REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
20
Žiema (nuotr. Fotodiena.lt)

Prasidėjus pirmajam žiemos mėnesiui, pasidaro įdomu, koks gi jis bus. Klimatologai mano, kad jis bus vidutinis. Tačiau tai nereiškia, kad šį mėnesį nebus šalčio bangų.

20

Prasidėjus pirmajam žiemos mėnesiui, pasidaro įdomu, koks gi jis bus. Klimatologai mano, kad jis bus vidutinis. Tačiau tai nereiškia, kad šį mėnesį nebus šalčio bangų.

REKLAMA

„Kol kas gruodis prognozuojamas įprastinis tokiam lietuviškam gruodžiui. Vidutinė gruodžio temperatūra yra -1,9 laipsniai”, – kalbėjo klimatologas dr. Donatas Valiukas.

Prognozuojama, kad gruodžio pirmoje pusėje oro temperatūra bus artima normai, o kritulių kiekis iki 15% didesnis nei įprastai.

„Panašu, kad ateinančios savaitės nebebus tokios šaltos, kaip jos buvo dabar. Tas šaltis turėtų būti šiek tiek mažesnis. Na, aišku, yra atskiros dienos, kai šalčio įsiveržimas yra įmanomas. Bet bendrai turėtume grįžti į įprastines normas. Jeigu dabar buvo visa eilė dienų, kurios buvo 3–4 laipsniais šaltesnės, nei įprastai. Tai prasidėjus gruodžiui viskas turėtų grįžti į įprastines daugiametes normas”, – pasakojo klimatologas.

Kritulių būvis – nepastovus

Gruodžio vidutinė metinė temperatūra Lietuvoje yra neigiama (-1,9 laipsniai). Tik pajūryje temperatūra yra aukštesnė. Ten vyksta kitokie procesai, nei likusioje Lietuvos dalyje. Jūra šildo miestą, todėl gruodį ten vyrauja teigiama temperatūra. Pajūryje gyvenantys žmonės gruodį sniego daug nematys.

REKLAMA
REKLAMA

„Lapkritį labai daug kritulių nebuvo, bet gruodį, kaip ir temperatūros atveju, viskas turėtų būti įprastinėse normose. Kritulių būvis priklauso nuo temperatūros, jei lauke minusas, tuomet gali pasnigti, jei pliusas iškristi šlapdriba, ar lietus. Iš tiesų, mūsų gruodžiai ir pasižymi tuo nepastovumu”, – kalba dr. D. Valiukas.

REKLAMA

Ar bus sniego – tikra loterija, nes pastovi sniego danga formuojasi jau po Kalėdų.

„Nepastovi sniego danga, kuri susidaro savaitei ir ištirpsta gali atsirasti ir gruodį, o ta pastovi – formuojasi po Kalėdų”, – pridūrė klimatologas.

Pastarieji gruodžiai buvo įvairūs

Praėjusiais metais mes turėjome daug šiltų gruodžių.

„2015 metų gruodis buvo labai šiltas, Kalėdos įsimena savo šiluma. Nidoje buvo pasiektas Kalėdų šilumos rekordas, ten temperatūra siekė +8,5 laipsnius. Niekada per Kalėdas nėra buvę šilčiau. 

2016 buvo gruodis šiek tiek vėsesnis, pradžioje mėnesio buvo sniego, o paskui nebe, todėl Kalėdos nebuvo baltos”, – pridūrė klimatologas.

REKLAMA
REKLAMA

Daugiau sniego Žemaičių aukštumoje ir rytuose 

Daugiausia sniego Lietuvoje iškrenta Žemaičių aukštumos teritorijoje, kuri apima Skuodą, Telšius, Plungę, Rietavą bei kitus greta esančius miestelius, taigi, jei gyvenate šiuose rajonuose, tikėtina, jūsų Kalėdos bus labiausiai apdovanotos sniegu. 

„Žemaičių aukštumoje kritulių daugiau iškrenta, daugiau sninga ir yra temperatūra vėsesnė, nei pajūryje, nes yra aukščiau, dėl tų aukštumų, tai taip ten iškrenta, ten ir sniegas ilgiau išsilaiko ir ten beje, žemaičių tose aukštumose yra užfiksuota storiausia sniego danga. Kita Lietuvos dalis su sniegu yra jau rytinė Lietuva”, – kalba klimatologas dr. Donatas Valiukas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų