REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį pažadėjo teikti Seimui įstatymų pataisas, kurios sumažintų galimybes manipuliuoti etatiniu pedagogų apmokėjimu.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį pažadėjo teikti Seimui įstatymų pataisas, kurios sumažintų galimybes manipuliuoti etatiniu pedagogų apmokėjimu.

REKLAMA

„Prezidentė skubos tvarka teikia Seimui įstatymų pataisas, kurios supaprastins švietimo reformos įgyvendinimą ir sumažins galimybes manipuliuoti etatiniu darbo apmokėjimu“, – žurnalistams sakė prezidentės patarėja Rūta Kačkutė.

Šalies vadovė ketvirtadienį susitiko su profsąjungų atstovais, Švietimo ir mokslo ministerijos kancleriu Tomu Daukantu, Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininku Eugenijumi Jovaiša, švietimo ekspertais.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Šis susitikimas vyko tęsiantis mokytojų streikams dėl rugsėjį įvestos etatinės sistemos ir didesnių algų.

R. Kačkutė BNS teigė, kad pataisos palengvins etatinį apmokėjimą ir padarys sistemą suprantamesnę.

REKLAMA
REKLAMA

„Siūlome iš taip vadinamų trijų dabar esamų kišenių palikti tiktai dvi. Viena būtų susijusi su tiesioginiu ugdymo procesu – pamokų vedimu, pasirengimu pamokoms, vertinimu darbų, vadovavimu klasei, o kitą kišenę sudarytų darbas bendruomenei ir profesinis tobulėjimas“, – sakė patarėja.

REKLAMA

„Dabar kyla labai daug įtampų, kas yra tas (...) darbas su bendruomene ir profesinis tobulėjimas. Siūlome, kad visus šiuos nuostatus patvirtintų Švietimo ir mokslo ministerija, bet ne pati, o bendradarbiaudama su švietimo bendruomene, atgaivinant Švietimo tarybą“, – pridūrė ji.

Prezidentės patarėjos teigimu, taip pat bus siūloma Švietimo ir mokslo ministerijai tvirtinti rekomendacijas, kaip sudaryti pedagogų darbo grafiką, o tai užvertų galimybę diskriminuoti atskirus mokytojus.

„Pasak prezidentės, šimtmečio reforma negali virsti šimtmečio chaosu. Padėtis mokyklose turi būti stabilizuota, ugdymo procesas atnaujintas, pagarba mokytojams atkurta, o eksperimentavimas vaikų ateitimi – baigtas“, – kalbėjo R. Kačkutė.

REKLAMA
REKLAMA

Švietimo ir mokslo ministerija žadėjo iki metų pabaigos registruoti pataisas dėl etatinio apmokėjimo sistemos taisymo.

Ministerijos kancleris Tomas Daukantas teigė, kad šalies vadovės pataisos „paskubina visus įvykius“ ir suteikia naujų garantijų mokytojams.

Giria „norą išeiti iš aklavietės“

Ketvirtą savaitę streikuojančios profsąjungos lyderis Andrius Navickas sakė, kad spręs dėl būdų keisti protesto formą, kai sulauks teigiamo Vyriausybės atsako į prezidentės raginimus imtis įgyvendinti jo reikalavimus, ir kai pamatys pačios D. Grybauskaitės pataisas.

Keliasdešimt šios profsąjungos pedagogų daugiau nei savaitę nakvoja Švietimo ir mokslo ministerijos patalpose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Džiaugiuosi prezidente už parodytą iniciatyvą ir norą išeiti iš aklavietės“, – žurnalistams sakė A. Navickas.

Profsąjunga reikalauja penktadaliu didinti mokytojų atlyginimų koeficientus, taip pat didinti nekontaktinių valandų skaičių priešmokyklinio ir ikimokyklinio ugdymo pedagogams, naikinti pareiginės algos pastoviosios dalies funkcinius intervalus, mažinti klases.

Vyriausybė sako, kad įgyvendinti visus profsąjungos reikalavimus papildomai kainuotų apie 300 mln. eurų, bet protestuojantieji teigia, kad šie skaičiai – išpūsti.

A. Navickas teigė išgirdęs šalies vadovės raginimą nutraukti streiką.

„Mes to irgi labai norėtumeme. Mums irgi nėra lengva išgyventi tai, kas daroma“, – kalbėjo Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos lyderis.

REKLAMA

Vyriausybė siūlo A. Navicko profsąjungai ir kitiems viešojo sektoriaus darbuotojams derėtis dėl algų kėlimo programos nuo 2020 metų, tačiau protestuojantys pedagogai nori, kad dalis jų reikalavimų būtų įgyvendinami nuo 2019-ųjų.

Prezidentės patarėja R. Kačkutė, paklausta, ar kitų metų biudžete reikia numatyti papildomų pinigų A. Navicko reikalavimams tenkinti, teigė: „Vyriausybė turi ieškoti galimybių išspręsti susidariusią problemą“.

Ji taip pat tvirtino, kad Vyriausybės abejingumas tęsiantis pedagogų protestams yra netoleruotinas.

Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas E. Jovaiša pranešė, kad stengsis per biudžeto priėmimą Seime jį pakoreguoti, numatant pedagogų algų augimą.

REKLAMA

„Pataisos bus ir įstatyminės, ir kartu bus finansiniai tam tikri įdėjimai. Nors Vyriausybė nebuvo planavusi 2019 metais to padaryti, bet atrasime kelis milijonus, kad šitas procesas prasidėtų“, – teigė politikas.

Kiti viešojo sektoriaus darbuotojai sekmadienį rengia protesto akciją streikuojantiems pedagogams palaikyti.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų