REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vaikus nuskriaudusiems ar įtarimų sulaukusiems tėvams ministras Linas Kukuraitis siūlo pagalvę. Taip jis vadina naują 4 savaičių terminą, per kurį leis tėvams pasitaisyti. Ministras griežtai prieš pusšimčio parlamentarų siūlomą smurto sąvokos keitimą, jam pritaria ir Vyriausybė.

Vaikus nuskriaudusiems ar įtarimų sulaukusiems tėvams ministras Linas Kukuraitis siūlo pagalvę. Taip jis vadina naują 4 savaičių terminą, per kurį leis tėvams pasitaisyti. Ministras griežtai prieš pusšimčio parlamentarų siūlomą smurto sąvokos keitimą, jam pritaria ir Vyriausybė.

REKLAMA

Tačiau dešimtys parlamentarų vis vien aiškina, kad pagalvės nepakanka ir vaikų negalima atimti, net jei tėvai kartais ir pasiūlo paragauti beržinės košės.

Vaikų paėmimo iš šeimų tvarką taisyti užsimoję politikai jau kivirčijasi tarpusavyje, kieno siūlymai geresni. Štai socialinės apsaugos ir darbo ministras L. Kukuraitis siūlo atsisakyti iki šiol taikyto biurokratinio grėsmės lygių nustatymo vaikams, dėl ko daugybė vaikų buvo paimti iš šeimų be rimto pagrindo.

Pagal naują projektą vaiko teisių specialistai iš vaikų grobikų turės tapti šeimų pagalbininkais. Gavę skundą dėl galimo smurto ir išvydę nesaugią vaikui aplinką, specialistai vaiko paimti negalės. Jis turės likti namuose arba pas tėvų pasiūlytus giminaičius, kaimynus ar draugus. 20 darbo dienų šeima bus stebima ir jai teikiama pagalba. Tik tuomet, jei grėsmės vaikui neišnyks, kraštutiniais atvejais, jis bus paimtas iš šeimos.

REKLAMA
REKLAMA

„Įdedam tokias pagalves. Kad vaikas nebūtų paimamas iš šeimos, bet būtų fiksuojama laikina priežiūra. Būtų pasitelkiamas artimųjų, giminaičių, kaimynų tinklas, kuriais pasitiki tėvai. Vaikas iki mėnesio būtų priskiriamas vaiko priežiūrai, bet tėvų teisės įstatyminės išliktų“, – sakė ministras.

REKLAMA

Seime jau registruotas ir konkurencinis L. Kukuraičiui projektas. Jame vaiko paėmimas iš šeimos prilyginamas psichologiniam smurtui ir taip pat siūloma atsisakyti grėsmių lygio nustatymo. Tačiau seimūnai kitaip nei ministras žiūri į vaikų auklėjimą. Jie smerkia tik tyčinę nepriežiūrą ir pateisina proporcingą jėgos naudojimą prieš vaiką ir jam sukeltą fizinį ar psichinį skausmą, kai taip siekiama apsaugoti vaiką nuo dar didesnės žalos ar pavojaus.

„Jei mes sąvokos nekeičiame, baudžiamasis procesas įsijungia. Vaiko paėmimas ir tais atvejais, kai smurto atvejai nedideli, nežymūs. Tas, kas ir sukėlė visuomenėje susipriešinimą. Šitoj vietoj ministrą suklaidino jo teisininkų komanda“, – tikina parlamentaras Mindaugas Puidokas.

REKLAMA
REKLAMA

Matydamas, kad parlamentarai linksta pateisinti tam tikrą smurtą prieš vaikus, ministras griebiasi už galvos. „Mes tikrai esam prieš tai. Visa, kas apibrėžta kaip smurtas, yra draudžiama. Jei mes siauriname, tam tikros smurto formos yra leidžiamos. Mes nepritariame“, – sako ministras.

Tuo metu M. Puidokas sako, kad būtina keisti smurto apibrėžimą, nes dabar tėvai jau bijo pirštu paliesti vaikus.

„Mes priimsim įstatymą, kuris numatys labai rimtą persekiojimą už smulkų nusižengimą. Tai neatitiks tarptautinės teisės normų“, – sako M. Puidokas.

Klausydamosi tokių vyriškių kalbų apie vaikų auklėjimą kai kurios moterys nebežino, kur akis dėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ką šiandien mes žaidžiame su įstatymo taisymu? Ne įstatymo nuostatuose problema, o jo tinkamame įgyvendinime. Tokie politiniai žaidimai garbės nedaro. Atrodo kaip pigus populistinis balsų medžiojimas“, – sako Seimo narė Dovilė Šakalienė.

„Sąvokos, kurios yra įtvirtintos smurto apibrėžimuose, emocinio, fizinio, kūno bausmių, jos turi išlikti. Sąvokos turi likti, kompromisų mušti vaiką daugiau ar mažiau negali būti“, – tikina vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė.

Valdančiųjų valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis žada mėginti iš abiejų projektų sulipdyti vieną.

„Seimo narių inicijuotą ir vyriausybės projektą reikia sujungti. Juos abu sujungus svarstyti ir iš kiekvieno priimti, kas yra geriausia“, – sako valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis.

Nemušimo įstatymo tobulinimui valdantieji žada suteikti prioritetą prieš kitus darbus ir viliasi priimti jei ne šį, tai kitą mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų