REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Ligoninė (nuotr. Fotodiena.lt)

 Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai informuoja, sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) šalyje ir toliau didėja.

9

 Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai informuoja, sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) šalyje ir toliau didėja.

REKLAMA

48-ąją šių metų savaitę (lapkričio 26 d. – gruodžio 2 d.) bendras Lietuvos sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis buvo 80,7 atv./10 tūkst. gyventojų. Pernai (2017 m.) tuo pačiu metu sergančiųjų buvo mažiau – 70,7 atv./10 tūkst. gyventojų.

Mažiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis šių metų 48-ąją savaitę registruotas Utenos administracinėje teritorijoje, didžiausias – Kauno administracinėje teritorijoje. Praėjusią savaitę visoje Lietuvoje dėl gripo į ligoninę paguldyti devyni vaikai ir vienas suaugęs asmuo.

Gripo sezonas trunka 8 mėnesius

Užrečiamųjų ligų ir AIDS centro Visuomenės sveikatos specialistės Astos Skrickienės teigimu, pasiskiepyti nuo gripo rekomenduojama rudens-žiemos mėnesiais, nepriklausomai nuo oro temperatūros.

„Geriausia pasiskiepyti prieš prasidedant gripo sezonui, tačiau net ir sausio-vasario mėnesiais skiepytis nėra vėlu, nes gripo sezonas, prasidėjęs spalį, tęsiasi iki gegužės mėnesio“, - paaiškino medikė.

REKLAMA
REKLAMA

Jos teigimu, imunitetas po vakcinos visiškai susiformuoja po 14 dienų.

„Asmenys, užsikrėtę įvairias peršalimo ligas sukeliančiais sukėlėjais (kitais, ne gripo virusais, įvairiomis bakterijomis) prieš skiepijimą (prieš 1-3 dienas), gali susirgti, tik nereiškia , kad gripu, tačiau kai prasideda rudens periodas ir pradedama šnekėti apie gripo aktualijas, labai populiaru galvoti ir kalbėti apie tai, jog po skiepo žmogus iškart susirgo gripu.

REKLAMA

Prasidėjus gripo epidemijai, kai mūsų aplinkoje yra daug sergančių asmenų gripu, galimybė užsikrėsti gripo virusu po pasiskiepijimo tikrai yra.

Svarbu priminti, kad gripo epidemijos neskelbiamos iš karto visoje Lietuvoje, todėl, teritorijos, kuriose sergančiųjų skaičius nesiekia epideminio lygio, skiepijimai yra rekomenduotini”, - sake specialistė.

Sukritikavo vakcinų skandalą

Šiais metais kilęs skandalas dėl į Lietuvą teikiamų vakcinų, kurios galimai neapsaugo nuo šiais metais pasireikšiančio gripo, pasak pašnekovės, iš piršto laužtas.

REKLAMA
REKLAMA

Trivalente nemokama vakcina, kuria bus 2018-2019 metais gripo sezono metu skiepijami rizikos grupėms priklausantys asmenys, apsaugo nuo dviejų A tipo potipių A(H1N1 pdm09 ir H3N2) bei vieno B tipo (Victoria linija).

Keturvalentėje vakcinoje yra papildomai B tipo gripo viruso padermė (Yamagata linija). Asmenys, nepriklausantys rizikos grupei ir norintys pasiskiepyti, gali tai atlikti savo lėšomis.

Visos sezoninio gripo vakcinos gaminamos pagal Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomenduojamą antigeninę sudėtį kiekvieniems metams, o jų efektyvumas ir saugumas yra patvirtintas registracijos procedūrų metu.

Apsaugo nuo mirties

Vis dėlto, visuomenėje gajus stereotipas, kad net ir po vakcinos žmonės suserga tiek gripu, tiek plaučių uždegimu, tiek kitomis sunkiomis peršalimo ligomis. Tad kaip, be gripo vakcinos, saugotis nuo šių ligų, jei norime ištisus metus nesirgti?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A.Skrickienės teigimu, pagrindinis skiepijimosi nuo gripo tikslas – sumažinti gripo komplikacijų skaičių ir mirčių nuo pagrindinių gretutinių ligų paūmėjimo gripo sezono metu.

Pagrindinės gripo komplikacijos: plaučių uždegimas, sinusitas, miokarditas (širdies raumens uždegimas), gali atsirasti inkstų uždegimas ar laikinai sutrikti smegenų funkcijos.

Vyresniems žmonės gali paūmėti lėtinės ligos. Jau daug metų sausio-kovo mėnesiais nustatomas padidėjęs vyresnio amžiaus žmonių mirštamumas nuo širdies kraujagyslių ligų, ypač nuo tokių jų komplikacijų kaip insultas ir miokardo infarktas.

Gripo vakcina, ypač vyresnio amžiaus asmenų arba asmenų turinčių imunosupresinių ligų ar kitų lėtinių ligų, gali palengvinti ligos simptomu arba asmuo gali sirgti ir sunkia gripo forma, tačiau sudėtingų komplikacijų ir mirties atvejų bus išvengta.

REKLAMA

Suserga ir po vakcinos

Gydytoja neslepia: susirgti galima ir po gripo vakcinos. Paprastai taip nutinka tada, kai jūs dar iki vakcinos buvote užsikrėtęs gripo virusu, o jūsų imuninė sistema nespėjo pagaminti antikūnų prieš gripo virusą.

Pakankamam imunitetui, pasak specialistės, susidaryti reikalingos mažiausiai dvi savaitės.

Dar vienas atvejis, kai galite susirgti gripu net ir po vakcinos yra tas, kad jūs, galbūt, užsikrėtėte tuo gripo virusu, kurio dalelių nėra sezoninio gripo vakcinos sudėtyje.

„Visuomenėje cirkuliuoja daugybė įvairių gripo virusų. Kasmet gyventojus stengiamasi apsaugoti nuo trijų gripo virusų, kurie, kaip tyrimai rodo, bus labiausiai paplitę artėjantį gripo sezoną.

REKLAMA

Kai kurie žmonės gali vis tiek užsikrėsti gripo virusu, nepaisant to, kad buvo skiepyti gripo vakcina. Tai gali įvykti dėl skirtingų žmonių organizmo savybių, amžiaus ypatumų, bendros sveikatos būklės“, - teigė medikė.

Išskyrė nėščiąsias

Gana dažnai besilaukiančios moterys nežino, ar verta skiepytis ir ar tai apsaugos nuo gripo ne tik jas, bet ir vaisių. Tad kaip elgtis ir iki kurio nėštumo mėnesio rekomenduojama skiepytis?

„Skiepytis sezonine gripo vakcina nėščiosioms saugu bet kuriuo neštumo metu. Skiepų nuo sezoninio gripo poveikio nėščioms moterims tyrimai rodo, kad skiepai neturi neigiamo poveikio nėščioms moterims ar jų kūdikiams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anaiptol, reikia pabrėžti, kad išvengiant gripo, sumažinama priešlaikinio gimdymo tikimybė, pasiskiepijusių moterų naujagimiai, gripo sezono laikotarpiu, rečiau gimsta per mažo svorio, o nėščiųjų organizme po vakcinos gaminasi antikūnai, kurie perduodami kūdikiui per placenta ir pieną.

Tai reiškia, kad kūdikis bus apsaugotas nuo gripo pirmuosius šešis gyvenimo mėnesius, kol jo paties dar negalima skiepyti”, - dėstė medikė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų