisėtų, ir neteisėtų migrantų duomenys.

REKLAMA

Duomenys apima ir pabėgėlius, įsiliejančius į darbo rinką, pažymėjo TDO.

Bendras migrantų skaičius pasaulyje padidėjo nuo 232 mln. 2013-aisiais iki 277 mln. praėjusiais metais.

TDO darbo sąlygų ir lygybės departamento direktorė Manuela Tomei žurnalistams pareiškė, kad didesnis migrantų skaičius galėtų būti iš dalies susijęs su tuo, kad dabar surenkami tikslesni duomenys, todėl prie darbo migrantų priskaičiuotų pabėgėlių skaičius, palyginti su 2013 metais, padidėjo 19 milijonų.

Ji įspėjo migracijos nevadinti „krize“, o atvykstančių migrantų srauto nevadinti „invazija“, nes, pasak M. Tomei, tokio pobūdžio sąvokos skatina „nesaugumą ir nerimą [migrantus] priimančiosiose bendruomenėse“.

REKLAMA
REKLAMA

Patvirtinti paktą šalis raginanti M. Tomei tikino, kad tinkamai valdoma migracija „teikia realios naudos ir dividendų“ ir migrantų kilmės, ir priimančiosioms šalims.

„Tai yra pasaulinis ir visuotinis reiškinys, todėl ir atsakas turi būti visuotinis, jei norime efektyviai jį valdyti,“ – pabrėžė M. Tomei ir pridūrė mananti, kad migracija tikrai nesustos.

Kaip parodė naujausia TDO ataskaita, net 58 proc. darbo migrantų (96 mln.) yra vyrai. Prieš penkerius metus šis skaičius buvo dviem procentiniais punktais mažesnis.

„Nors per pastaruosius du dešimtmečius padaugėjo moterų, kurios savarankiškai migruoja ieškodamos darbo, dėl diskriminacijos, kurią jos dažnai patiria dėl savo lyties ir pilietybės, jų galimybės įsidarbinti svetur yra prastesnės negu migrantų vyrų,“ – pažymėjo M. Tomei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų